Ben Duydum

Yenilik Yönetim Sürecinin Belirsizlikleri -2

Yenilik Yönetim Sürecinin Belirsizlikleri -2

Yenilik Yönetim Sürecinin Belirsizlikleri -2

Belirsizlik alanlarını sınıflandırmak:

• Teknik belirsizlikler,
• Pazarla ilgili belirsizlikler,
• Örgütsel belirsizlikler,
• Kaynak belirsizlikleri.

Yukarıdaki belirsizlik alanları derinleştikçe, yenilik sürecini başarılı bir şekilde yönetmek ve ortaya çıkabilecek yeniliklerden ekonomik ve sosyal olarak maksimumum faydayı sağlamak güçleşecektir.
Bu nedenle yenilik sürecinde bu belirsizlikleri azaltacak bilgi ve enformasyonun sağlanması ve gerekli tedbirlerin alınarak kurumsal yapıların tesis edilmesi önemli olacaktır.

Özellikle işletmenin kontrolünde olan örgütsel belirsizlikler ve kaynak belirsizlikleriyle ilgili gerekli tedbirlerin alınarak buradaki risk en aza indirilmelidir.
Ancak bu yolla yenilik yönetim süreci başarılı bir şekilde yönetilebilecektir.
Yenilik yönetim sürecinin yukarıda sayılan belirsizlikleri içeren doğası gereği yönetilebilirlik sorununun olduğunu söylemek mümkündür.
Bu sorunun en temel özelliğini ise yenilik yönetim sürecinin yönetilebilirliği konusunda bazı yanılsamalara düşülmesi oluşturmaktadır.

Bu yanılsamaları, doğrusallık yanılsaması, öngörülebilirlik yanılsaması ve kontrol yanılsaması olarak gruplandırabiliriz.
Doğrusallık yanılsaması, yenilik sürecinin aşamalarının birbiriyle ardışık bir düzen içerisinde olduğunu düşünmekten kaynaklanan yanılsamadır.
Günümüz yenilik çalışmalarında, sürecin aşamalarını doğrusal değil her bir aşamanın birbiriyle ilişkili olduğunu kabul etmek gerekmektedir.
Öngörülebilirlik yanılsaması ise süreçte ortaya çıkabilecek gelişmelerle ilgili her şeyin tahmin edilebilir olduğuna ilişkin yanılsamadır.

Sürecin belirsizliğinden dolayı önceden öngörülemeyen bir çok olayın ortaya çıkması muhtemeldir.
Kontrol yanılsaması ise sürecin aşırı disipliner bir kontrol anlayışıyla başarılı bir şekilde yürütülebileceği yanılsamasıdır.
Oysa yenilik sürecinin başarısı, süreçte esnekliği ve yaratıcılığı öne çıkaran hataları hoş gören bir yönetim anlayışıyla sağlanacaktır.
Bu nedenle kontrolün yüksek düzeyde olması yenilik sürecinde önemli sorunlara yol açabilecektir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ