Ben Duydum

Ulusal Yenilik Sistemi Hakkında

Ulusal Yenilik Sistemi Hakkında

Ulusal Yenilik Sistemi Hakkında – 3

Teknolojik gelişme, bilgi yoğun sektörlerde pazarlanabilir yeniliklerin düzeyine bağlıdır.

Bilginin pazarlanabilir mal ve hizmete dönüştürülmesi, bilgi üreticisi ile pazarda aktif olan işletmelerin etkin işbirliğine dayanır.

Bilgiyi üreten üniversite ve araştırma merkezleri ile özel sektörü temsil eden ticari işletmeler ya da sanayi arasındaki işbirliği araştırma geliştirme süreçlerinin etkin yönetimi ve nihayetinde ticari yenilik amacının gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

Bu işbirliği çeşitli sanayi yapılaşmalarında gerçekleşebilmektedir.

Türkiye’de sanayinin konumlandığı ve ağ yapı aktörleri arasında coğrafi yakınlık sağlayan yapılaşmalar; organize sanayi bölgesi, serbest bölge, endüstri bölgesi ve teknoloji geliştirme bölgesi olarak sıralanabilir.

Ulusal yenilik sisteminde üniversite-sanayi işbirliği dışında Türkiye’deki destekleyici kurumlar yasal olarak tanımlanmıştır.

Bilim, teknoloji, yenilik politikalarını ve uygulama araçlarını ulusal düzeyde belirleyen en üst organ Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’dur.

Başbakan’ın başkanlığında oluşturulan bu kurul ilgili kamu kurumları, yükseköğretim kurulu ve özel sektörü temsilen Türkiye Odalar Borsalar Birliği bulunmaktadır.

Ulusal düzeyde yenilik ölçümü, belirlenen politikaların uygulanabilirliği ve uygulama sonuçlarının etkinliği açısından önemli bir geri bildirim mekanizması olarak kullanılmaktadır.

Bu sistemin başarısı pazardaki ticari yenilik düzeyi ile doğrudan ilgili çeşitli göstergeler yoluyla ölçülmektedir.

Bu göstergeler, Ar-Ge kapasitesini doğrudan etkileyen ve pazarlanabilir yeni ürün ve hizmetleri destekleyici ve yürütücü unsurlardır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ