Ben Duydum

İşletmelerde Yeniliği Belirleyen Faktörler – 2

İşletmelerde Yeniliği Belirleyen Faktörler – 2

İşletmelerde Yeniliği Belirleyen Faktörler – 2

Çevresel değişimler teknolojik, ekonomik, sosyo-kültürel ekolojik, ve pazar çevresindeki değişimlerden oluşmaktadır.
Bunlarda meydana gelen değişimler bazen sektörün, bazen rekabetin, bazen tüketicilerin, bazen de uluslar arası ticaretin doğasını değiştirebilmektedir
Örneğin, bilgisayar ve internet teknolojisinin gelişimine bağlı olarak birçok yeni ürün ve sanal hizmetler geliştirilirken, daktilo gibi birçok ürünlerin de ortadan kalkmasına neden olmuştur.

Burada önemli olan, hangi değişimin, işletmenin karşısına nasıl bir fırsat ya da tehdit çıkardığını iyi analiz edip yeni oluşan bu ortama ayak uydurabilecek yeni çözümlerin kısa sürede üretilmesini sağlamaktır.
İzlenen yenilikçi stratejiler de yenilikçi yapıyı etkileyen diğer bir faktör olarak değerlendirilebilir.
İşletmeler genel olarak lider, taklitçi, savunmacı ve geleneksel olmak üzere dört farklı yenilik stratejisinden birisini uygularlar.

Bu stratejiler de onların, nasıl bir yenilikçi çaba yürüteceğini ve işletme yapısıyla örgüt kültürünü hangi doğrultuda oluşturacaklarını tayin eder.
Liderlik stratejisi, işletmenin yenilikçi yapısı üzerinde olumlu etkiye sahip olan ve yenilik çabalarını teşvik eden bir strateji olarak değerlendirilmektedir.
Çünkü, pazarda yeniliklerle var olan ve yeni ürün ve hizmetleri pazara ilk sunan işletme stratejisine sahip olmak, yenilik çabalarına daha fazla ağırlık vermeyi ve işletmenin de buna göre yapılanmasını beraberinde getirecektir.

Buna karşılık, taklitçi bir yenilik stratejisine sahip olmak ise işletmeleri yeni fikirler üretmek yerine üretilmişleri taklide yönelteceği için işletmenin yenilikçiliği üzerinde negatif bir etkiye sahip olabilecektir.
Her bir işletmeye önerilebilecek tek bir yenilik stratejisinden bahsetmek çok doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Çünkü her bir işletmenin pazar yapısı, sektörü, kendi finansal ve teknolojik altyapısı gibi özellikleri farklılık göstereceği için bu özellikleri dikkate alarak her bir işletmeye özgü yenilik stratejisi geliştirmek daha doğru olacaktır.

Yenilik süreci bilgi ve öğrenmeye dayalı olduğu için bilgi ve öğrenme odaklı bazı modern işletme anlayışlarının da yenilikçilik üzerinde olumlu etki yapacağı açıktır. Bunlardan en önemlileri, örgütsel öğrenme, pazar odaklılık ve bilgi yönetimidir.
Bu üç yaklaşımın ortak noktasını bilgi üretimi, paylaşımı ve bu doğrultuda pazara sunum hazırlanması oluşturmakta ve öğrenmeye özel bir önem atfedilmektedir.
Dolayısyla yeni fikirlerin üretilmesi, bunların paylaşılması ve yeni çözümlere dönüştürülmesi süreci olarak görülen yenilik için bu anlayışların işletme tarafından benimsenmesi yenilikçi çabalar için önemli birer dayanak noktası oluşturacaklardır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ