Ben Duydum

SİVİL KULLANIM AMAÇLI PATLAYICI MADDELERİN BELGELENDİRİLMESİ, PİYASAYA ARZI VE DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK – ALTINCI BÖLÜM

SİVİL KULLANIM AMAÇLI PATLAYICI MADDELERİN BELGELENDİRİLMESİ, PİYASAYA ARZI VE DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK – ALTINCI BÖLÜM

SİVİL KULLANIM AMAÇLI PATLAYICI MADDELERİN BELGELENDİRİLMESİ, PİYASAYA ARZI VE DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

19 Ağustos 2017 CUMARTESİ

Resmî Gazete – Sayı : 30159

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: (2014/28/AB)

ALTINCI BÖLÜM

Piyasa Gözetimi ve Denetimi, Patlayıcı Maddelerin Kontrolü ve Korunma Prosedürü

Piyasa gözetimi ve denetimi ve patlayıcı maddelerin kontrolü

MADDE 41 – (1) Bakanlık, patlayıcı maddelerin uygun bir şekilde depolanması ve amacına uygun bir şekilde kullanılması halinde, insan sağlığı ve güvenliğini tehlikeye düşürmemesi şartıyla patlayıcı maddelerin piyasaya arz edilmesini sağlamak amacıyla tüm uygun önlemleri alır.

(2) Bu Yönetmelik kapsamındaki patlayıcı maddelerin piyasa gözetimi ve denetimi, 13/11/2001 tarihli ve 2001/3529 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

Ulusal düzeyde risk teşkil eden patlayıcı maddelere yönelik işlemler

MADDE 42 – (1) Bakanlığın herhangi bir patlayıcı maddenin insan sağlığı ile güvenliği veya kamu yararının ve çevrenin korunması açısından tehlike arz ettiğine ilişkin bir gerekçesinin olması durumunda, bu Yönetmelikte düzenlenen gerekliliklerin tümünü kapsayacak şekilde söz konusu patlayıcı madde ile ilgili değerlendirme yapar. Bu konuda ilgili iktisadi işletmeciler gerektiği şekilde Bakanlık ile işbirliği yapmak zorundadır.

a)Yapılan değerlendirme sonucunda Bakanlığın, söz konusu patlayıcı maddenin bu Yönetmelikte düzenlenen gerekliliklere uymadığını tespit etmesi durumunda, ivedilikle, riskin mahiyeti ile orantılı olarak makul bir süre içerisinde ilgili iktisadi işletmecinin cihazı söz konusu gerekliliklere uygun hale getirmek için tüm uygun düzeltici önlemleri almasını, gerekli görülmesi halinde, cihazı piyasadan çekmesini veya makul bir zaman içerisinde geri çağırmasını ister.

b) Bakanlık ilgili onaylanmış kuruluşu da bu yönde bilgilendirir.

c) Bu fıkrada belirtilen önlemlere istinaden Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik hükümleri uygulanır.

(2) Bakanlık, söz konusu uygunsuzluğun sadece ülke içinde sınırlı olmadığını mütalaa etmesi durumunda, değerlendirme sonuçları ve iktisadi işletmeciden almalarını istediği önlemler hakkında Ekonomi Bakanlığı aracılığı ile Komisyona ve AB üyesi ülkelere iletir.

(3) İktisadi işletmeci, piyasada bulundurduğu tüm patlayıcı maddelerle ilgili gerekli düzeltici faaliyetin yerine getirilmesini sağlar.

(4) İlgili iktisadi işletmeci tarafından, birinci fıkrada belirtilen süre içinde yeterli düzeltici faaliyetlerin gerçekleştirilmemesi durumunda, Bakanlık, söz konusu patlayıcı maddelerin piyasada bulundurulmasını yasaklamak, kısıtlamak, bu maddeleri piyasadan çekmek veya geri çağırmak için tüm gerekli geçici önlemleri alır. Bakanlık, Ekonomi Bakanlığı aracılığı ile Komisyon ve AB üyesi devletleri derhal bu önlemler hakkında bilgilendirir.

(5) Dördüncü fıkranın ikinci cümlesinde belirtilen bilgiler; bütün mevcut detayları, özellikle de uyumsuz olan patlayıcı maddenin tespit edilebilmesi için gerekli verileri, patlayıcı maddenin menşeini, iddia edilen uygunsuzluğun ve söz konusu riskin mahiyetini, alınan önlemlerin mahiyeti ve süresini ve ilgili iktisadi işletmeci tarafından öne sürülen argümanları içerir. Bakanlık özellikle uygunsuzluğun aşağıda belirtilen hususların birinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirtir:

a) Patlayıcı maddenin, insan sağlığı, güvenliği veya belirtilen diğer kamu yararının ya da çevrenin korunmasına ilişkin gereklilikleri karşılayamaması,

b) Uygunluk varsayımı içeren 20 nci maddede atıfta bulunulan uyumlaştırılmış standartlardaki eksiklikler.

(6) Bakanlık, Avrupa Birliği pazarında başlatılan bir işleme ilişkin Komisyon tarafından iletilen bilgiye istinaden, ilgili patlayıcının uygunsuzluğuna dair uygulanmasını kabul ettiği bir tedbiri ve elinde bulunan herhangi bir ek bilgiyi; ayrıca, bildirilen tedbire itiraz ediyorsa itirazlarını, Ekonomi Bakanlığı aracılığı ile Komisyona ve Avrupa Birliği üyesi ülkelere bildirir.

(7) Bu maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen bilgilerin alınmasını takip eden üç ay içerisinde Bakanlık tarafından alınan geçici bir önleme ilişkin bir üye devlet veya Komisyon tarafından itiraz edilmemesi durumunda söz konusu önlem haklı kabul edilir.

(8) Bakanlık, söz konusu patlayıcı ile ilgili olarak, patlayıcı maddenin piyasadan çekilmesi gibi uygun kısıtlayıcı önlemlerin gecikmeksizin alınmasını sağlar.

Korunma önlemleri usulü/prosedürü

MADDE 43 – (1) 42 nci maddenin üçüncü ve dördüncü fıkralarında belirtilen tedbire karşı Avrupa Birliği ülkelerinden ve Komisyon’dan itiraz olur ve Komisyon tarafından yapılan incelemede söz konusu tedbirin haklı bir gerekçeye dayanmadığına hükmedilirse, Bakanlık tedbiri yürürlükten kaldırır.

Risk arz eden mevzuata uygun patlayıcı maddeler

MADDE 44 – (1) 42 nci maddenin birinci fıkrasına göre yapılan değerlendirme sonucunda, patlayıcı maddenin bu Yönetmeliğe uygun olmasına rağmen, insan sağlığı ile güvenliği ve kamu yararının ve çevrenin korunmasına yönelik risk arz ettiğinin belirlenmesi halinde, Bakanlık ilgili iktisadi işletmeciden, bahsedilen patlayıcı maddeyi piyasada bulundurduğunda bu riski arz etmemesi için tüm gerekli önlemleri almasını, gerektiği durumlarda söz konusu riskin mahiyetine bağlı olarak, patlayıcı maddenin piyasadan çekilmesi veya makul bir süre içinde geri çağrılmasını talep eder.

(2) İktisadi işletmeci, piyasada bulundurduğu bütün patlayıcı maddelere ilişkin her türlü düzeltici faaliyetin yerine getirilmesini sağlar.

(3) Bakanlık, Ekonomi Bakanlığı vasıtası ile Komisyonu ve üye ülkeleri ivedilikle bilgilendirir. Söz konusu bilgilendirme, mevcut bütün ayrıntıyı, özellikle ilgili patlayıcı maddenin tanımlanması için gerekli olan bilgiyi, ürünün menşeini ve tedarik zincirini, riskin tanımını ayrıca ülkede alınan tedbirin süresini ve niteliğini içerecek şekilde yapılır.

Şekli uygunsuzluk

MADDE 45 – (1) 42 nci madde saklı kalmak kaydıyla aşağıdaki bulgulardan birinin tespit edilmesi halinde, Bakanlık ilgili iktisadi işletmeciden söz konusu uygunsuzluğu sona erdirmesini ister.

a) CE işaretinin “CE” İşareti Yönetmeliğinde belirtilen genel esaslara aykırı şekilde iliştirilmiş olması,

b) CE işaretinin iliştirilmemiş olması,

c) Onaylanmış kuruluşun imalat kontrol aşamasına müdahil olduğu durumlarda, kuruluşun kimlik numarasının iliştirilmemiş veya 24 üncü maddeye uygun iliştirilmemiş olması,

ç) AB uygunluk beyanının düzenlenmemiş olması,

d) AB uygunluk beyanının doğru bir şekilde düzenlenmemiş olması,

e) Teknik dosyanın sunulmaması ya da eksik olması,

f) 6 ncı maddenin beşinci fıkrası veya 8 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen bilgilerin mevcut olmaması, yanlış olması ya da eksik olması,

g) 6 ncı veya 8 inci maddelerde belirtilen herhangi başka bir idari gereksinimin yerine getirilmemesi.

(2) Birinci fıkrada belirtilen uygunsuzluğun devam etmesi halinde, Bakanlık patlayıcı maddenin piyasada bulunmasını kısıtlamak veya engellemek için tüm uygun önlemleri alır ve piyasadan geri çağrılmasını ve çekilmesini sağlar.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ