Ben Duydum

İletişim Süreci ve Pazarlama İletişimi

İletişim Süreci ve Pazarlama İletişimi

İletişim Süreci ve Pazarlama İletişimi – 2

Mesajın ulaşması istenilen taraf iletişim sürecinde alıcı olarak adlandırılmaktadır.
Mesajın doğru olarak alınıp yorumlanması ve geribildirimin verilmesi için alıcının da belli yeterliklere sahip olması gerekmektedir.
Kaynakla alıcının yaşantılarının benzerliği ve ortaklığı mesajın doğru ve çabuk algılanarak yorumlanması açısından önem taşımaktadır.
Bu durum iletişim sürecinde ortak yaşantı alanı olarak ifade edilmektedir.

Geribildirim iletişim sürecinin tamamlanması ve iletişimin sürekliliği açısından önemli bir rol oynamaktadır.
Geribildirim, kaynağın ilettiği mesaja karşı alıcının tepki vermesi olarak ifade edilebilir.
Geribildirim kaynağın kullandığı sembol ve kanallar yoluyla iletilmekle birlikte iletişim ortamına göre farklı bir biçimde de gerçekleşebilir.
Kaynağın kendisini ve mesajlarını değerlendirme olanağı sağlayan geribildirim, “olumlu” ve “olumsuz” olmak üzere iki biçimde gerçekleşir.

Olumlu geribildirim, kaynağa iletişim amacını gerçekleştirdiğini, olumsuzu ise gerçekleştirmediğini bildirir.
İletişimi bozan unsurlar olarak tanımlanan gürültü, farklı şekillerde ortaya çıkabilir.
Her türlü elektronik sinyal, yazılan ya da konuşulan sözcükler amaçlanan anlam paylaşımının dışında içlerinde belli bir engel oluşturabilir.
İletişimde gürültü öğesini, fiziksel, nöro-fizyolojik, psikolojik ve toplumsal-kültürel olmak üzere dört başlık altında incelemek mümkündür.

Yukarıda sayılan iletişim sürecinin elemanları işletmeler tarafından tüketicilere ulaşmak ve onları ikna etmek amacıyla önceden belirlenmiş etkinlikler içerisinde kullanılmaktadır.

İşte burada karşımıza tutundurma ya da pazarlama iletişimi kavramı çıkmaktadır.
Pazarlama iletişimini “hedef kitlede istenilen tepkiyi oluşturma amacıyla bütünleşik uyarıcıları sunmak, mevcut işletme mesajlarını değiştirmek ve iletişim olanakları
yaratmak amacıyla, kurulu iletişim kanalları aracılığıyla, pazardan mesajları alma, açıklama ve o doğrultuda hareket etme süreci” olarak tanımlamak mümkündür.

Pazarlama iletişimi; bir ürünle ilgili bilgilerin pazarlamacılardan müşterilere doğru akışını açıklamada kullanılmaktadır.
Pazarlamacılar, tüketicinin karar verme sürecinde etkili olacağını tahmin ettikleri bilgileri oluşturup aktarmada reklam, satış geliştirme, halkla ilişkiler, kişisel satış ve doğrudan satış yollarını kullanmaktadırlar.
Tutundurma karması olarak ifade edilen bu uygulamalar tüketiciyle etkili bir iletişim kurma açısından önem taşımaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ