Ben Duydum

Pazarlar ve Müşteriler – 2

Pazarlar ve Müşteriler – 2

İşletmeler için yenilik fırsatı yaratabilecek paydaşlar

Pazarlar ve Müşteriler – 2

İşletmelerin müşteri odaklı yenilik yaratma süreçlerinde dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise günümüz tüketicilerinin pazardaki gelişmelere karşı oldukça duyarlı ve bir o kadar da farklı bakış açılarına sahip olmalarıdır.
Bu durum aynı zamanda pazardaki gelişmeler ile de doğrudan bağlantılıdır.

Nitekim bu bakış açıları tişörtlerin tasarımından, çeşitli gıdaların besin değerlerine, sağlıklı yaşam için yapılan diyetlerin ve diyet ürünlerinin uygunluğundan Nike ile Adidas’ın Asya’da faaliyet gösteren fabrikalarında çalışan çocuk işçi sayısına ve çalışanların yaşam koşullarına kadar farklılık göstermektedir.
Bu anlamda işletmelerin farklı bakış açılarına sahip olan müşterilerinin isteklerine ve ihtiyaçlarına karşı esnek olmaları ve bu beklentiler karşısında işletme stratejilerinde, faaliyetlerinde ya da yenilik süreçlerinde değişim yapabilecek esnekliğe sahip olmaları gerekmektedir.

Örneğin, Nike dünyada müşteri odaklı yenilik yaratma programını başarı ile sürdüren firmalardan birisidir.
Nike ürün yenilikleri yapmadan önce dünya çapında futbol fanatiği olan müşterilerine danışarak ayakkabı, tişört v.b ürünleri geliştirmektedir.
Yapılan birçok araştırma yeni ürünlerin %70-%80’inin pazar koşullarına uyumsuzluk, farklılaştırma stratejilerindeki eksiklik, yanlış fiyatlandırma ve tutundurma faaliyetleri nedeni ile başarısızlıkla sonuçlandığını göstermektedir.

Ancak, yeni ürünler için nihai karar ironik bir şekilde çoğu zaman yeni ürün geliştirme sürecine dâhil olmayan müşteriler tarafından verilmektedir.
Günümüzde internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte birçok işletme yenilik süreçlerine müşterilerini de dâhil ederek müşteri beklentileri ve ihtiyaçları çerçevesinde ürün geliştirmeyi tercih etmektedir.
Bu sayede işletmeler ürün pazara çıkmadan oluşabilecek olumsuzlukları engelleyebilmektedirler.

Bu gelişmeye örnek olarak Crowsourced verilebilir.
Crowsourced tüketiciye sunulan bir hizmetin ayrıntılarının yine tüketicilerin verdiği oylama sistemi ile değerlendirilmesinden oluşan internet tabanlı bir sistemdir. Bu sistem içerisinde üretici ürününün desenini, restaurantının menüsünü, elektronik aletinin tasarımını tüketicinin oyuna açmakta ve en çok oy alan ürünü
üretmeye başlamaktadır.

İşletmeler yenilik süreçlerine internet aracılığı ile müşterilerini doğrudan dâhil etmektedir.
Bu yönteme başvuran en popüler şirketlerin başında facebook ve twitter gelmektedir.

Turkcell’in “çekim gücü” kampanyasını da müşterilerin yenilik sürecine dâhil edilmesi kapsamında güncel ve başarılı bir örnek olarak ele alabiliriz.
Turkcell her koşul ve ortamda ulaşılabilir olmayı, yani kapsama alanı ve çekim gücünün yüksekliğini kendi reklam ajansının hazırladığı profesyonel reklamlarla değil, bizzat kullanıcıların kendilerinin çektiği amatör reklamlarla vurgulamayı tercih etmektedir.

Kullanıcılar; Erciyes’in doruğundan, karlar altındaki ücra bir köye kendi hikâyeleri ile Turkcell’in kampanyasına katkıda bulunmaktadır.
Burada Turkcel öncelikle yüzbinlerce kullanıcısının binlerce fikrinden en iyi 3-5 tanesine yüksek bir maliyete katlanmadan ulaşmakta ve buna ek olarak televizyonda yayımlanmasa da yüzlerce amatör reklam filmi sosyal medya ortamlarında paylaşılıp yine ücretsiz olarak mesajın kulaktan kulağa yayılmasına katkıda bulunmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ