Ben Duydum

Know-How ve Ticari Sırrı Koruma Yöntemi – 1

Know-How ve Ticari Sırrı Koruma Yöntemi – 1

Know-How ve Ticari Sırrı Koruma Yöntemi – 1

Know-how ve ticari sır bilgilerinin türüne ya da bunlara yasal koruma hakkı tanınmasına kısıtlama getirilemez.
Bu tür açıklanmamış bilgiler, verilmiş bir patent hakkı gibi, kişinin elinde yasal gerçekliği olan bir tekel hakkı gibi korunabilir.

Kıta Avrupasında uygulanan hukuk sistemlerinde, know-how ya da ticari sırrın gizliliği yalnızca bu konuda yapılan sözleşmelerde mevcut olan ilgili hükümlere dayanılarak korunmaktadır.

İş yerinde gizliliği koruma koşullarının düzenlenmesi, iş sahibinin alacağı akılcı ve etkin önlemler ön plandadır.
Gizli bilginin, değerli bir ticari sır olarak mahkemelerde dava konusu yapılabilmesi için bu sırrın iyi korunduğuna dair önce mahkemenin inandırılması gereklidir.

Ayrıntılı alınmış önlemlerde bir kusur edilmemiş olmalıdır.
Aksi halde mahkeme, gizliliğin ihlal edilmiş olduğu hükmüne varamaz.

Bir zamanlar sır olarak saklanan know-how, her ne şekilde olursa olsun bir kez açığa çıkarıldığı zaman herkes tarafından serbestçe kullanabilir.
Özellikle hızlı gelişen teknolojilerde, endüstri casusluğu oldukça önemli bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır.

Bu yüzden işyerlerinde en gelişmiş güvenlik önlemleri alınmalı; teknik, elektronik aygıtlar kullanılarak, yeni ve gizli bilginin geliştirildiği, işlendiği bölümler diğer çalışanlara ve ziyaretçilere kapalı tutulmalıdır.

Ticari bir kuruluşta gizli bilginin saklanmasında en önemli bir diğer adım, adı geçen işyerinde çalışanların her biriyle ayrı ayrı, gizli bilginin saklanmasına ilişkin sözleşme yapılmasıdır.

Böylece çalışanlar, görevlerinin sınırlarını kesin olarak bilerek neyi hangi boyutta sır olarak saklamaları gerektiği konusunda açık seçik bilgilendirilmiş olurlar.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ