Ben Duydum

Tam Zapt Hâlinde Satıcının Sorumluluğunun Kapsamı

Tam Zapt Hâlinde Satıcının Sorumluluğunun Kapsamı

Tam Zapt Hâlinde Satıcının Sorumluluğunun Kapsamı

Tam zapt hâlinde satıcının sorumluluğunun kapsamı, TBK m. 217 hükmünde düzenlenmiştir.

İlgili hükme göre: “satılanın tamamı alıcının elinden alınmışsa, satış sözleşmesi kendiliğinden sona ermiş sayılır ve alıcı satıcıdan aşağıdaki istemlerde bulunabilir:

1. Satılandan elde ettiği veya elde etmeyi ihmal eylediği ürünlerin değeri indirilerek, ödemiş olduğu satış bedelinin faizi ile birlikte geri verilmesini.

2. Satılanı elinden alan üçüncü kişiden isteyemeyeceği giderleri.

3. Davayı satıcıya bildirmekle kaçınılabilecek olanlar dışında kalan bütün yargılama giderleri ile yargılama dışındaki giderleri.

4. Satılanın tamamen elinden alınması yüzünden doğrudan doğruya uğradığı diğer zararları.

 

Satıcı, kendisine hiçbir kusur yüklenemeyeceğini ispat etmedikçe, alıcının satılanın elinden alınması yüzünden uğramış olduğu diğer zararları da gidermekle yükümlüdür.”

Tam zapt hâlinde sözleşme, geçmişe etkili olarak kendiliğinden sona erer.

Satıcı, alıcının ödemiş olduğu satış bedelini faiziyle birlikte iade etmekle yükümlüdür.

Bu durumda iade edilecek satış bedelinden, satıcının satılandan elde ettiği veya elde etmeyi ihmal ettiği ürünlerin bedeli indirilir.

Alıcı; satılan üzerinde yaptığı ve üçüncü kişiden alamadığı masrafların ödenmesini, satıcıdan TBK m. 217/I, b.2 hükmüne göre talep edebilir.

Ayrıca satıcı, alıcının bütün mahkeme masrafları ile mahkeme dışı masraflarını ödemekle yükümlüdür (TBK m. 217/I, b. 3).

Alıcı, satılanın tamamen elinden alınması sebebiyle doğrudan uğramış olduğu zararları da gidermekle yükümlüdür (TBK m. 217/I, b. 4)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ