Ben Duydum

Yeniliğin Benimsenme Hızı Yeniliğe İlişkin Bazı Faktörler

Yeniliğin Benimsenme Hızı Yeniliğe İlişkin Bazı Faktörler

Yeniliğin Benimsenme Hızı Yeniliğe İlişkin Bazı Faktörler

Yeniliğin benimsenme hızı yeniliğe ilişkin bazı faktörlerden etkilenecektir.
Bu faktörleri nispi avantaj, uyumluluk, karmaşıklık, denenebilirlik ve gözlemlenebilirlik olarak sınıflandırmak mümkündür.

Nispi avantaj (Relative advantage):

Nispi avantaj, yenilikle ilgilenen tarafların, alternatiflere göre kıyasladıklarında o yenilikle ilgili algıladıkları nispi faydayı ifade eder.

Yeniliği benimseyecek taraf, ilgilendiği yeniliğin, alternatiflerinden farklı olarak ekonomik ve kârlı olması, düşük maliyetli olması sosyal prestijinin daha fazla olması ve problemlerini en iyi çözecek alternatif olması konularında ikna olmalıdır.

Aksi takdirde, alternatiflerinden tercih edilebilir bir üstünlüğe sahip olmayan yeniliklerin benimsenme ihtimali de düşük olacaktır.

Uyumluluk (Compatibility):

Uyumluluk, yeniliğin hitap ettiği hedef kitlenin (Birey, toplum ya da organizasyonun) değer, inanç ve geçmiş deneyimleriyle uyumlu olması ve ihtiyaçlarına en iyi cevabı verebilecek bir özelliğe sahip olmasını ifade etmektedir.

Yenilikler, hedef kitlenin inanç ve değerleriyle uyumlu, geçmiş deneyimlerine göre olumlu bir imaja sahip ve ihtiyaçlarını maksimum düzeyde karşılayabildiği ölçüde benimsenme hızı yüksek olacaktır.

Karmaşıklık (Complexity):

Karmaşıklık, yeniliğin potansiyel kullanıcıları tarafından özellikleri ve kullanımı gibi konulardaki anlaşılırlık derecesini ifade etmektedir.

Yeniliğin karmaşıklık derecesi, kullanıcıların o yenilikle ilgili daha önceki bilgi, tecrübe ve uzmanlıklarına göre farklı düzeylerde algılansa da, anlaşılırlığı ve sadeliği
olmayan yeniliklerin yayılma hızı yavaş olabilecektir.

Teknik özelliklere sahip olan yenilikler belirli bir derecede uzmanlık ve bilgi bikrimi gerektirebilirler.

Bu tür yeniliklerin yaygınlaşması için de, toplumun bu konularda kısa sürede bilgi ve tecrübe kazanabileceği eğitim çalışmalarının yapılması önem arz etmektedir.

Örneğin; bilgisayarın ortaya çıktığı ilk yıllarda bilgisayar kullanım kurslarının yaygın olması gibi.

Denenebilirlik (Trialability):

Denenebilirlik, yeniliklerin kullanıcıları tarafından, sahip olmadan önce belirli düzeyde kullanabilme ve tecrübe edebilme derecesini ifade eder.

Kullanıcılar ilk çıkan yenilikleri henüz satın almadan, belli ölçüde test edip, ihtiyaçlarına uygunluğunu ve tercih edilebilirliğini öğrenmek isteyebilecektir.

Bu nedenle yeniliklerin denenebilirlik imkânına sahip olması, yayılımı için önem arz etmektedir.

Örneğin; yeni model bir otomobille ilgili olarak otomobil bayileri tarafından müşterilerine test sürüşü imkânının sağlanması ya da yeni çıkan bir içeceğin
marketlerde stand açılarak müşterilere tattırılması gibi.

Gözlemlenebilirlik (Observability):

Gözlemlenebilirlik, yeniliğin sonuçlarının kullanıcılar tarafından satın alınmadan görülebilirliğini ifade etmektedir.

Bazı yeniliklerin kullanımı ve sonuçları, kısa vadeli olduğu için sonuçların kısa sürede gözlenmesi mümkün iken; bazı yeniliklerin sonuçlarının ise ortaya çıkması uzun zaman alabilmektedir.

Yeniliklerin sonuçlarının satın alma öncesi tüketiciler tarafından gözlenebilir olması, yenilikleri tercih etmede etkili olacaktır.

Kısa sürede sonuçlarının ortaya çıkması mümkün olmayan yeniliklerin sonuçları için daha önce deneyip kullananların tecrübeleri aktarılmak suretiyle potansiyel kullanıcılara belli ölçüde fikir verilmiş olacaktır.

Nitekim yeni üretilen bir zayıflama ve kondisyon aletinin sonuçlarını göstermek için firmaların, reklamlarında bu yeniliği kullanan insanların tecrübelerini aktarmaları buna bir örnek olarak gösterilebilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ