Ben Duydum

Yenilik ve Örgütsel Kültür İlişkisi -2

Yenilik ve Örgütsel Kültür İlişkisi -2

Yenilik ve Örgütsel Kültür İlişkisi -2

Bir başka örgütsel kültür sınıflaması ise örgüt kültürünü klan kültürü, hiyerarşi kültürü, adokrasi ve pazar kültürü olarak gruplandıran sınıflamadır.
Bu sınıflamada örgüt tipleri özellikle baskın özellikleri, lider tarzı, birleştirici unsurları ve örgütün stratejik vurguları dikkate alınarak sınıflandırılmıştır.
Buna göre klan kültürünün baskın özelliği, katılım ve takım çalışması iken; pazar kültürünün baskın özelliği ise rekabetçilik ve amaca ulaşmadır.

Adokrasi kültürünün stratejik vurgusu yenilik iken; hiyerarşi kültürünün stratejik vurgusu ise değişmezlik üzerinedir.
Bu özellikler dikkate alındığında adokrasi kültürünün yenilikçilik üzerinde daha fazla etkisi olması beklenebilir.
Çünkü adokrasi kültürünün temel dinamiğini değişim, yenilik ve girişimcilik oluşturmakta ve lider ise dinamikleri destekleyici ve cesaretlendirici bir rol üstlenmektedir.

Bu da yenilikçi bir örgütsel yapıyı oluşturmak için oldukça önemlidir.
Yenilikçi bir işletme yapısı oluşturabilmek, çalışanları yenilik konusunda cesaretlendirmek ve motive etmek için hiç şüphesiz yenilikçi bir örgüt kültürüne ihtiyaç duyulacaktır.

Çünkü örgütün yenilikçi bir kültüre sahip olması, yenilik için gerekli fikirlerin üretilmesinde, yeniliklerin benimsenip hazmedilmesinde, üyeler tarafından başarıyla uygulanmasında ve bu sürecin sürdürülebilir hale getirilmesinde önemli bir zemin oluşturacaktır.
Örgüt kültürü, örgüt içerisindeki bireylerin tutum ve davranışları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğundan dolayı örgütün yeniliklere karşı tutumlarını
belirlemede de anahtar bir rol oynayacaktır.

Örgüte hâkim olan kültürün özelliklerine göre üyeler, yeniliklere karşı farklı tutum ve davranışlar göstereceklerdir.
Bu tepkiler, örgüte hakim olan kültürün yapısına göre bazen yenilikleri benimseme ve yeni fikir üretme yönünde olabileceği gibi bazen de yenilikleri uygulamaya
direnç gösterme şeklinde olabilecektir.

Kültürü, misyon ve vizyonu, müşteri odaklılığı, amaçlara ulaşma yollarını, örgütsel imajı, yönetim sürecini, çalışanların ihtiyaç ve amaçlarını bireyler arası ilişkileri ve liderliği de içine alan bir yapı olarak görmek mümkündür.
Bu yönüyle kültürün kapsadığı bu boyutlar arasında sıkı bir ilişkinin olması ve boyutların oluşturduğu bütünün de örgütün yaratıcılığı ve yenilikçiliği üzerinde etkili olması kaçınılmazdır.

Bu çerçevede örgütsel kültür, bir yandan örgüt çalışanlarının davranışları için bir zemin oluştururken diğer yandan da, geliştirilecek stratejiler için yönlendirici bir rol oynamaktadır.
Bazen de, örgütün stratejileri üzerinde sınırlayıcı ve idare edici bir etkiye sahip olabilmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ