Ben Duydum

KOORDİNASYON FONKSİYONU 2

KOORDİNASYON FONKSİYONU 2

KOORDİNASYON FONKSİYONU 2

Pazarlama departmanının kendi içindeki faaliyetleri kadar diğer departmanlarla da birlikte çalışması gereken alanlar vardır.
Örneğin üretilmesi düşünülen ayakkabıların sahip olacağı özellikleri (renk, malzeme, boyut, sayı, üretim dönemi, vb.) üretim departmanı ile görüşmeli ve tam da müşterinin talep etmiş olduğu ürünlerin üretilmesini sağlamalıdır.

Finans departmanı ile işbirliği yaparak pazarlama bütçesi için gerekli fonların uygun zamanda ve miktarda hazır bulunmasını sağlamalıdır.
İnsan kaynaklarıyla işbirliği yaparak gereksinim duyduğu yeni satış personelinin bulunması ve eğitilmesi, departmana hizmet içi eğitim programının düzenlenmesini sağlamalıdır.

Ar-ge departmanı ile diyalog içinde yeni ürünlerin ortaya çıkarılması ve mevcut ürünlerin geliştirilmesine yol göstermelidir.
Muhasebe departmanı ile birlikte çalışarak üretim maliyetlerini belirlemeli, üst yönetim için gerekli raporların hazırlanmasına katkıda bulunmalıdır.

Pazarlama departmanı perspektifinden sunmuş olduğumuz bu kısa örnek aslında birçok işletmede yaşanan tipik faaliyetlerdir ve işletmelerin büyüklüklerine göre daha karmaşık bir hal alabilir.

Öngörülen amaçlara etkin ve verimli bir şekilde ulaşmak ihtiyacı koordinasyon faaliyetine olan ihtiyacı gözler önüne sermektedir.
Koordinasyon faaliyeti tüm işletmeyi kapsadığından, yönetimin tüm fonksiyonlarının koordinasyon faaliyetinden etkilendiğini söylemek mümkündür.

Bu nedenle aşağıda şekilde de görüldüğü gibi koordinasyon faaliyetini diğer tüm yönetim fonksiyonlarının ortasına yerleştirebiliriz (Bkz. Şekil 7.2)

Koordinasyon, örgütlerin giderek büyümesi, üretim süreçlerinin karmaşıklaşması, örgüt içi davranışların çok yönlü olması ve işlerin farklı kişiler tarafından
görülmesinin ortaya çıkarttığı düzen ihtiyacını karşılamak üzere ortaya çıkmış bir yönetim fonksiyonudur.

İşletmenin amaçlarına ulaşması için çok sayıda insanın katkısı gerekir.
İnsanlar işbirliği ve uzmanlaşmanın sağlanması için, yapılacak işler küçük parçalara (görevlere) ayrılır ve her bir parça bir çalışanın sorumluluğuna verilir.

Örgütün amacına ulaşabilmesi için söz konusu küçük parçalar arasında anlamlı ilişkilerin kurulması gerekir.
Söz konusu gereklilik koordinasyon fonksiyonu ile karşılanır.

İşbirliği sistemi olan örgütlerin etkin bir şekilde işleyebilmesi için örgütsel unsurların uygun bir şekilde bir araya getirilmesi etkinliğine koordinasyon veya eşgüdümleme denir (Tutar, 2010).

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ