Ben Duydum

Yenilik Yönetimi ve Yenilikçi Örgüt Kültürü

Yenilik Yönetimi ve Yenilikçi Örgüt Kültürü

Yenilik Yönetimi ve Yenilikçi Örgüt Kültürü

Yeni ürün ve hizmet üretme konusunda başarılı olabilmesi için işletmelerin öncelikle, yenilikçi bir altyapıya ve kültüre sahip olmaları gerekmektedir.
Bu nedenle işletmeler kendi örgütsel yapılanmalarını ve kültürlerini, yenilikleri benimsemeyi ve uygulamayı kolaylaştıracak ve motive edecek biçimde inşa etmelidirler.
Ancak bu yolla işletmeler, problemlerine daha yenilikçi ve etkin çözümler üretebilecek ve dolayısıyla yeni ürün ve hizmetler üretmede önemli bir avantaj yakalayabileceklerdir.

Örgütsel yenilik, işletmelerin (Örgütlerin) iş yapış tarzından, dış çevreyle iletişimine, üretim tekniklerinden örgütsel yapılanmasına kadar her alandaki yenilikçiliklerini ve yenilikleri kısa sürede benimseyip uygulayabilecek bir kültüre sahip olmalarını ifade etmektedir.
Bugünkü rekabet ortamında işletmelerin değişen çevre şartlarına ayak uydurabilmek, dalgalanmanın yüksek olduğu pazarlarda ayakata kalabilmek ve rekabet
üstünlüğü yakalayabilmek için yenilikçi bir yapıda olmaları kaçınılmaz gözükmektedir.

Örgütsel yenilik sürecinin sağlıklı ve başarılı bir şekilde gerçekleşebilmesi belli aşamaların varlığını gerekli kılmaktadır.
Bu aşamalar ardışık olmanın ötesinde interaktif bir ilişkiyi gerektirmektedir.
İşletmeler, problemleri için ya da daha iyisi için ihtiyaç duydukları yenilikleri ya kendileri üretir ya da dışarıdan transfer ederler.
Her iki durumda da yenilik süreci, başlangıç ve uygulama olmak üzere iki temel aşamada gerçekleşir.

Bu aşamalar yenilik sürecinin yönetimi için de önem arz eder.
Çünkü her iki sürecin kendine has özelliklerinden dolayı farklı işletme kültürünü ve yönetim biçimini gerektirmektedir.
Örgütlerde yenilik yönetimi belirli riskleri de beraberinde getirmektedir.
Bu risklerin temel kaynaklarını, pazarın yeniliklere vereceği tepkinin belirsizliği, ne kadar kaynak aktarılacağının belli olmaması ve örgüt çalışanlarının yenilikleri benimseme konusundaki dirençleri oluşturmaktadır.

Bu belirsizlik ve risk alanlarının ortadan kaldırılabilmesi için yenilikçi ve esnek bir işletme yapısı ve kültürünün varlığı oldukça önem taşımaktadır.
İşletmelerin yenilikçi bir yapıya sahip olmaları hiç şüphesiz onların kültürel yapılarıyla yakından ilgilidir.
Çünkü kültür bir işletmenin nasıl bir yönetim anlayışına sahip olması gerektiğine, örgütlenme biçimine ve çalışma tarzına kadar birçok alanda etkili olmaktadır.
Yenilikçi bir işletme için kültürel kodların, yenilikçiliği destekleyen ve motive eden bir özelliğe sahip olması gerekmektedir.

Yenilikçi örgüt kültürünün oluşturulması aynı zamanda işletmelerin yenilik üretme ya da dışarıdan transfer edilen yenilikleri benimseme konusunda daha motive edici bir rol oynayacaktır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ