Ben Duydum

Ahlaka Aykırı Fiilden Sorumluluk

Ahlaka Aykırı Fiilden Sorumluluk

Ahlaka Aykırı Fiilden Sorumluluk

Bir kanun hükmünün özel olarak yasakladığı hukuka aykırı bir fiil olarak nitelendirilemeyen ancak ahlaka aykırı kabul edilen fiillerin de TBK m. 49/II hükmündeki şartlarla haksız fiil sorumluluğuna neden olacağı kabul edilmiştir.

Ahlaka aykırı fiilden sorumluluk da kusura dayanan sorumluluk hâlidir ancak sorumluluğun doğması için kusurun kasıt derecesinde olması aranmaktadır.

Ahlaka aykırı fiil aynı zamanda hukuka aykırı ise tazminat sorumluluğu için TBK m. 49/II hükmüne dayanmaya gerek yoktur.

Hukuka aykırı fiilden sorumluluğu düzenleyen TBK m. 49/I hükmü uygulanır ve sorumluluk için kasıt gerekmez.

Kanunların özel olarak korumadığı fakat herhangi bir kişi tarafından zarar görenin menfaatinin korunması için ise TBK m. 49/II hükmü kapsamında ahlaka aykırı fiille zarar vermenin kasten gerçekleşmesi aranır.

Bu noktada göz önüne alınması gereken ahlak, bireysel ve subjektif ahlaki düşünce değil, genel ahlaktır.

Ahlaka aykırı fiilin ve zarar vermenin kast kapsamında olması yani hem bilinmesi hem de istenmesi ahlaka aykırı fiilden sorumluluğun ayırt edici özelliğidir.

Diğer bir ifadeyle failin kastı sadece fiilin bilerek ve istenerek yapılmasını değil aynı zamanda zararın da bilerek ve istenerek verilmesini aramaktadır.

Evli kişinin zina etmesi Ceza Kanunu kapsamında bir suç olmasa da aile hukukuna ve genel ahlaka aykırı bir davranıştır.

Zina ederek eşine karşı sadakat yükümlülüğünü ihlal eden eşin fiiline katılan üçüncü kişinin davranışı, bir suç veya aile hukukundan kaynaklı bir yükümlülük ihlali değilse de genel ahlaka aykırıdır.

Üçüncü kişinin sorumluluğu için bu ahlaka aykırı fiili bilerek ve isteyerek işlemesi yeterli olmayıp bunun yanı sıra bu ahlaka aykırı fiil ile diğer eşe zarar vermeyi de istemesi gereklidir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ