Ben Duydum

Yenilikler

Yenilikler

Yenilikler,

Yenilikler, özelliklerine göre farklı sınıflandırmalara tabi tutulmaktadır.
Bu sınıflandırmalardan en sık kullanılanları, yenilikleri etki derecelerine, yarattığı değişimin boyutlarına,
kullanım alanlarına ve teknoloji yoğunluklarına göre yapılan sınıflandırmalardır.
Boyutlarına ve etki derecelerine göre yenilikler,
radikal ve artımsal yenilikler;
değişimin ve farklılığın boyutuna göre yıkıcı ve destekleyici yenilikler;
kullanım alanlarına göre ürün-hizmet, süreç ve pazarlama yenilikleri;
teknolojik yoğunluklarına göre teknolojik ve teknolojik olmayan yenilikler olarak sınıflandırılmaktadır.

Rekabetin artması, teknolojideki ilerlemeler, tüketicilerin daha bilinçli olması ve uluslararası sınırların kalkması gibi nedenler,
firmaları yeni ürün geliştirme konusunda zorlamaktadır.
Yeni ürün geliştirme süreçleri daha önceleri Ar-Ge merkezli olup, Ar-Ge, üretim ve pazarlama fonksiyonlarının işbirliğiyle gerçekleşir.
Bu süreçte Ar-Ge tarafından geliştirilen yeni ürünlerin üretimi yapılır ve pazarlama departmanı tarafından pazara sunulurdu.

Günümüz de ise bu süreç pazar merkezli olup, önce pazarın istek ve ihtiyaçları ile rekabet düzeyi belirlendikten sonra yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi sağlandı ve etkili pazarlama stratejileriyle pazara sunulmaya başlandı.
Yeni ürünlerin pazardaki başarı şansının önemli ölçüde düşük olduğu görülmektedir.
Bunun en önemli nedenleri arasında ise tüketici ihtiyaçlarını belirlemedeki yetersizlikler, yanlış pazarlama stratejileri, yüksek maliyetler ve rekabetçi
konumlandırmanın yetersiz oluşu gelmektedir.

Yeniliklerin kısa süre içerisinde hedef kitle tarafından benimsenip, toplumun önemli bir kısmına yayılması, yeniliklerin ekonomik ve sosyal katma değerinin gerçekleşmesi açısından oldukça önem arz etmektedir.
Yeniliklerin yayılması yeniliklerin özelliklerine, sosyal sisteme, iletişim kanallarına ve zamana bağlı olarak gerçekleşmektedir.
Yeniliklerin benimsenmesi ise yeniliklerin nispi avantajına, hedef kitlenin inanç, değer, tecrübe ve yaşam tarzına uyumluluğuna, karmaşıklık derecesine, denene bilirlik özelliğine ve sonuçlarının gözlene bilirliğine bağlı olmaktadır.

Bu nedenle yeniliklerin kısa sürede hedef kitlesi tarafından benimsenmesini sağlamak için firmaların, özelliklere dikkat etmesi ve bunlara ilişkin çözümler üretmesi gerekmektedir.
Yeniliklerin benimsenmesine ilişkin olarak bireylerin kişisel değerleri ve kişilik özellikleri de önem arz etmektedir.
Bu çerçevede yapılan araştırmalar yeniliği benimseyenleri, yenilikçiler, erken benimseyenler, erken davrananlar, geç kalanlar ve geride kalanlar olmak üzere beş kategoride toplamışlardır.

Bu kategorilerin özelliklerinin tanınması ve buna göre bu gruplara yeniliklerin sunulması yeniliklerin başarısı için önemli olacaktır.
Yeniliklerin pazardaki başarısı önemli ölçüde onların ticarileştirilmesiyle yakından ilgilidir. Çünkü yeniliklerin ticarileştirilmesi (Pazarlanması) ekonomik ve sosyal katma değer üretmesi için önemlidir.

Bu nedenle yeniliklerin başarısı için her bir pazara ilişkin yenilik stratejisinin geliştirilmesi ve etkin bir şekilde yürürlüğe konması gerekmektedir.
Başarılı bir yenilik stratejisi için de pazar odaklı bir firma anlayışının varlığı kaçınılmazdır.
Ancak bu sayede, pazar ve rekabet bilgisiyle, çevresel değişimlere ilişkin enformasyon işletmeye aktarılacak ve bunların doğrultusunda kabul şansı yüksek
yenilikler üretilebilecektir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ