Ben Duydum

Açık ve Kapalı Yenilik Modelleri – 2

Açık ve Kapalı Yenilik Modelleri – 2

Açık ve Kapalı Yenilik Modelleri – 2

Kapalı yeniliğin mantığı, pek çok ürün ve hizmette pazara ulaşma süresinin oldukça kısalmasıyla daha fazla tartışılmaya başlanmıştır.
Üstelik müşteriler ve üreticilerin bilgi birikiminin artması, firmaların bu bilgi birikimi artışından fayda sağlama yeteneğini daha da geliştirmiştir.

Kapalı yeniliğin varsayımları ve mantığını etkileyen bu gelişmeler bir endüstriyi etkilemeye başladığında artık kapalı yenilik yaklaşımı etkili bir şekilde uygulanamaz hâle gelmiştir.
Bu gelişmelerin kapalı yeniliği sürdürülemez kılması sonucu, kapalı yeniliğin yerini Chesbrough (2003) tarafından açık yenilik olarak adlandırılan yeni bir yaklaşım
almıştır.

Açık yenilik, firmaların, firma içi fikirlerin yanı sıra, firma dışı fikirler ve pazar için iç ve dış yöntemler kullanması gerektiğini varsayan bir paradigmadır.
Açık yenilik, firma içi ve firma dışı fikirler ile gereksinimleri bir iş modeli tarafından tanımlanmış olan yapılar ve sistemleri bünyesinde birleştirir.

İş modeli, bir değer oluşturmak için hem firma içi, hem de firma dışı fikirleri kullanır.
Açık yenilik, firmanın ilave değer oluşturmak için, mevcut işletmeleri dışında, dış kanallar aracılığıyla firma içi fikirlerin pazara götürülebileceğini varsayar.

Procter&Gamble (P&G), açık yenilik modeli uygulayarak önemli bir başarı kaydeden şirketlere örnek olarak verilebilir.
P&G, açık yeniliğin farkına varınca içerdeki Ar-Ge merkezinin birçok fonksiyonunu kaldırıp, üniversitelerden, yan sanayilerden ve firma dışı mucitlerden fikir toplayarak, karşılığında ödül ve belli oranda pay vermek gibi mükâfatlarla süreci devam ettirmiştir.

P&G bu sayede yeni ürün fikirlerinin oranlarını 10 yıl içerisinde %5’lerden %50’lere kadar artırmıştır.
Sonuç olarak P&G, açık yenilik modelini uygulayarak 5 yılda %6 oranında büyümüş ve yıllık kârını 3 kat artırarak 8.6 milyar dolara çıkarmayı başarmıştır.

P&G’ın en büyük rakiplerinden birisi olan Unilever, P&G’ın müşterilerine eskiye nazaran daha yakın olduğunu ve dışarıdan gelen fikirleri, yenilikleri çok faydalı bir şekilde kullandığını belirtmektedir.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ