Ben Duydum

Yenilik Yönetimi ve Çevresel Faktörler

Yenilik Yönetimi ve Çevresel Faktörler

Yenilik Yönetimi ve Çevresel Faktörler

Örgütlerin yenilikçi yapılarını etkileyen önemli faktörlerden birisi de faaliyet gösterdikleri çevre faktörlerindeki değişim, belirsizlik ve dalgalanmanın boyutudur. Örgütün yenilikçi yapısını etkileyen çevresel faktörleri, teknolojik çevre, sosyo-kültürel çevre, ekonomik çevre ve pazar çevresi olarak dört grupta incelemek mümkündür.
Çevresel faktörlerin sürekli değişen dinamik ya da düzenli bir seyir izlemesine göre bu çevre içerisinde bulunan işletmelerin faaliyetleri ve örgüt yapıları değişiklik
arz edecektir.
Bu, çevresel faktörlerin işletmelerin yapıları üzerindeki kaçınılmaz etkilerinden kaynaklanmaktadır.

Teknolojik gelişmelerin çok hızlı ve yoğun olduğu bir çevrede faaliyet gösteren işletmeler, bu gelişmelere ayak uydurabilmek ve rakipleri karşısında dezavantajlı
duruma düşmemek için kullandıkları teknolojiyi yenilemek durumunda kalacaklardır.
Bu da çalışanları değişen teknolojiyi kullanma konusunda daha yenilikçi ve esnek bir çalışma sistemine yöneltecek ve böylece işletmenin yenilikçi yapısı üzerinde olumlu etki yaratacaktır.
Teknolojik gelişmeler bazen sektörün yapısında da önemli değişimler yaratan bir etkiye sahip olacaktır.

Bu da işletmeleri mevcut ürün ve hizmetlerinden vazgeçerek yeni ürün ve hizmet üretmeye yöneltecek ve işletmeleri, yenilikçi ve esnek olmaya zorlayacaktır.
Sosyo-kültürel çevredeki değişimler, tüketicilerin satın alma tutum ve davranışlarında değişikliğe yol açabilecektir.
Dolayısıyla işletmelerin tüketicilerdeki bu değişimleri sürekli izleyen ve bu değişiklikler doğrultusunda ortaya çıkan yeni ihtiyaç alanlarına yönelik ürün ve hizmet üretmeleri konusunda teşvik edici bir role sahip olacaktır.
Bu da işletmelerin yenilikçi yapıya sahip olmalarına olumlu bir katkı yapacaktır.

Pazardaki değişimler, sadece tüketicilerin tutum ve davranışlarıyla sınırlı değildir.
Buna ek olarak rekabet yoğunluğuna bağlı bir biçimde rakiplerin sürekli olarak yeniliklerle pazarda rekabetçi üstünlük kazanmaya çalışmaları şeklinde de ortaya çıkabilecektir.
Bu da her işletme için daha yeni çözümler üretme konusunda, zorlayıcı bir etki yaratacaktır.
Ekonomik göstergeler, günümüz ekonomilerinin karakteristik özelliklerinden birisinin kırılganlık ve hızlı değişim olduğunu ifade etmektedir.

Bu kırılganlık ve değişimler, işletmeleri sürekli tetikte durmaya itmektedir.
İşletmeler, ayakta kalabilmek için bu kırılganlık ve değişimlere ya da ortaya çıkabilecek krizlere karşı hazırlıklı olmalıdırlar.
Ayrıca karşılaşabilecekleri yeni ortama kısa sürede adapte olabilecek esnek bir sisteme sahip olmaları da gerekmektedir.
Bu da işletmeler için yeni oluşacak ekonomik şartlara hazırlıklı, yeni çözümleri olan birer varlıklar olmaları konusunda teşvik edici olmaktadır.

Çevresel şartlardaki değişimlerin yoğun yaşandığı bir ortamda işletmelerin, bu değişimleri anlayabilmek, bunlardan haberdar olabilmek, yorumlayabilmek ve doğru çözüm önerileri üretebilmek için yenilik ve dış odaklı bir bilgi sistemi kurmaları ve aktif hale getirmeleri gerekmektedir.
Bu değişimler bir taraftan çalışanları daha esnek ve yeniliklere açık tutarken diğer taraftan da işletmenin birimlerini, değişen şartlara ayak uydurma konusunda daha tecrübeli kılmaktadır.
Bunlar da işletmelerin yenilikçi bir işletme yapısına sahip olması sonucunu doğurmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ