Ben Duydum

Kaynakta Elektrik Çarpmalarına Karşı Tedbirler

Kaynakta Elektrik Çarpmalarına Karşı Tedbirler

Kaynakta Elektrik Çarpmalarına Karşı Tedbirler

a) Elektrik çarpmaları daha çok kaynak makinesi boşta iken olmaktadır. Kaynak yaparken voltaj 20-30 V iken kaynak makinesi boşta çalışırken bu voltaj 65 ila 100 V arasına çıkmaktadır.
b) Doğru akım 20-30 V sonra çarpılma hissi vermektedir 30 V (DC) üstü tehlikelidir. Bu değer AC de 50 V ve üzeridir.
c) Elektriğin insana etkisi birçok etkene (maruz kalınan süre, elektriğin vücutta izlediği yol vs.) bağlıdır. Bu nedenle net söylenebilecek tehlikeli Amper değerleri yoktur. AC için 2 mA kas spazmlarına neden olur. 10 mA kalbin düzenli atmasını engeller. 20 mA kalp kaslarını spazma uğratarak kalp atışını durdurur.
d) 30 mA kaçak akım insan sağlığı için sınır değerdir. Kaçak akıma karşı koruma şalterleri bu sınır değerini referans alır ve bu değerlerin üzerinde elektriği keserek güvenli koruma sağlar.
e) Bir malzeme üzerinden geçen akımın yüksekliği malzemenin yapısına ve Voltaja bağlıdır. İnsan vücudu için geçen akımın şiddeti gerilimin (voltajın) yüksekliğine ve vücudun direncine bağlıdır. Örneğin insan vücudundan 220 V’luk bir elektrik uygulandığında 250 mA’lik akım geçebilir. Böyle bir akım kas kramplarına neden olur ve kişi tutulduğu yeri bırakamaz. Elektrik akımı vücuttan akarken kalp üzerinden geçiyorsa kalbi direk durdurmaktadır. Eğer akış yönü kalp üzerinden geçmiyorsa kalp önce hızlanmakta ve düzensizleşip durmaktadır. Bunun sonucu ölümler meydana gelmektedir. Akımın kalp üzerinden geçtiğinde 50 mA ölüm hâli için yetebilmektedir.
f) İnsan vücudundan geçen akım vücudun direncine de bağlı olduğundan direnç değişimi hakkında da bilgi sahibi olunmalı. Vücut direnci derinin yaş ya da kuru olmasına, çarpılma yeri ile ayak arası mesafeye vs. bağlıdır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ