Ben Duydum

Miktarda Yanılma (Nicelik Yanılması)

Miktarda Yanılma (Nicelik Yanılması)

Miktarda Yanılma (Nicelik Yanılması)

Taraflardan biri sözleşmeyle üstlenmek istediği edimden nicelik olarak daha fazla bir edimi yüklenirse miktarda yanılma söz konusu olur.

Örneğin, 10 ton malını 1.000.000 TL’ye satmak isteyen satıcı, kendisine 11 ton için verilen 1.000.000 TL’lik öneriyi kabul ettiğinde miktarda yanılmış olur.

Yanılmanın karşı edimin miktarına ilişkin olması da aynı sonucu doğurur:

Satıcı 10 ton mal için yapılan 900.000 TL’lik öneriyi 1.000.000 TL olduğunu düşünerek kabul ettiğinde durum böyledir ancak basit hesap yanılgılarının düzeltilmesiyle yetinileceğini, bu tür yanılgıların sözleşmenin iptaline neden olmayacağını hatırlatalım (TBK m. 31/son).

Örneğin tarafların birim fiyatı ve toplam miktarı hatasız belirlemelerine karşılık çarpım hatası sonucunda bulunan toplam satış fiyatı sözleşmede yanlış gösterilmişse bu durum sözleşmenin geçerliliğini etkilemez, sözleşme doğru rakam üzerinden kurulmuş sayılır.

Elverir ki hesabın yanlış yapıldığı irade açıklamalarından anlaşılabilsin.

Eğer satıcı maliyet hesabını yanlış yaparak gerçekte zarar edeceği bir fiyat üzerinden sözleşme yapmışsa sözleşmeyi kuran irade açıklamalarına yansımayan bu yanılgısı ancak saikte yanılma olur ve kural olarak sözleşmenin iptali için yeterli olmaz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ