Ben Duydum

Stratejik Ortaklıklar

Stratejik Ortaklıklar

Yenilik Yönetimi / Yenilik Kaynakları ve Stratejileri

Stratejik Ortaklıklar

Küresel rekabet koşullarında stratejik işbirliği, artık birçok firma tarafından yaygın bir şekilde uygulanmaktadır.
Günümüzde özellikle küresel rekabetin yoğun bir şekilde yaşandığı yüksek teknoloji gerektiren sektörlerde stratejik işbirliği daha sık bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Günümüz koşullarında düşünüldüğünde stratejik işbirliğinin, firmaların tüm fonksiyonlarının yeniden tanımlanmasının gerekli olduğu küresel rekabet koşullarında
değerlendirilmesi bir zorunluluk olmaktadır.
Çünkü firmaların diğer faaliyetlerinde olduğu gibi stratejik işbirliği faaliyetlerinde de geçmişe göre günümüzde önemli değişimler görülmektedir.

Stratejik İşbirliği ortak stratejik amaçlarını gerçekleştirmek için iki veya daha fazla bağımsız firma tarafından yapılan ortaklık anlaşması olarak tanımlanabilir.
İşletmelerin stratejik işbirliğine gitmelerinin altında yatan nedenler çok çeşitlidir.
Ancak günümüzde özellikle yüksek Ar-Ge harcamaları yapılmasının zorunlu olduğu yenilik gerektiren teknoloji yoğun sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler arasında stratejik işbirliğinin çok yaygın biçimde gerçekleştirilmesi, stratejik işbirliği nedenlerini günümüzde farklılaştırmıştır.

Diğer bir deyiş ile işletmelerin stratejik işbirliği yapmalarının nedeni yeni teknolojiler elde etmek istemeleridir.
Yüksek Ar-Ge maliyeti ve riski, ürünlerin yaşam sürelerinin kısalmasının yoğun olduğu sektörlerde teknoloji transferi ve gerekli üretim kapasitesini sağlamak daha önemli olmaktadır.
Stratejik işbirliğinde işletmeler, yeni bir ürün veya süreç meydana getirirken sabit maliyetleri ve riskleri paylaşırlar.

İşbirlikleri, işbirliği yapan işletmelerin birbirini tamamlayıcı yetenekleri ve kaynakları getirecek bir yol olarak görülebilir.
IBM, Siemens ve Toshiba’nın yeni bir hafıza çipinin geliştirilmesi için işbirliği yapmaları, Du Pont ve Sony’nin optik hafıza depolu ürünler geliştirmek için beraberce çalışmaları, yarı iletken imalatçıları olan Motorola ve Toshiba’nın hayati teknolojileri ve imalat süreçleri ile ilgili bilgileri takas etmek konusundaki işbirliği, General Motors ve Hitachi’nin otomobillere elektronik parçalar geliştirmek üzere ortak çalışmaları günümüz stratejik işbirliklerine örnek olarak verilebilir.

Stratejik işbirlikleri, işletmelerin faaliyet gösterdiği endüstrilerde teknolojik standartlar oluşturur.
1992 yılında Hollanda’lı elektronik şirketi Philips’in, küresel rakibi Matsushita ile kayıt ve tüketici elektronik endüstrisinde digital compact cassette (DDC) sistemleri
konusunda yeni bir teknolojik standart oluşturmak için yaptığı işbirliği güzel bir örnektir.
İşbirliklerinin diğer bir üstünlüğü de işbirliği yapan işletmelerin piyasa ihtiyaçlarına çabuk karşılık vermesidir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ