Ben Duydum

Koordinasyon ve Kontrol

Koordinasyon ve Kontrol

Koordinasyon ve Kontrol

Bir işletme amaçları birbirinden farklı olan onlarca departman, yüzlerce şube, binlerce personelden oluşabilir.

Bununla birlikte işletmenin ulaşmak istediği hedefler bellidir ve işletmedeki herkesin, her faaliyetin bu amaçlara ulaşma yönünde hareket etmesi gerekir.

Aşağıdaki şekilde de gösterildiği gibi, işletme belirli amaçları gerçekleştirebilmek için kurulmuş, çeşitli çarklardan ve parçalardan oluşan bir makine olarak düşünülebilir.

Makinenin kendisinden bekleneni yerine getirebilmesi için bu çark ve parçaların eş zamanlı, uyum içinde ve hatasız bir biçimde çalışması, makinenin düzenli aralıklarla yağlanması ve bakımdan geçirilmesi gereklidir.

Aksi takdirde makine zaman içinde arızalanacak, gerekli önlemler alınmazsa iş göremez hale gelecektir.

Makinenin parçaları işletmedeki departmanları, fonksiyonları, faaliyetleri, görevleri, vb. temsil etmektedir.

İşte koordinasyon fonksiyonu da işletmenin kendisinden beklenen performansı göstermesi için işletmenin bileşenlerinin uyum içinde faaliyette bulunmasını sağlamaya çalışan bir fonksiyondur.

İşletmeler belirli amaçları gerçekleştirmek üzere kurulurlar ve belirli bir dönem sonunda öngörülen amaçlara ulaşmada ne ölçüde performans gösterdiğinin, eğer öngörülen performans gösterilemediyse bunun nedenlerinin ve nasıl düzeltileceğine ilişkin önlemlerin ortaya konulması gerekir ki bu da kontrol fonksiyonuna işaret eder.

“Koordinasyon” yerine “eşgüdümleme”, “kontrol” yerine de “denetim” kavramları da eşanlamlı olarak kullanılmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ