Ben Duydum

SİVİL KULLANIM AMAÇLI PATLAYICI MADDELERİN BELGELENDİRİLMESİ, PİYASAYA ARZI VE DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK – BEŞİNCİ BÖLÜM

SİVİL KULLANIM AMAÇLI PATLAYICI MADDELERİN BELGELENDİRİLMESİ, PİYASAYA ARZI VE DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK – BEŞİNCİ BÖLÜM

SİVİL KULLANIM AMAÇLI PATLAYICI MADDELERİN BELGELENDİRİLMESİ, PİYASAYA ARZI VE DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

19 Ağustos 2017 CUMARTESİ

Resmî Gazete – Sayı : 30159

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: (2014/28/AB)

BEŞİNCİ BÖLÜM

Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarının Bildirimi

Bildirim

MADDE 25 – (1) Bakanlık, bu Yönetmelik kapsamında üçüncü taraf uygunluk değerlendirme görevlerini gerçekleştirmek için yetkilendirilen kuruluşları Ekonomi Bakanlığı aracılığıyla Komisyona ve üye ülkelere bildirir.

Yetkili kuruluş

MADDE 26 – (1) Bakanlık, 31 inci madde hükümlerine uygunluk da dâhil olmak üzere, uygunluk değerlendirme kuruluşlarının değerlendirilmesi ve görevlendirilmesi ile onaylanmış kuruluşların gözetimine ilişkin gerekli prosedürlerin oluşturulması ve yürütülmesinden sorumludur.

Yetkili kuruluşa ilişkin esaslar

MADDE 27 – (1) Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının görevlendirilmesi, değerlendirilmesi ve izlenmesi işlemleri;

a) Uygunluk değerlendirme kuruluşlarıyla çıkar çatışmasına imkân verilmeyecek şekilde,

b) Tarafsızlık ilkesi çerçevesinde,

c) Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının görevlendirilmesi ile ilgili karar alacak uzman personel ile bu kuruluşların değerlendirmesini yapacak personelin farklı olması sağlanacak biçimde,

ç) Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının gerçekleştirdiği faaliyet veya danışmanlık hizmetlerinin ticari veya rekabetçi bir biçimde sunulmayacağı bir biçimde,

d) Elde edilen bilgilerin gizliliğinin korunmasına özen gösterilerek,

e) İlgili görevlerin usulüne uygun ve eksiksiz yerine getirilebilmesi için gerekli olan yeterli sayıda uzman personelin istihdam edilmesi suretiyle,

yürütülür.

Bilgilendirme yükümlülüğü

MADDE 28 – (1) Bakanlık, uygunluk değerlendirme kuruluşlarının değerlendirilmesi, bildirilmesi, onaylanmış kuruluşların denetimi ve bunlarla ilgili tüm değişiklikler konusundaki prosedürü Ekonomi Bakanlığı aracılığıyla Komisyona bildirir.

Onaylanmış kuruluşlara ilişkin gereklilikler

MADDE 29 – (1) Bildirimin gerçekleştirilebilmesi için uygunluk değerlendirme kuruluşu aşağıdaki ikinci ila on birinci fıkralarda belirtilen tüm şartları yerine getirmek zorundadır.

(2) Uygunluk değerlendirme kuruluşu ulusal mevzuata uygun bir şekilde kurulur ve tüzel kişiliğe haiz olur.

(3) Uygunluk değerlendirme kuruluşu, değerlendireceği kuruluş veya patlayıcı maddeden bağımsız üçüncü bir kuruluş olmaz. Değerlendirdiği cihazın tasarımı, imalatı, tedariği, montajı, kullanımı veya bakımına dâhil olan işletmeleri temsil eden bir sanayi, ticaret ve meslek odası, birlik veya dernek ya da mesleki federasyona bağlı bir kuruluş, bağımsızlığının ve hiçbir çıkar çatışması olmadığının kanıtlanması koşuluyla, üçüncü taraf kuruluş olarak kabul edilebilir.

(4) Uygunluk değerlendirme kuruluşu aşağıda belirtilen hususlara uymak zorundadır:

a) Uygunluk değerlendirme kuruluşunun üst düzey yönetimi ve uygunluk değerlendirme görevlerini yerine getirmekle sorumlu personeli, patlayıcı maddelerin tasarımcısı, imalatçısı, tedarikçisi, montajcısı, alıcısı, sahibi, kullanıcısıdır. Bu durum, uygunluk değerlendirme kuruluşunun çalışmaları için gerekli olan patlayıcı maddelerin kullanımına veya patlayıcı maddelerin kişisel amaçlarla kullanımına engel teşkil etmez.

b) Uygunluk değerlendirme kuruluşu, üst düzey yönetimi ve uygunluk değerlendirme görevlerini yerine getirmekle sorumlu personeli, patlayıcı maddelerin tasarımı, imalatı, yapımı, pazarlaması, kurulumu, kullanılması ya da bakım işlemlerinde doğrudan yer alamaz ve bu faaliyetleri yürüten tarafları temsil edemez. Bu kuruluşlar, yetkilendirildikleri uygunluk değerlendirme faaliyetleri ile ilgili karar verme bağımsızlığını ve mesleğin gereklerini layığıyla yerine getirmesini olumsuz yönde etkileyebilecek hiçbir faaliyette bulunamaz ve faaliyete iştirak edemezler. Bu durum, danışmanlık hizmetleri için de geçerlidir.

c) Uygunluk değerlendirme kuruluşları, şube, temsilcilik ve yüklenicilerinin faaliyetlerinin kendi gerçekleştirdikleri uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin gizliliğini, nesnelliğini veya tarafsızlığını etkilememesini sağlar.

(5) Uygunluk değerlendirme kuruluşları ve onların personeli, uygunluk değerlendirme faaliyetlerini, yüksek seviyede gerekli teknik yeterliliğe ve mesleki donanıma sahip olacak şekilde yürütür ve söz konusu faaliyetlerin sonunda özellikle mali konulara ilişkin kararları alırken, her türlü baskıdan, teşvikten ve faaliyet sonucundan etkilenebilecek kişi ya da kişilerden bağımsız hareket eder.

(6) Uygunluk değerlendirme kuruluşu, EK III ile kendisine atanan ve hakkında yetkilendirilmiş olduğu tüm uygunluk değerlendirme işlerini, ister kendisi tarafından ister onun adına ve onun sorumluluğu altında yürütülüyor olsun yerine getirebilecek kapasiteye sahip olur. Uygunluk değerlendirme kuruluşu, görevlendirildiği her bir uygunluk değerlendirme prosedürü ve her bir patlayıcı madde sınıfı ile ilgili olarak her zaman aşağıda belirtilen zorunlu gereklilikleri tasarrufunda bulundurur:

a) Uygunluk değerlendirme görevlerini yerine getirebilecek teknik bilgiye, uygun ve yeterli tecrübeye sahip personele,

b) Uygunluk değerlendirme işlerinde kullanılacak prosedürlerin şeffaflığını ve yeniden üretilebilmesini temin edecek şekilde, uygunluk değerlendirmesi gerçekleştirilirken göz önünde bulundurulacak prosedürlerin açıklamalarına, onaylanmış kuruluş olarak yerine getirdiği görevler ile diğer faaliyetleri arasında ayırım yapılabilmesini sağlayacak uygun politika ve prosedürlere,

c) Taahhüt ettiği işin büyüklüğü, faaliyet gösterdiği sektör, organizasyon yapısı, söz konusu ürün teknolojisinin karmaşıklık derecesi ve imalat prosesinin toplu ya da seri mahiyetine uygun faaliyetlerin geçekleştirilmesi için gerekli prosedürlere,

ç) Uygunluk değerlendirme kuruluşu, uygunluk değerlendirme işlemleri ile ilgili teknik ve idari görevleri uygun bir şekilde yerine getirecek gerekli imkanlara sahip olmalı ve tüm gerekli ekipman veya tesislerden yararlanma imkanı bulunmalıdır.

(7) Uygunluk değerlendirme görevlerini yerine getirmekten sorumlu personel aşağıda belirtilen hususlara sahip olmak zorundadır:

a) Uygunluk değerlendirme kuruluşunun onaylanmış kuruluş olarak görevlendirildiği tüm uygunluk değerlendirme faaliyetlerini kapsayacak yeterlilikte teknik ve mesleki eğitim,

b) Gerçekleştirecekleri değerlendirmelerin gereklilikleri hakkında yeterli bilgi birikimi ve söz konusu değerlendirmeleri gerçekleştirmek için yeterli yetki,

c) Ek II’de belirtilen temel güvenlik gerekliliklerine, uygulanabilir uyumlaştırılmış standartlar ile Avrupa Birliği mevzuatının ve ulusal mevzuatın ilgili hükümlerine ilişkin uygun bilgi birikimi ve bunları kavrama gücü,

ç) Gerçekleştirdiği değerlendirmelerin yerine getirildiğini gösteren sertifika, kayıt ve raporları düzenleyebilme yeterliliğine.

(8) Uygunluk değerlendirme kuruluşları, üst düzey yöneticilerinin ve uygunluk değerlendirme görevlerini yerine getirecek personelin tarafsızlığını güvence altına alır. Herhangi bir uygunluk değerlendirme kuruluşunun üst düzey yöneticilerinin ve uygunluk değerlendirme görevlerini yerine getirmekle sorumlu olan personelinin ücretleri gerçekleştirilen değerlendirme sayısına veya bu değerlendirmelerin sonuçlarına bağlı olur.

(9) Sorumluluk, ulusal mevzuata göre kamu tarafından üstlenilmedikçe veya Bakanlığın kendisi doğrudan uygunluk değerlendirmesinden sorumlu olmadıkça, uygunluk değerlendirme kuruluşları mesleki sorumluluk sigortası yaptırır.

(10) Uygunluk değerlendirme kuruluşunun personeli, Bakanlık ile ilişkili durumlar hariç olmak üzere, EK III’e veya ulusal mevzuatın yürürlüğe koyduğu herhangi bir hükme istinaden görevlerini yerine getirirken elde ettikleri bilgilerin mesleki gizliliğini korumak zorundadır. Ayrıca, mülkiyet hakları da korunur.

(11) Uygunluk değerlendirme kuruluşları, Avrupa Birliği tarafından ilgili teknik düzenleme kapsamında oluşturulan onaylanmış kuruluş koordinasyon grubunun çalışmalarına ve ilgili standardizasyon faaliyetlerine katılmak ve/veya uygunluk değerlendirme faaliyetlerini yürüten personelin bu faaliyetlerden bilgilerinin olmasını sağlamak, bu grubun çalışmalarının sonucunda ortaya çıkan idari kararlar ve belgeleri rehber kılavuz olarak kullanmak zorundadır.

Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının uygunluk varsayımı

MADDE 30 – (1) Bir uygunluk değerlendirme kuruluşu, Avrupa Birliği Resmî Gazetesi’nde yayımlanan uyumlaştırılmış standartlarda veya bunların ilgili bölümlerinde belirlenen kriterlere uygunluğunu kanıtlaması durumunda, 29 uncu maddede düzenlenen gerekliliklere, uygulanabilir uyumlaştırılmış standartların bu gereklilikleri kapsaması koşuluyla uygun varsayılır.

Onaylanmış kuruluşların şube, temsilcilik ve alt yüklenicileri

MADDE 31 – (1) Onaylanmış kuruluşun uygunluk değerlendirmesi işlemi ile ilgili belirli görevlerini herhangi bir alt yükleniciye yaptırması veya bir şube/temsilciliği bu faaliyetler için kullanması halinde, onaylanmış kuruluş alt yüklenicinin veya şube/temsilciliğin 29 uncu maddede belirtilen gereklilikleri karşılamasını sağlamak ve Bakanlığı bu yönde bilgilendirmek zorundadır.

(2) Onaylanmış kuruluşlar, bu görevlerin belirlenmiş olduğu hallerde, alt yükleniciler veya şubeler/temsilcilikler tarafından yerine getirilen görevler ile ilgili tüm sorumluluğu alır.

(3) Faaliyetlerin alt yükleniciye yaptırılması veya şubeler/temsilcilikler tarafından yerine getirilebilmesi için müşterinin mutabakatı gerekmektedir.

(4) Onaylanmış kuruluşlar, alt yüklenici ya da şubenin/temsilciliğin nitelikleri ile ilgili değerlendirmelere ilişkin belgeleri ve bunlar tarafından EK III kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler ile ilgili belgeleri gerektiğinde Bakanlığa sunmak üzere muhafaza ederler.

Bildirim başvurusu

MADDE 32 – (1) Türkiye’de yerleşik uygunluk değerlendirme kuruluşu, onaylanmış kuruluş olarak görevlendirilmek üzere Bakanlığa müracaat eder.

(2) Görevlendirme müracaatında, kuruluşun yetkin olduklarını belirttikleri tüm uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin, uygunluk değerlendirme modül/modüllerinin ve patlayıcı madde/maddelerinin ve varsa 29 uncu maddede düzenlenen gerekliliklerin uygunluk değerlendirme kuruluşu tarafından karşılandığını doğrulayan TÜRKAK tarafından verilmiş akreditasyon belgesi bulunur.

Bildirim süreci

MADDE 33 – (1) Bakanlık, sadece 29 uncu maddede düzenlenen gereklilikleri karşılayan uygunluk değerlendirme kuruluşlarını onaylanmış kuruluş olarak görevlendirebilir.

(2) Bakanlık görevlendirilmesi uygun bulunan kuruluşları Ekonomi Bakanlığı vasıtası ile Komisyona ve AB üyesi ülkelere bildirir. Bildirim, AB’nin Yeni Yaklaşım Onaylanmış Kuruluşlar Bilgi Sistemi kullanılarak yapılır.

(3) Bildirim, uygunluk değerlendirme faaliyetleri ile ilgili tüm detayları, ilgili uygunluk değerlendirme modülü/modülleri, patlayıcı madde/maddeleri ve ayrıca kuruluşun yetkinliğine ilişkin tüm ayrıntıları içerir.

(4) Komisyona bildirim tarihinden itibaren, onaylanmış kuruluş adayının yeterliliğinin değerlendirilmesinde iki hafta süre içinde Komisyon veya AB üyesi ülkeler, bildirimi yapılan onaylanmış kuruluş adayının yeterliliği hakkında ek bilgi isteyebilir veya itirazda bulunabilir. Bildirimi yapılan uygunluk değerlendirme kuruluşuna Komisyon tarafından bir kimlik kayıt numarasının tahsis edilmesi ile Bakanlık bu kuruluşu onaylanmış kuruluş olarak atar.

(5) Bakanlık, onaylanmış kuruluşun bildirime konu faaliyet ve özelliklerinde meydana gelen değişiklikler hakkında Komisyonu ve AB üyesi ülkeleri Ekonomi Bakanlığı aracılığıyla bilgilendirir.

Onaylanmış kuruluşların atanması

MADDE 34 – (1) Bildirimi yapılan uygunluk değerlendirme kuruluşuna Komisyon tarafından bir kimlik kayıt numarası tahsis edilmesi ile Bakanlık bu kuruluşu onaylanmış kuruluş olarak atar.

Görevlendirmelerde değişiklikler

MADDE 35 – (1) Bakanlık, onaylanmış kuruluşun 29 uncu maddede düzenlenen gereklilikleri artık karşılamadığı veya yükümlülüklerini yerine getiremediğini tespit eder veya bu yönde bilgilendirilirse bu gerekliliklerin karşılanmaması veya yükümlülüklerin yerine getirilememesi durumunun ciddiyet derecesine bağlı olarak, kuruluşun faaliyetlerini kısıtlar, askıya alır veya onaylanmış kuruluş statüsüne son verir. Bakanlık, Ekonomi Bakanlığı aracılığıyla Komisyonu ve AB üyesi ülkeleri bu konu hakkında derhal bilgilendirir.

(2) Bakanlık, faaliyeti kısıtlanan, askıya alınan, onaylanmış kuruluş statüsüne son verilen veya kendi isteği ile faaliyetine son veren onaylanmış kuruluşun faaliyette bulunduğu dönemde yapmış olduğu uygunluk değerlendirme işlemleri ile ilgili kayıt ve belgeleri, aynı konuda faaliyette bulunan başka bir onaylanmış kuruluş tarafından işleme alınmasını veya Bakanlığın talep etmesi halinde, Bakanlığa sunmak üzere saklanmasını sağlamak için uygun önlemleri alır.

Onaylanmış kuruluşların yetkinliğine ilişkin itiraz

MADDE 36 – (1) Bakanlık, onaylanmış kuruluşun görevlendirilmesine temel oluşturan veya yeterliliğini koruduğuna ilişkin tüm bilgileri talebi üzerine Komisyona sunmak üzere Ekonomi Bakanlığına bildirir.

(2) Bakanlık, Komisyon veya AB üyesi ülkelerden birinin Bakanlığın görevlendirdiği bir onaylanmış kuruluşun teknik yeterliliğinin ve ilgili mevzuata uygunluğunun incelenmesini talep etmesi halinde, 1/2006 sayılı Türkiye-Avrupa Birliği Ortaklık Konseyi Kararının 4 üncü maddesinde belirtilen usulü takip eder.

Onaylanmış kuruluşların faaliyetlerine ilişkin yükümlülükleri

MADDE 37 – (1) Onaylanmış kuruluşlar, EK III’te belirtilen uygunluk değerlendirme prosedürlerine göre uygunluk değerlendirme faaliyetlerini gerçekleştirir.

(2) Uygunluk değerlendirmeleri iktisadi işletmeciler için gereksiz yük oluşturmayacak şekilde orantılı bir tutum izlenerek yapılır. Uygunluk değerlendirme kuruluşları, faaliyetlerini yerine getirirken taahhüt ettiği işin büyüklüğünü, faaliyet gösterdiği sektörü, yapısını, söz konusu ürün teknolojisinin karmaşıklık derecesini ve imalatın toplu ya da seri mahiyetini gerektiği şekilde dikkate alır. Bunu yerine getirirken patlayıcı maddenin bu Yönetmeliğin gereksinimlerine uygunluğunu sağlamak için gereken titizlik derecesi ve koruma seviyesini de göz önünde bulundurmak zorundadır.

(3) Onaylanmış kuruluş, Ek II’de düzenlenen temel gerekliliklerin, ilgili uyumlaştırılmış standartların veya teknik şartnamelerin bir imalatçı tarafından karşılanmadığını tespit etmesi durumunda, söz konusu imalatçının uygun düzeltici önlemleri almasını ister ve uygunluk belgesi düzenlemez.

(4) Onaylanmış kuruluş, uygunluk değerlendirme belgesi verildikten sonra, uygunluğun izlenmesi sürecinde patlayıcı maddenin artık uygun olmadığını belirlemesi durumunda imalatçının gerekli düzeltici önlemleri almasını talep eder ve gerekirse uygunluk belgesini askıya alır veya iptal eder.

(5) Düzeltici önlemlerin alınmaması veya istenilen etkiyi yapmaması durumunda, onaylanmış kuruluş, uygun şekilde, ilgili bütün belgeleri kısıtlar, askıya alır veya iptal eder.

Onaylanmış kuruluşların kararlarına itirazlar

MADDE 38 – (1) Bakanlık, onaylanmış kuruluşların kararlarına karşı itiraz mekanizmasının mevcut olmasını sağlar.

Onaylanmış kuruluşların bilgilendirme yükümlülüğü

MADDE 39 – (1) Onaylanmış kuruluşlar, Bakanlığa aşağıdaki durumlarda bilgi vermek zorundadır:

a) Herhangi bir uygunluk belgesinin kabul edilmemesi, kısıtlanması, askıya alınması veya iptal edilmesi,

b) Bildirim-kapsamı veya koşullarını etkileyen herhangi bir durum,

c) Uygunluk değerlendirme faaliyetleriyle ilgili Bakanlıktan gelen bilgi talepleri,

ç) Talep olması halinde, görevlendirmeleri kapsamında gerçekleştirilen uygunluk değerlendirme faaliyetleri ve sınır ötesi faaliyetler ile bir işin alt yükleniciye verilmesi de dahil olmak üzere diğer faaliyetler.

(2) Onaylanmış kuruluşlar, aynı patlayıcı maddeler üzerinde benzer uygunluk değerlendirme faaliyetleri yürüten, bu Yönetmeliğe göre görevlendirilmiş diğer onaylanmış kuruluşlara, olumsuz uygunluk değerlendirme sonuçları ile ilgili sonuçları ve talep halinde olumlu uygunluk değerlendirme sonuçları ile ilgili bilgileri sunarlar.

Onaylanmış kuruluşların koordinasyonu

MADDE 40 – (1) Bakanlık, bu Yönetmelik kapsamındaki onaylanmış kuruluşlar koordinasyon ve işbirliği çalışmalarına onaylanmış kuruluşların doğrudan veya temsilcileri vasıtasıyla katılmasını sağlar.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ