Ben Duydum

Kadir Gecesinde Neler Yapılır?

Kadir Gecesinde Neler Yapılır?

Kadir Gecesinde Neler Yapılır?

Kadir gecesi yapılacak ibadetler konusunda çokça dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi ibadetlerle değerlendirmek ulema arasında tavsiye olunmuştur. Bununla birlikte, Kur’an’ın nazil olmaya başladığı bu gecede hayatlarımızı değiştirebilme adına, Allah’ı razı edecek kararlar alıp, ince bir muhasebe ile Rabbimize yakınlaşabilmeye vesile kılabiliriz.

  1. Ömrü Muhasebe Etmek: Öncelikle insan böyle önemli bir günde ciddi bir muhasebeye girişmelidir. Esas hesap gününden önce kendini hesaba çekmelidir. Muhasebe ile iyi kötü yönlerini görebilir. Tedavi için teşhis şarttır; hatalarını, yanlışlarını ve eksiklerini tespit etmeli ve yaptığı muhasebenin sonucuna göre eksikleri gidermek, tamamlamak, aşırılıklarını itidal çizgisine çekmek ve önemsemediği ama Allah katında önemli olan meselelere gereken önemi ve kıymeti vermek için adımlar atılmasına vesile olmalıdır.
  2. Kadir gecesinde hedefler belirlenmeli ve bu hedeflere ulaşmak için azami bir gayret içerisine girilmelidir. Bu dünyada hangi başarı, hangi güzel sonuç yok ki ardında eksiklikleri görebilme, tespit edip tedavi, bakım, onarım, gayret ve çabasına girme olmasın… Bu gayrete her şeyden önce ruhumuzun ihtiyacı vardır.
  3. Tefekkürde bulunulmalı; kadir gecesinde neler yapılır sorusunun en önemli odak noktalarından biri de önemli ibadetlerinden biri olan derin tefekkürdür.

Kâinatın ve insanın yaratılışı üzerinde derince düşünmeli ve “ben kimim, neden yaratıldım? Hayata geliş gayem ne? nereden geldim ve nereye gidiyorum? Allah’ın benden muradı ne ve benden razı mı?” Gibi hayatî bir takım temel meselelerde derin düşüncelere girilmelidir. Kainat kitabına bakarak Alllah’ın yüceliği karşısında bir kez daha içi titremeli ve kendi acizliğini tefekkür ederek Rabbine asi gelmemelidir. Bunun neticesinde insan adı konulmaz bir ufuk genişliği yaşar ve manevi bir yükseliş iklimine girer.

Bir saat tefekkür bazen bir sene ibadetten daha hayırlıdır.”(Suyutî, Camiu’s-Sağir, II/127)

  1. İman Hakikatleri: Kulun Rabbi ile bağlantısının kuvvetli olabilmesi için iman hakikati üzerinde ve en temel mesele olan Tevhid hakikati üzerinde yoğunlaşmalıdır. İnsan “Lâ ilâhe illallah” deyip Allah’tan başka bütün sahte ilahları reddettiğinde “tüm kâinata Allah hükmettiği gibi benim hayatıma da Allah hükmetsin, kâinatta O’ndan başka otorite olmadığı gibi benim hayatımda da O’ndan başka otorite olmasın” demiş olmaktadır. İşte bir Müslüman bu bilinci aklına, bu inancı kalbine yerleştirdiğinde artık hayatının her safhasını “Allah’ın dünyasında Allah’ın dediği olmalıdır” şuuruyla yaşar.
  2. Vahyin gelişiyle beraber Efendimiz’in omuzlarına yüklenen ağır yük ve sorumluluk düşünülmelidir. Peygamber Efendimiz’e (sav) salât ve selâmlar getirilmeli, O’nun şefaatini ümit etmeli. O’nun en büyük sünneti olan İslam için mücadeleyi hayatlarımıza geçirmeye çalışmalı.
  3. Ümmet olma şuuru tazelenmeli. Vahyin ilk damlalarının gönderildiği bu gece Allah’ın yeryüzüne bir müdahalesidir. Yeryüzünde tüm insanlık için görevlendirdiği bir peygamber ve ona tabi olan dünyadaki insanlardan sorumlu olan bir ümmet anlayışı da beraberinde gelmiş oldu. Bu şuurla dünyanın çeşitli yerlerinde Müslüman kardeşlerimiz acı ile kıvranırken bu mübarek ayları ümmetimizin birliği için vesile görmeli ve ümmetin bir ferdi olarak üzerime düşen görevler nelerdir? Bunun üzerinde düşünülmelidir.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ