Ben Duydum

ÖRGÜTSEL YENİLİK KAVRAMI -1

ÖRGÜTSEL YENİLİK KAVRAMI -1

ÖRGÜTSEL YENİLİK KAVRAMI -1

Örgütsel (Organizasyonel) bağlamda yapılan yenilik çalışmalarında, özelikle 1980’li yıllardan sonra önceki yıllara nazaran önemli bir artış olduğu gözlenmektedir.

Bu artışın nedenlerini şu şekilde açıklamak mümkündür:

• Bu yıllarda işletme okullarının özellikle yönetim ve organizasyon bölümlerinde yenilikle ilgili programlar açılmaya başlanmış,
• Yenilikçi organizasyonların problemlerini çözme konusunda, bilgisayar teknolojisinin önemli kazanımlar sağlamaya başlamış olması, işletmelerin yeniliklerle ilgili
başarısızlıklarını aşmada motive edici olmuştur.

Yukarıda sayılan nedenlerin de etkisiyle 80’li yıllardan sonra örgütsel yenilik, hem araştırmacılar hem de uygulamacılar tarafından daha çok önemsenen bir konu haline gelmiştir.
Örgütsel yenilik kavramı, “işletmelerin ticari uygulamalarında, işyeri organizasyonlarında ve dış ilişkilerinde yeni bir örgütsel yöntemin uygulanmasıdır” (Oslo Manual, 2005) şeklinde tanımlanabilir.

Başka bir ifadeyle örgütsel yenilik, geliştirilmiş ya da dışarıdan alınmış yeni bir aygıtın, sistemin, politikanın, programın, sürecin, ürün ve hizmetin örgüt içerisinde benimsenmesidir.

Bu bağlamda örgütsel yenilik örgütü ve örgüt üyelerini ilgilendiren yeni bir ürün, hizmet, üretim süreci, üretim teknolojisi, yönetimsel sistem veya yapı, yeni bir plan
veya programı kapsayan ya da onlarla bir şekilde etkileşim içinde olan bir yenilik sürecidir.

Örgütsel yenilik, örgütlerin gerek içerideki işleyişine, gerekse dış çevreyle iletişimine yönelik olarak yapılan bütün faaliyetlerle ilgili yöntemler, usüller, teknikler, örgütsel yapılar ve rutinlerle ilgili olabilecektir.

Örgütsel yeniliklerin sahip olması gereken özellikleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

• Örgütsel yenilik, tek başına bir fikir olmaktan ziyade örgüt içerisinde kullanılan bir ürün, hizmet, süreç ya da yöntemle ilgili olmalıdır.
• Örgütsel yenilik, örgüt içerisinde önemli bir çoğunluğu ya da örgütün tamamını ilgilendiren kamusal özelliğe sahip bir yenilik olmalıdır.
Tek başına bir çalışanla ilgili bir değişiklik yenilik olarak değerlendirilemez.
• Örgütsel yenilik, rutin bir değişiklik olmanın ötesinde, örgütün işleyişine farklılık getirecek bir değişiklik olmalıdır.
• Örgütsel yenilik, örgüt için faydalı bir değişiklik olmalıdır.
Fayda sağlamayan ama örgütte önemli bir değişim yaratan bir farklılık, yenilik olarak değerlendirilemez.

Bu özellikler incelendiğinde örgütsel yeniliğin genel olarak, örgüte yarar sağlayan, örgütsel yapıyı önemli ölçüde değiştiren önemli bir değişim olması; örgütün önemli bir bölümünü etkileyebilecek kamusal bir özelliğe sahip olması; örgütün iç ve dış iletişiminde etkinlik sağlaması gerektiği önem kazanmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ