Ben Duydum

15 Kasım 2008 tarihinde Washington’da yapılan Liderler Toplantısı (G20)

15 Kasım 2008 tarihinde Washington’da yapılan Liderler Toplantısı (G20)

15 Kasım 2008 tarihinde Washington’da yapılan Liderler Toplantısı (G20) sonucunda yayımlanan bildiriden, “Finansal Piyasaların Reformu için Genel İlkeler”e aşağıda yer verilmiştir.

FİNANSAL PİYASALARIN REFORMU İÇİN GENEL İLKELER

Aşağıdaki reform için genel ilkeler ile tutarlı uygulama politikalarını uygulayacağımızı taahhüt etmekteyiz.

• Şeffaflığın ve Hesap Verebilirliğin Güçlendirilmesi:

Karmaşık finansal ürünler hakkındaki gerekli kılınan ifşaatın arttırılmasını ve şirketlerin finansal durumlarını tam ve doğru bir biçimde açıkladıklarından emin olunmasını içeren bir dizi faaliyetle finansal piyasalardaki şeffaflığı güçlendireceğiz.

İnisiyatifler aşırı risk durumlarından kaçınılması şeklinde düzenlenmelidir.

• Güvenilir Düzenlemenin Arttırılması:

Düzenleyici rejimlerimizi ihtiyatlı gözetimimiz ile risk yönetimimizi güçlendireceğimizi ve tüm katılımcıların, finansal piyasaların ve ürünlerin kendi koşullarına uygun olarak düzenleneceğini ya da gözetime konu edileceğini taahhüt ederiz.

Kredi derecelendirme kuruluşları üzerinde kabul edilmiş ve kuvvetlendirilmiş uluslararası yürütme kuralları ile tutarlı ve güçlü denetimler uygulayacağız.

Aynı zamanda düzenleyici rejimleri ekonomik döngü içerisinde daha etkili kılarken düzenlemenin verimli olduğundan, yeniliği engellemeyeceğinden ve daha kapsamlı finansal ürün ve hizmetler ticaretini teşvik edeceğinden emin olacağız.

Ulusal düzenleyici sistemlerimizin daha şeffaf bir biçimde değerlendirilmesini taahhüt ediyoruz.

• Finansal Piyasalarda Bütünlüğün Teşvik Edilmesi:

Yatırımcıyı ve tüketicinin korunmasını destekleyerek, çıkar çatışmalarından kaçınarak, yasadışı piyasa manipülasyonlarını, dolandırıcılık faaliyetlerini ve  suistimalleri engelleyerek ve işbirliğinde bulunmayan yerel düzenlemelerden kaynaklanan yasadışı finansal risklere karşı koruma sağlayarak dünya finansal piyasalarının bütünlüğünü korunmayı taahhüt ediyoruz.

Aynı zamanda banka gizliliği ve şeffaflığı bağlamında uluslararası standartlara henüz bağlılık göstermeyen yerel düzenlemeleri de içerecek şekilde bilgi paylaşımını teşvik edeceğiz.

• Uluslararası İşbirliğinin Güçlendirilmesi:

Ulusal ve bölgesel düzenleyicilerimize düzenlemelerini ve diğer önlemlerini tutarlı bir şekilde oluşturmaları konusunda çağrıda bulunuyoruz.

Düzenleyiciler sınırlar ötesi sermaye akışları konusu da dahil olmak üzere finansal piyasaların tüm kısımlarında koordinasyonlarını ve işbirliklerini güçlendirmelidirler.

Düzenleyiciler ve diğer ilgili yetkililer öncelikle krizlerin engellenmesi, yönetilmesi ve çözüme kavuşturulması konularında işbirliğini güçlendirmelidirler.

• Uluslararası Finansal Kurumların Yeniden Biçimlendirilmesi:

Geçerliliklerini ve verimliliklerini arttırmak amacıyla Bretton Woods Kurumlarının yapılandırılmasını dünya ekonomisindeki değişen ekonomik ağırlıkları
daha yeterli düzeyde yansıtabilecek şekilde ilerletmeyi taahhüt ediyoruz.

Bu bağlamda en fakir ülkeler de dahil olmak üzere gelişen ve gelişmekte olan ekonomiler daha fazla söz hakkına ve temsile sahip olmalıdırlar.

Finansal İstikrar Forumu (FİF) büyümekte olan ekonomilerin daha geniş bir şekilde üye olabilmeleri için hemen genişletilmeli ve diğer büyük standart belirleme organları ise üyeliklerini acilen gözden geçirmelidirler.

IMF, zafiyetlerin tanımlanması, potansiyel sıkıntıların tahmin edilmesi ve krize tepki göstermekte çok önemli bir rol oynamak için hızlı hareket etmek konusunda genişletilmiş FİF ve diğer organlar ile işbirliği içerisinde olmalıdır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ