Ben Duydum

Sinerji

Sinerji

Modern Yönetim Kuramlar

Sistem Yaklaşımı

Sinerji

Sistem yaklaşımının temelinde “bütüncül (holizm)” görüş yer almaktadır.
Aristoteles’in “bütün, kendisini oluşturan parçaların toplamından fazladır” önermesine dayanan holizm felsefesi ile sinerji kavramı aynı anlamdadır.

Sinerji, bütünün kendisini oluşturan parçaların toplamından daha fazla ve daha anlamlı bir değer yarattığını ifade etmektedir.
Bir sistemin alt sistemleri birleşerek tüm parçaların toplamından çok daha büyük bir güce sahip olan bütünü oluşturmaktadırlar.

En çok bilinen tanımıyla sinerji 2+2=5 ifadesiyle ve “birlikten kuvvet doğar” deyişiyle açıklanabilir.
Örneğin, bir pasta yapmak için yağ, un, süt, kabartma tozu vb. malzemeler kullanılır.

Bütün malzemelerin kendi içinde bir değeri ve anlamı vardır, ancak birleştirilerek pastayı oluşturduklarında bütün (pasta) parçalardan daha anlamlı ve daha değerlidir.

Sistem yaklaşımının temel görüşü “bütüncülük (holizm)”dür.
Bütün kendisini oluşturan tek tek parçaların toplamından daha değerlidir.

Sistem yaklaşımı; tek tek parçaların özelliklerinden daha çok, oluşturduğu bütünle ve bütünün yarattığı değerle ilgilidir.
İşletmenin sadece alt sistemlerini incelemek işletme hakkında bir fikir vermez, çünkü işletme alt sistemlerinden daha fazla bir değerdir.

Russell Ackoff bütünün önemini şu şekilde vurgulamıştır:
“Eğer bir sistemi alır, parçalarına böler ve parçaların en iyi şekilde çalışmasını sağlarsanız, bir şeyden kesinlikle emin olabilirsiniz:
Sistem, bir bütün olarak en iyi şekilde çalışmayacaktır.”

Alt sistemlerin verimli çalışması önemlidir, ancak daha önemlisi sistemin bütünüyle birlikte koordineli çalışmasını sağlayabilmektir.
Günümüzde sistem yaklaşımı anlayışıyla farklı uzmanlıklara sahip çalışanlardan oluşturulan takımlarla sinerji yaratılmaktadır.

Bir işletmede karşılaşılan bir soruna farklı uzmanlık alanlarına sahip çalışanların sinerji yaratarak çok daha iyi çözümler ürettiği gözlemlenmektedir.
Sistem yaklaşımına katkıda bulunan teorisyenlere ek olarak Ashby, Bigelow, Hall gibi birçok yazarın da sistem teorisinin gelişimine katkıları olmuştur.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ