Ben Duydum

Türkiye’de KOBİ’lerin Yenilik Yapma Süreçleri -2

Türkiye’de KOBİ’lerin Yenilik Yapma Süreçleri -2

Türkiye’de KOBİ’lerin Yenilik Yapma Süreçleri -2

KOBİ’ler yenilik uygulama sürecinde çeşitli zorluklarla karşılaşılabilir.
İlk olarak yapılması gerekenlerden birisi yenilik engellerinin saptanmasıdır.
Yenilik engellerinin saptanması ve sınıflandırılması KOBİ’lerin yenilik çalışmalarında önemli rol oynamaktadır.

Karşılaşılan engellerin aşılmasında durumun tespitinin yanı sıra çeşitli önlemlerin de alınması gerekir.
KOBİ’lerin yapılarına göre farklı engellerin farklı önemler gerektirdiğinin unutulmaması gereklidir.
Örneğin, işletme sahibinin ya da yöneticisinin ve hatta çalışanlarının eğitim ve kalifikasyondan (iş becerisi) yoksun olması farklı bir önlem gerektirirken; işletmenin stratejik yoksunluğu ve örgütsel zayıflığı farklı bir önlem gerektirmektedir.

Yenilik yaratmada KOBİ’ler için teknoloji uyumu çok önemlidir.
KOBİ’ler bu sayede tüketici talep ve isteklerini karşılayabilecek ve yeniliği pazara getirmede daha kolay hareket edebilecektir.
KOBİ’lerin teknolojik uyumu yakalayabilmesi için yeniden yapılanmaları gerekir.

Bunun için; değişen koşulları zamanında görebilmeleri, hedeflerini doğru, ihtiyaçlarını zamanında belirlemeleri, hedeflerine ulaşabilmeleri için uygulanabilir stratejiler geliştirmeleri, stratejilerini hedefe odaklanmış iş yapma biçimleri ile desteklemeleri, iş süreçlerini etkin ve verimli kılmak için bilgi teknolojilerini doğru
kullanmaları ve tüm bunları gerçekleştirecek ve geliştirecek organizasyon yapısına ve insan gücüne sahip olmaları gerekmektedir.

Türkiye’de KOBİ’lerin yeniden yapılandırma süreçlerini kolaylaştırmak ve bu sayede yenilik yaratma kapasitelerini arttırmak için TÜBİTAK, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, KOSGEB, DTM ve TTGV bünyesinde Ar-Ge ve yenilik destek programları sürdürülmektedir.

Örneğin, KOSGEB tarafından 2010 yılı Mayıs ayında “Endüstriyel Uygulama Destek Programı” açılmıştır.
Bu programda, Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkarılan ürünlerinin ticarileştirilmesine yönelik KOBİ projeleri desteklenmektedir.

Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri alanında sağlanan teşvikleri düzenlemek üzere hazırlanan 5746 sayılı Araştırma Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’un 2008 yılında yürürlüğe girmesini müteakip 99 adet Ar-Ge Merkezi başvurusu yapılmış ve Eylül 2010 itibarıyla 76 adet işletmeye Ar-Ge Merkezi Belgesi verilmesi uygun bulunmuştur.

Aynı Kanun çerçevesinde uygulanmaya başlanan Tekno girişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında 2010 yılı Ekim ayı itibariyle toplam 883 adet iş fikri başvurusu alınmıştır.
2010 yılı itibarıyla 27 adet aktif Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunmaktadır.

İlki 1992 yılında kurulan KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezleri (TEKMER) sayısı, kurulma sürecinde olanlarla birlikte 2010 yılında 28 adete ulaşmıştır. TEKMER’ler, teknoloji yönelimli yeni küçük işletmeleri desteklemek, mevcut küçük işletmelerin yeni üretim yöntemleri geliştirerek piyasalara yeni ürünler kazandırmalarını sağlamak, işletmelerin Ar-Ge, yenilik ve endüstriyel uygulama faaliyetlerini desteklemek ve üniversite sanayi işbirliğinin güçlendirilmesine
katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur.

TEKMER’lerin yanı sıra, aynı inkübatör mantığı çerçevesinde ancak binasız olarak, KOSGEB ile üniversiteler arasında gerçekleştirilen Ar-Ge ve inovasyon işbirliği sayısı, protokol sürecinde olanlarla birlikte 2010 yılında 36’ya ulaşmıştır.
TEKMER’ler ve üniversite işbirliği protokolleri kapsamında 1992 yılından bu yana 1.800 Ar-Ge projesi desteklenmiş, 174 proje başarı ile tamamlanmış, 853 projenin
ticarileşmesi ve 312 patent belgesi alınması sağlanmıştır.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ