Ben Duydum

Fiyatlandırmada Rekabet Yaklaşımı

Fiyatlandırmada Rekabet Yaklaşımı

Fiyatlandırmada Temel Yaklaşımlar

Fiyatlandırmada Rekabet Yaklaşımı

Alternatif ürünler arasında karşılaştırma yapan tüketicinin dikkat ettiği karşılaştırma kriterlerinden biri de hiç şüphesiz fiyattır.

Rakip ürün ve markaları fiyat yönünden karşılaştıran tüketici, ürün özellikleri, üründen elde edeceğini umduğu fayda, sunulan değerler, ürüne ulaşalabilirlik, satış öncesi, esnası ve sonrasındaki hizmetlere de elbette dikkat eder.

Dolayısıyla fiyat belirlemek durumunda olan pazarlama yönetimleri de rakip ürünlerinin fiyatlarını da dikkate almak durumundadır.
Rekabet odaklı fiyatlandırma yaklaşımında esas olan, ürün fiyatlarını belirlerken rakip fiyatlarla karşılaştırma esaslı davranmaktadır.

Rekabet usulü fiyatlandırma yaklaşımı özellikle maliyet hesabı yapmakta zorlanan, rakipleri ile fiyat üzerinden rekabet etmesi mümkün olmayan işletmeler tarafından kullanılabilir.

Bu ve benzeri konumdaki işletmeler izleyici olarak fiyatta belirleyici olan rakip ya da rakiplerin fiyatlarını takip eder ve kendi ürünlerinin rakip ürünlerle mukayesesini yaparak fiyatı belirleme yoluna giderler.

Rekabet odaklı fiyatlandırma yaklaşımı, cari usulde fiyatlandırma ve teklif usulü fiyatlandırma olmak üzere iki başlıkta toplanabilir.

Cari usulde fiyatlandırma yaklaşımına göre
işletme kendi maliyetleri ve talepten ziyade rakiplerin fiyatlarına bakarak kendi fiyatını belirleme yoluna gitmektedir.

İşletmenin maliyet yapıları farklı olacağı için aslında belirlenen fiyatın işletmeyi oldukça zor durumda bırakması da mümkündür.
Ancak buna rağmen, bu tür işletmelerin fiyat belirlemede alternatif sayısı hemen hemen yok gibidir.

Diğer taraftan, oligopol özellikli pazarlarda küçük firmaların pazar liderinin belirlediği fiyatı kabul etmekten başka çareleri yoktur.
Fiyat indirme yoluyla rekabeti savaş metaforu üzerinden sürdürme çabası da ayrıca ciddi zararlar verebilir.

İhaleler ve müzayedeler, teklif usulü fiyatlandırma yaklaşımının tipik örnekleridir.
Uygulama şekli olarak ihalelerde fiyat teklifleri açık veya kapalı usulde yapılabilmektedir.

Açık usulde ihaleyi almak isteyen firmalar tekliflerini açık şekilde belirtirken, kapalı usulde fiyat teklifleri genellikle bir zarf içinde gizli olarak verilmektedir.
Açık eksiltmede ihale için en düşük fiyatı teklif eden firma işi alır. Açık artırmada ise en yüksek fiyat teklifini veren söz konusu ürünü satın alır veya müzayedeyi kazanır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ