Ben Duydum

İş Kazası, Meslek Hastalığı ve İşle İlgili Hastalıklar Kavramları

İş Kazası, Meslek Hastalığı ve İşle İlgili Hastalıklar Kavramları

İş Kazası, Meslek Hastalığı ve İşle İlgili Hastalıklar Kavramları

Herhangi bir işletmede, üretimin gerçekleştirildiği herhangi bir yerde iş kazaları ve meslek hastalıkları hem çalışan bireyler, hem çalışan bu bireylerin çalışma ortamının hazırlanmasında ve üretimin gerçekleştirilmesinde etkili olan işverenler hem de ülke açısından birçok olumsuzlukların yaşanmasına neden olmaktadır.

Fiziksel ve psikolojik anlamda yaşanabilecek olası iş kazası ya da bunlara dayalı meydana gelebilecek meslek hastalıkları çalışan bireylerin sağlıklı bireyler olmasını engellemekte, şayet fizyolojik anlamda engel durumunun oluşmasına neden oluyor ise ya da ölümle sonuçlanıyor ise bu durum, sadece çalışan bireyler üzerinde değil onların toplumsal etkileşim içerisinde olduğu bireyler (aile, iş ve arkadaş çevresi) üzerinde hem maddi hem de manevi etkide bulunmaktadır.

İş kazası ve meslek hastalığı sadece fizyolojik ve psikolojik etki anlamında düşünülmemelidir.

İş kazası ve meslek hastalıkları işletme açısından işgünü kayıplarına neden olmakta böylece iş yerindeki verimlilik koşulları da en alt seviyeye düşebilmektedir.

İş kazaları ve meslek hastalıkları çalışan bireyde yarattığı fizyolojik ve psikolojik sorunlarla birlikte işletme açısından itibar kaybına da neden olabilmekte, kazaya ve meslek hastalığına uğrayan bireylere yönelik maddi ve ayni ödemeler neticesinde işletmelere iş yerindeki maliyetlerin artmasına da etkide bulunmaktadır.

Dolayısıyla iş kazası ve meslek hastalıklarının tek bir olaydan daha çok bir bütünlük içerisinde değerlendirilmesi gerekmektedir (Evren, 2015&Ilıman, 2015).

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’ne göre dünyada her yıl 2 milyondan fazla çalışan/işçi iş kazası ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatlarını kaybetmektedir. Bu oran ülkemiz açısından da yüksek değerlere sahiptir.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün “gizli bir salgın” olarak addettiği bu iş kazası ve meslek hastalıklarına bağlı ölümlerin % 86’sı meslek hastalığı, % 14’ü ise iş kazası nedeniyle gerçekleşmektedir (Dursun, 2017&Yüksel, 2016).

ILO’nun ortaya koyduğu bu rakamlar çerçevesinde durum değerlendirildiğinde iş kazası ve meslek hastalıklarının her bir ülke açısından sorunlu olduğu ve bu nedenle iş yerinde iş kazası ve meslek hastalıklarını önleme açısından iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin önemi daha fazla hale gelmektedir.

Dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliği açısından iş kazası ve meslek hastalıkları üzerinde durmak konunun anlaşılması ve öneminin belirtilmesi açısından gereklidir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ