Ben Duydum

İşletmelerde Yeniliği Belirleyen Faktörler ve Uygulamalar

İşletmelerde Yeniliği Belirleyen Faktörler ve Uygulamalar

İşletmelerde Yeniliği Belirleyen Faktörler ve Uygulamalar

Bir örgütün yenilikçiliği bir yandan iş süreçlerinde başarı sağlarken diğer yandan da örgütün dış çevreyle iletişiminde etkinlik kazandıracaktır.
Bu yönüyle yenilikçilik, örgütün dış çevreye uyumunu ve dışarıdaki gelişmelere adapte olmasını sağlayan bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Buna paralel olarak örgütün yenilikçiliği hem örgütsel faktörlerden hem de çevresel değişimlerden etkilenen bir görünüm arzetmektedir.
Örgütsel faktörler, örgütlenme biçimini, yönetim anlayışını, dış iletişimi ve iş yapma tarzını belirleyen faktörlerle ilgilidir.

Bu faktörlerin hangilerinin işletmenin yenilikçi çabaları üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduklarının bilinmesi oldukça önemlidir.
Çünkü bu sayede işletmenin yenilikçiliğini engelleyen faktörlerin ortadan kaldırılması ve teşvik eden faktörlere yatırım yapılması sağlanacaktır.
Örgütsel yapı olarak işletmeler farklı özelliklere sahip olabilmektedir.
Örgütsel yapının bir yansıması olarak işletmeler yenilik konusunda başarılı olmakta ya da olamamaktadır.

Ancak hangi işletme yapısının yenilikçi çabaları teşvik eden bir role sahip olduğu konusunda henüz net olarak bir şey söylemek mümkün değildir.
Fakat esnek, yatay iletişimin olduğu ve tepe yönetiminin yenilikçilik konusunda pozitif olduğu örgütsel yapıların yenilikçilik üzerinde daha olumlu bir etki yarattığını söylemek mümkündür.
İşletmeleri yenilikçi olma konusunda motive eden en önemli faktörlerden birisi de çevrede yaşanan değişimlerdir.

İşletmeler bu değişimlerin yarattığı yeni pazar şartlarına uyum sağlayabilmek için yeni ürün, hizmet ve fikirler üretmek zorunda kalmaktadırlar.
Bu nedenle çevredeki hangi değişimin ne tür bir pazar fırsatı meydana getirdiği ve buna karşılık olarak hangi yeni çözümlerin üretilmesi gerektiği önem kazanmaktadır.
İşletmelerin izleyecekleri yenilik stratejileri de onların nasıl bir yenilikçi yapıda olması gerektiğini belirlemede önemli rol oynar.

Ancak yenilikçiliği ile pazarda öne çıkmak isteyen firmaların sürekli yeni ürün ve hizmet üretme konusunda bir irade sergilemeleri ve bunu da stratejik bir yaklaşım olarak benimsemeleri gerekmektedir.
Burada izlenecek yenilik stratejilerini formüle etmek yerine her firmaya özgü yenilik stratejisi belirlemek daha doğru olacaktır.
İşletmelerin yenilikçi yapıları üzerinde son dönemde gelişen ve önemli ölçüde uygulamaya dökülen modern işletme anlayışlarının da etkili olduğu görülmektedir.

Özellikle bilgi tabanlı ve öğrenme merkezli işletme uygulamalarının, yenilikçi çabaları destekleyici ve motive edici bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.
Yenilik sürecinin temel yapı taşlarından birisini yeni fikir, bilgi ve enformasyonun oluşturmasından dolayı bilgi üretmeye ve öğrenmeye önem veren işletme uygulamalarının benimsenmesi, işletmelerin yenilikçiliğine önemli bir dayanak oluşturacaktır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ