Ben Duydum

Markaların Uluslar Arası Tescili

Markaların Uluslar Arası Tescili

Markaların Uluslar Arası Tescili

Markaların uluslar arası tescili, 1891 tarihli Markaların Uluslar arası Tesciline İlişkin Madrid Anlaşması ve 1989’da kabul edilip, 1 Aralık 1995’te yürürlüğe giren Madrid Anlaşmasına İlişkin Protokol tarafından düzenlenmiştir.
Türkiye, Markaların uluslar arası tesciline olanak sağlayan Madrid Anlaşması ile İlgili protokole 01.01.1999 tarihinden itibaren katılmıştır.
Madrid Sisteminin amaçları; markaların tek bir başvuru yapılarak ve tek bir dil kullanılarak birden fazla ülkede(Protokol’e taraf ülkelerde) uluslar arası tescilini
sağlamak ve marka tescil edildikten sonra yapılacak olan değişikliklerin tek ve basit bir işlem aracılığıyla Uluslar arası sicile kaydedilmesini sağlamaktır.

Uluslar arası tescil için başvuru, Madrid Protokolü’ne taraf olan bir ülkede gerçek ve etkin sınai veya ticari bir kuruluşu olan veya o ülkede yerleşik olan veya o ülkenin tâbiyetinde olan bir gerçek veya tüzel kişi tarafından yapılabilir.
Madrid Birliği içerisinde olmayan bir ülkede, marka koruması da sağlanamaz.

Uluslar arası marka tescil işlemleri, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü bünyesinde oluşturulan Uluslar arası Büro tarafından yürütülmektedir.
Uluslar arası marka başvurusu Uluslar arası Büro’ya menşe ofis (Türkiye’de Türk Patent Enstitüsü) aracılığıyla yapılmalıdır.
Uluslar arası Büro’ya doğrudan yapılan başvuru usulüne uygun olarak yapılmamış kabul edilerek, başvuru sahibine iade edilecektir.

Uluslar arası başvuruda marka korumasının istendiği ülkeler belirtilmelidir.
Marka menşe ofis tarafından tescil edildikten veya tescil için başvuru yapıldıktan sonra, marka sahibi koruma istediği anlaşmaya taraf ülkelere, ortak bir dil, standart bir form ve ücret ödeyerek başvuru yapabilmektedir.
Protokole göre uluslar arası tescil iptal edilse bile, bu tesciller ülke bazında ilk başvuru esas alınarak ulusal tescile çevrilebilecektir.

Menşe ofise başvuru tarihi uluslar arası başvuru tarihidir.
Uygun  başvuru yapıldığı takdirde başvuru tarihi aynı zamanda uluslar arası tescil tarihi olarak uluslar arası sicile kaydedilir.
Uluslar arası başvuru menşe ofis tarafından eksiksiz olarak ve süresi içerisinde uluslar arası Büro’ya gönderilir ise Uluslar arası Büro, başvuruyu Uluslar arası Sicile kaydeder ve WIPO Gazetesi’nde yayınlar.

Daha sonra Uluslar arası Büro, marka korumasının talep edildiği ülkelere bildirimde bulunur.
Uluslar arası tescilli marka, menşe ofiste başvuru halinde bulunan veya tescil edilen esas markaya uluslar arası tescil tarihinden itibaren beş yıl süreyle bağımlı kalır.

Eğer bu beş yıllık süre içerisinde esas markanın tescili iptal edilirse, uluslar arası marka tescili de iptal edilir.
Beş yıllık süre sonunda uluslar arası tescil, esas başvurudan veya esas tescilden bağımsız hale gelir.

Uluslar arası marka tescili on yıl süreyle korunur.
Marka sahibi veya vekili tarafından onar yıllık sürelerle yenilenebilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ