Ben Duydum

Yeniliğin Demokratikleştirilmesi -1 

Yeniliğin Demokratikleştirilmesi -1 

Yeniliğin Demokratikleştirilmesi -1 

Yeniliğin demokratikleştirilmesi, insanların, kullandıkları ürünlerin geliştirilmesi sürecine nasıl katıldıklarını tasvir etmek için kullanılan bir kavramdır.
Hippel (2005)’e göre, bir ürünün başlıca kullanıcıları, kullandıkları ürünlere ilişkin yeni tasarımlar geliştirerek ürünün fonksiyonelliğini artıracak değişiklikler yaparlar ve genelde bu değişiklikleri bir bedel istemeden paylaşırlar.

Diğer kullanıcılar da bu değişiklikleri benimseyip kullanma eğilimindedirler.
Örneğin, 1970’li yıllarda rüzgâr sörfü sporunda sörf tahtası sörfçüye sabit olmadığı için akrobasi hareketleri çok sınırlı bir biçimde yapılabiliyordu.

Sörfçüler daha yükseğe ulaşma pahasına sağlık sorunları yaşayabiliyorlardı.
Ancak sporcunun sörf tahtasına sabitlenmesini sağlayan icadın keşfedilmesi ve bu keşfin Havai’deki sörfçülerle paylaşılması, bu ürünün kartopu gibi giderek artan bir şekilde dünyaya yayılmasına neden olmuştur.

1998 yılına gelindiğinde, bir milyondan fazla insan sörf yaparken, kullanıcı (sörfçü) merkezli bu yeniliğin büyük miktarlarda satışı yapılarak dünyaya yayılması sağlanmıştı.
Bu bulgular göz önüne alındığında, bazı koşullar altında kullanıcı odaklı yenilik sistemlerinin üretici odaklı yenilik sistemlerinin yerine bütünüyle geçebilmesi, hatta birçok noktada üretici odaklı sistemleri tamamlayabilmesi mümkün görünmektedir.

Kullanıcı odaklı yenilik sistemlerinin önemi bilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte sürekli olarak artmaktadır.
Kullanıcıların kendileri için yüksek kaliteli yeni ürün ve hizmet geliştirme yetenekleri radikal ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Bilgisayar yazılımı ve donanımındaki sürekli gelişmeler de yenilik için; daha az eğitim ve nitelik gerektiren ucuz araçlara erişimi mümkün kılmaktadır.
Buna ilaveten, iletişim araçlarının gelişmesi de kullanıcı yenilikçilerin, geliştirilmeye müsait yeniliklerin yer aldığı kütüphanelere ve kamuya açık yenilik öğelerine erişebilmelerini kolaylaştırmaktadır.

Örneğin, uçak üreten önemli bir firma olan Boeing, uçak üretiminde makine-teçhizat kullanıcısı konumundadır.
Eğer firma uçak sektörüyle ilgili bir yenilik yaparsa imalatçı-yenilikçi; makine-teçhizat alanında yenilik yaparsa kullanıcı-yenilikçi olur.

Bu gelişmelerin net sonucu, gerek kullanıcıların ihtiyaçlarının çok çeşitli olması, gerekse de kendilerine yarar sağlayacak olan ürünlere bedel ödeme isteklerinin sürekli olmasına rağmen, kullanıcı yenilik oranlarında artış olacağıdır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ