Ben Duydum

AÇIKÖĞRETİM SİSTEMİ TARİHÇE

AÇIKÖĞRETİM SİSTEMİ TARİHÇE

Tarihçe

6 Kasım 1981
2547 Sayılı Kanunun 5. ve 12. maddeleri, Türk Üniversitelerine sürekli ve açık öğretim yapma hakkını tanıdı.
20 Temmuz 1982
41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sürekli ve açık öğretim yapma Anadolu Üniversitesi’ne verildi. Mevcut İletişim Bilimleri Fakültesi bünyesinden doğan Açıköğretim Sistemi böylece ülke düzeyinde uzaktan öğretim hizmeti ile görevlendirildi.
1982–1983
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi yüksek eğitimde yüksek standartlarda fırsat eşitliği ilkesiyle ve açık ve uzaktan öğretim yoluyla eğitim veren ilk fakülte olarak hizmete başladı. İlk yıl İktisat ve İş İdaresi lisans programlarına 29 bin 500 öğrencinin kaydoldu.
1982-1993
Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol gereğince yaklaşık 200 bin öğretmene ön lisans ve lisans tamamlama olanağı sunuldu. Ayrıca, KKTC’den de açıköğretim programlarına öğrenci kaydına başlandı. Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol gereğince iki yıllık Ebelik, Hemşirelik ve Sağlık Teknikerliği Ön Lisans Programları; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile yapılan protokol gereğince iki yıllık Tarım ve Veterinerlik ön lisans programları açıldı.
1987
Batı Avrupa Projesi adı altında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik lisans ve ön lisans programları uygulanmaya başlandı.
1993
Açıköğretim Sistemi, 496 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile günün eğitim gereksinimlerine göre yeniden yapılandırıldı. İktisat ve İşletme programları dört yıllık İşletme ve İktisat Fakültelerine dönüştürüldü. Bu Kanun Hükmünde Kararnameye göre Açıköğretim Fakültesi ise, Açıköğretim Sistemi ile ilgili kitap, radyo-TV programları, bilgisayar, akademik danışmanlık, organizasyon, sınav ve her türlü öğrenci işleri gibi hizmetleri vermekle yükümlü kılındı ve ön lisans, lisans tamamlama, lisans ve her türlü sertifika programlarını yürütmekle görevlendirildi.
1993-1997
Açıköğretim Fakültesi bünyesinde Sosyal Bilimler, Ev İdaresi, Büro Yönetimi, Halkla İlişkiler gibi 17 ön lisans programı geliştirildi.
1996
Daha önceden ÖSYM tarafından yapılmakta olan Açıköğretim sınavları Anadolu Üniversitesi tarafından yapılmaya başlandı.
1998
Değişen teknolojik koşullar ve özellikle eğitim gereksinimlerinin farklılaşmasıyla, başta İnternet olmak üzere çağdaş iletişim teknolojilerinin çok daha yoğun olarak kullanıldığı ve uzaktan eğitimi klasik işlevlerinin ötesine taşıyan yapılanmalarla birlikte yeni bir dönem başladı.
Anadolu Üniversitesinin tüm akademik, teknik ve idari birimleri Açıköğretim Sistemine etkin bir şekilde katkı sağlayabilir hale getirildi. Diğer yandan bu sistem içinde eğitim yapan fakülteler arasında iletişim ve işbirliği daha etkin ve verimli düzeye kavuşturuldu. Oluşturulan proje grupları ile Türkiye’de Açıköğretim Sistemi ile açılacak yeni eğitim alanları tanımlanarak, yaşam boyu eğitime fırsat sağlandı.
Açıköğretim sistemiyle hizmet sunan İşletme, İktisat ve Açıköğretim Fakülteleri’nin akademik programları yeniden yapılandırıldı. Önlisans ve lisans dersleri arasındaki tekrarlar giderildi; içerikler gözden geçirildi.
Tüm kitaplar Açıköğretim Sistemindeki çağdaş gelişmelere paralel olarak yeniden tasarlandı, yazıldı ve basıldı.
Kitapların içeriği ile paralel olacak şekilde TV eğitim programları yenilendi; CD-Romlar üretildi.
Açıköğretim Sistemine öğrenci alımında kontenjan kısıtları kaldırıldı.
TRT 4 kanalında öğrencileri bilgilendirmek ve motivasyonlarını arttırmak amacıyla “Üniversitemizden Haberler” isimli haber programı yayınlanmaya başladı.
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin akademik sorumluluğunda İlahiyat Önlisans Programı açıldı.
http://www.aof.anadolu.edu.tr internet sitesi öğrencilerin hizmetine sunuldu.
1999
Öğrencilerin sınavlara daha etkin hazırlanmalarını sağlamak amacı ile “İnternet Tabanlı Deneme Sınavları” uygulaması başlatıldı.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi üniversitelerle kurduğu işbirliği çerçevesinde karasal hatlar üzerinden ve uydu bağlantılı olarak video-konferans ortamını oluşturdu.
Ara sınav, yılsonu sınavı ve bütünleme sınavı öncesinde TRT 4’ten bir hafta banttan, bir hafta da canlı olarak “Sınava Hazırlık” programları yayınlanmaya başlandı.
İletişim Merkezi, öğrencilerin her türlü soru, sorun ve önerilerini aktarabileceği bir merkez olarak kuruldu.
2000
Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılarak Açıköğretim Fakültesinde Okul Öncesi ve İngilizce Öğretmenliği Lisans Programları açıldı.
Açık erişimli ve uluslararası hakemli bir dergi olan The Turkish Online Journal of Distance Education (TOJDE) yayın hayatına başladı.
2001-2002
Ülkemizde ilk kez İnternet dayalı Bilgi Yönetimi ön lisans programı eğitim-öğretime başladı.
Gelişen koşullara uyum sağlamak, kendini farklı alanlarda geliştirmek isteyen örgün bölümde okuyan ve halen bir yükseköğretim programına kayıtlı olan ya da mezunlara yönelik olarak ikinci öğretim olanağı veren “İkinci Üniversite” uygulaması başlatıldı.
Açıköğretimin örgün yükseköğretime entegrasyonunu sağlamak amacıyla YÖK ile birlikte gerçekleştirilen “Dikey Geçiş” uygulaması başladı.
2002-2003
Öğrencilerimizin daha başarılı olabilmeleri için İnternet üzerinden ve CD ile alıştırma yazılımlarının üretimine başlandı.
2003-2004
Jandarma ve Polis Önlisans Meslek Eğitimi Programlarıyla, Jandarma Genel Komutanlığındaki astsubaylarımızın ve Emniyet Genel Müdürlüğünde görev yapan polislerimizin eğitim düzeylerini yükseltmek amacıyla ön lisans programları başlatıldı.
2004-2005
Kara, Hava ve Deniz Komutanlıkları Personeline ön lisans eğitimi verilmeye başlandı. Bu bölümlerde okuyan öğrenciler için lisans tamamlamalarına yönelik çalışmalar yapıldı.
1999 yılında Deneme sınavları ile başlayan, 2002 yılında e-Alıştırma, 2003 yılında e-Kitap ve 2004 yılında e-Televizyon hizmetleri ile devam eden internete dayalı e-öğrenme hizmetleri birleştirilerek Açıköğretim e-Öğrenme Portalı adı altında yayınlanmaya başlandı. Böylece öğrenciler tek oturumda bir derse ait bütün e-Öğrenme hizmetlerine erişebilir duruma geldi.
2005-2006
Birleşmiş Markalar Derneği üyesi kuruluşların mezunlarını işe almada öncelik verecekleri Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi ön lisans programı eğitime başladı.
2006-2007
Adalet Bakanlığında çalışan lise ve dengi okul mezununa Adalet Meslek Eğitimi ön lisans programı başlatıldı.
2009-2010
Farklı alanlarda 5 lisans ve 17 ön lisans programı olmak üzere toplam 22 yeni programda öğretime başlandı:
Açıköğretim Fakültesinde Adalet, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Eczane Hizmetleri, Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık, Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi, İşletme Yönetimi, Kimya Teknolojisi, Kültürel Miras ve Turizm, Lojistik, Medya ve İletişim, Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası, Radyo ve Televizyon Programcılığı, Spor Yönetimi, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Turizm ve Seyahat Hizmetleri ön lisans programları ile Felsefe, Sosyoloji ve Türk Dili Ve Edebiyatı” lisans programları,
İktisat Fakültesinde Uluslararası İlişkiler,
İşletme Fakültesinde Konaklama İşletmeciliği lisans bölümleri açıldı.
Azerbaycan programları açıldı.
2010-2011
Yıllık sistemde eğitim yapan İlahiyat Ön Lisans Programı pilot uygulama olarak dönemlik-kredili sisteme geçirildi.
TRT ile Anadolu Üniversitesi arasında yapılan stratejik işbirliği ile kurulan TRT Okul kanalı 31 Ocak 2011 tarihinde yayın hayatına başladı. Programların TRT ve Anadolu Üniversitesi tarafından hazırlandığı TRT Okul kanalında, her yaştan insana hitap eden eğitim programlarının yanı sıra gençlere yönelik farklı program türleri de yer aldı.
2011-2012
Açıköğretim Fakültesi bünyesinde Çağrı Merkezi Hizmetleri ön lisans programı ile Tarih lisans programı açıldı.
Daha önce dönemlik-kredili sistemde öğretim yapılan 7 programın yanı sıra Açıköğretim Fakültesinin 11 programı dönemlik-kredili sisteme geçirildi. Yeni açılan iki programla birlik toplam 19 programda dönemlik-kredili sistemde eğitim öğretim yapıldı.
Batı Trakya’da bulunan Türk soydaşlarına yönelik Batı Trakya programları açıldı.
2012-2013
Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin yıllık mutlak sistemde eğitim-öğretim yapılan bölüm ve programlarının tamamı dönemlik-kredili sisteme geçirildi.
Makedonya ve Kosova programları açıldı.
Açıköğretim sistemindeki öğrencilere, öğrencilik işlemlerine ilişkin her türlü sorularına cevap verebilmek için 444’lü servis hattı üzerinden Açıköğretim Etkileşim Merkezi (Çağrı Merkezi) açıldı.
Bütünleme sınavı kaldırıldı.
2013–2014
Akademik Danışmanlık Hizmetleri, Muş hariç tüm iller ve 9 ilçe merkezinde (Alanya, Bandırma, Biga, Bozüyük, Elbistan, Fethiye, İnegöl, İskenderun, Nazilli) yürütüldü.
Bulgaristan programları açıldı.
2014-2015
Bosna-Hersek ve Arnavutluk programları açıldı.
Açıköğretim Sistemi Kalite Güvence Birimi kuruldu.
28 ön lisans programı Pearson-Edexcel Kurumu tarafından akredite edildi.
Açık ve Uzaktan Öğrenme alanında yayımlanan açık erişimli, hakemli ve ücretsiz akademik bir dergi olan Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi (AUAd) yayın hayatına başladı.
Açıköğretim E-bülteni ayık olarak yayımlanmaya başladı.
Bulgaristan programları açıldı.
2015-2016
Açıköğretim Fakültesi bünyesinde Aşçılık, Çocuk Gelişimi, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Yaşlı Bakımı ön lisans programları, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet, Yönetim Bilişim Sistemleri lisans bölümleri,
İşletme Fakültesi bünyesinde Havacılık Yönetimi, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi lisans bölümleri açıldı.
Sınavsız Dikey Geçiş ve Lisans Tamamlama ile son kez kayıt alındı.
AOF Otomasyonları ortak giriş sayfası olarak “aof.anadolu.edu.tr” sayfası hazırlandı ve öğrenenlere hizmet verilen web sayfalarının tamamı bu adreste bir araya getirildi.
2016-2017
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Avrupa Uzaktan Eğitim Üniversiteleri Birliği (EADTU) tarafından verilen E-xcellence Kalite Ortağı Etiketi almaya hak kazandı.
Açıköğretim Fakültesi bünyesinde Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri, Web Tasarımı ve Kodlama ön lisans programları açıldı.
Kuzey Amerika Programı (KAP) açıldı.
Dikey geçiş türünde kayıtlar için ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavı (DGS) zorunlu hale geldi. Dolayısıyla ilgili programlara kontenjan dâhilinde, DGS’de başarılı olanlar ÖSYM’ce yerleştirildi.
AÖS Sosyal Medya Koordinatörlüğü kuruldu ve kurumsal sosyal medya hesapları açıldı.
Radyo A’da Açıköğretim dersleri başladı.
Açıköğretim sistemi Youtube kanalı açıldı.
Mezunlar birliği web sayfası açıldı.
Çevrim içi Öğrenci Toplulukları kuruldu.
Proje ödevi uygulaması hayata geçti.
Çevrim içi Açık ve Uzaktan Öğrenme Sözlüğü (AUO Sözlük) web sayfası açıldı.
Engelsiz Bilişim ödülleri alındı ve engelsiz.anadolu.edu.tr web sitesi kuruldu.
İnsan-Bilgisayar Etkileşimi laboratuvarı kuruldu.
Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programları yaygınlaştırıldı.
AÖS Görme İşitme Engelliler Korosu kuruldu.
Açık Bilim seminerleri başladı.
2017-2018
Suudi Arabistan programları açıldı.
Açık Kütüphane web sayfası açıldı.
İlk yabancı dil programları olarak Uluslararası İlişkiler (İngilizce) ve İlahiyat (Arapça) programları açıldı.
Engelsiz Açıköğretim Çalıştayları başladı.
“Anadil: Türkçe” projesi başladı.
Anadolu Mobil’e ders içerikleri eklendi.
Video Sözlük açıldı.
AnaBilgi yayına geçti.
İngilizce yayın yapan Turkish Online Journal of Distance Education (TOJDE) dergisi ESCI indeksinde taranmaya başladı.
Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Program sayısı 9’a yükseldi.
Açıköğretim hizmetleri e-devlete taşınmaya başladı.
2018-2019
Açıköğretim sisteminde öğrenim gören öğrencilerin öğrencilik hizmetleri hakkında merak ettikleri konulara çözüm getirmek amacıyla tasarlanan Açıköğretim Destek Sistemi (AÖS Destek) platformu kuruldu.
Akıllı TV uygulaması açıldı.
YÖK tarafından verilen Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülleri’nde Anadolu Üniversitesi 11 ödül ile Türkiye’de en fazla ödül alan kurum oldu.
Ders kitapları; e-pub, PDF, Mobil ve HTML5 formatlarına geçti.
17 lisans 12 önlisans programında 353 dersin intibakı yapıldı.
Kariyer Destek platformu açıldı.
Anadolu Üniversitesi YÖK tarafından verilen Topluma Hizmet Ödülü’nü aldı.
Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans sayısı 19’a, öğrenci sayısı 1500’e ulaştı.
Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteleri sıralamasında, Anadolu Üniversitesi eğitim araştırmalarında Türkiye birincisi oldu.
Mısır sınav merkezi açıldı.
Açıköğretim Instagram hesabı faaliyete geçti.
Yaz Okulu uygulaması ilk kez yapıldı.
2019–2020
Açıköğretim Fakültesi bünyesinde İş Sağlığı Güvenliği ve Sosyal Medya Yöneticiliği önlisans programları açıldı.
Yeni geliştirilen Öğrenme Yönetim Sistemine geçiş yapıldı.
Uluslararası Açık ve Uzaktan Öğrenme Konferansı (IODL 2019) düzenlendi.
Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri E-xcellence Kalite Etiketini ikinci kez üç yıllık (2019-2022) süreyle almaya hak kazandı.
İktisat ve İşletme Fakülte dergileri yayın hayatına başladı.
Açıköğretim Sistemi Engelsiz Sanat Yarışmaları fotoğraf, karikatür ve öykü şeklinde üç kategoride gerçekleştirildi.
Bahar Dönemi Ara ve Dönem Sonu Sınavları ile Yaz Okulu Sınavları ilk kez çevrim içi (online) olarak yapıldı.
İşletme Fakültesi Havacılık Yönetimi Lisans Programı, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından akredite edilen Türkiye’deki ilk program oldu.
Açıköğretim Sisteminin tüm programlarına YÖK tarafından “Engelsiz Program Nişanı” verildi.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ