Ben Duydum

Eser Sözleşmesinde Gözden Geçirme ve Bildirim Külfetleri

Eser Sözleşmesinde Gözden Geçirme ve Bildirim Külfetleri

Eser Sözleşmesinde

Gözden Geçirme ve Bildirim Külfetleri

İşsahibinin yükleniciyi ayıptan sorumlu tutmak için yerine getirmesi gereken külfetler, gözden geçirme ve bildirim külfetleri olarak adlandırılır.

TBK m. 474/I hükmüne göre, “İşsahibi, eserin tesliminden sonra, işlerin olağan akışına göre imkân bulur bulmaz eseri gözden geçirmek ve ayıpları varsa, bunu uygun bir süre içinde yükleniciye bildirmek zorundadır.”

Ayrıca taraflardan her birine, giderini karşılamak suretiyle eserin bilirkişi tarafından gözden geçirilmesini ve sonucun bir raporla belirlenmesini isteme hakkı verilmiştir (TBK m. 474/son).

İşsahibinin eseri gözden geçirmeyi ve yükleniciye bildirimde bulunmayı ihmal etmesi durumunda işsahibi, eseri kabul etmiş sayılır (TBK m. 477/II).

Ayıbın sonradan ortaya çıkması durumunda işsahibi, gecikmeden durumu yükleniciye bildirmekle yükümlüdür; aksi takdirde eseri ayıplı hâliyle kabul etmiş sayılacaktır (TBK m. 477/son).

Gözden geçirme ve bildirim süresi, eserin tam olarak teslimi anından itibaren işlemeye başlar.

Taraflar, sözleşmede gözden geçirme ve bildirim süresini önceden tespit edebilirler ancak taraflar bunun için çok kısa bir süre belirlemişlerse işlerin olağan cereyanına göre gerekli olan süre uygulanacaktır.

Gözden geçirme ve bildirim süresi, eserin tam olarak teslimi anından itibaren işlemeye başlar.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ