Ben Duydum

YENİLİK STRATEJİLERİ – 2

YENİLİK STRATEJİLERİ – 2

YENİLİK STRATEJİLERİ – 2

İşletmelerin genel stratejileri, teknolojik, yenilik ve Ar-Ge stratejileri ile yakından ilgilidir.
Diğer bir deyiş ile işletmenin büyüme hedefleri ya da mevcut Pazar payını korumaya yönelik hedefleri, aynı zamanda işletmenin Ar-Ge ve yeniliklere dönük hedeflerini de belirler.

Dolayısıyla, işletmeler gelişen teknolojiler ya da yeni ürünler nedeni ile sahip oldukları pazara ve ürünlerine yönelik gelişebilecek tehlikeleri çok iyi analiz etmeli, kendi geliştirdikleri yeniliklerin pazardaki yaşam seyrini değerlendirmeli ve bu değerlendirmeler ışığında hangi yenilik stratejisini uygulayacağına karar vermelidir.

Sonuçta yenilikle ilgili bütün belirsizliklere rağmen işletmeler ayakta kalmak istiyorlarsa yenilik stratejileri belirlemek zorundadırlar.
Genel olarak kaynaklarına, geçmişlerine, yönetim tutumlarına ve birazda talihlerine bağlı olarak işletmelerin izleyebilecekleri çeşitli alternatif stratejiler vardır. Bunlar;

Saldırgan Yenilik Stratejisi

Bu tür stratejilere pazar liderliğini ele geçirmek amacı güden işletmelerde rastlanmaktadır.
Genellikle amaç, yenilikleri rakiplerden önce ve en iyi şekilde piyasaya sürerek öncü olmanın getireceği faydalardan yararlanmak şeklindedir.

Savunmaya Yönelik Yenilik Stratejisi

Saldırgan strateji izleyebilmek her işletme açısından kolay değildir.
Özellikle risklerinin ve mali külfetinin fazla olması gibi sebeplerden saldırgan yenilik stratejisini benimseyen işletme sayısı çok fazla olmayacaktır.

Taklitçi ve Bağımlı Yenilik Stratejileri

Taklitçi yenilik stratejisi izleyen işletmeler genellikle yenilikleri belirli bir mesafeden izleyerek mevcut teknoloji ve bilgileri kullanmaya çalışmaktadır.
Patentler ile koruma altına alınmış yeniliklerde patent süresinin dolmasının beklenmesi de bu tür bir stratejinin sonucudur.

Geleneksel ve Fırsatları İzleme Yenilik Stratejileri

Geleneksel yenilik stratejileri genellikle durağan ve rekabetin az olduğu pazarlarda yer alan işletmeler tarafından uygulanan stratejilerdir.
Dışarıdan gelen değişim taleplerinin az olması ve rakip işletmeleri herhangi bir değişime zorlamaması nedeniyle yenilik gereksinimi son derece az olmaktadır.

Diğer Yenilik Stratejileri

Bu gruplaşmanın dışında yaygın görülen bir diğer uygulama biçimi de elde etme stratejisi olarak tanımlanabilir.
Bu belirli bir teknolojik yeniliğe ilişkin bilginin, bu bilgiye sahip iş görenlerin veya bu bilginin uygulandığı işletmenin elde edilmesi yoluyla yeniliğin yapılmasını ifade eder.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ