Ben Duydum

Zarar

Zarar

Zarar

Hukuka aykırı fiilin tazminat sorumluluğuna neden olabilmesi için fiil neticesinde bir başkasına zarar verilmiş olması gerekir.

Haksız fiil sorumluluğu açısından zararın iç içe geçmiş iki işlevi vardır. Zararın ilk işlevi, sorumluluk şartı olarak olmazsa olmaz bir unsur olarak aranmasıdır.

Zarar yoksa sorumluluk da yoktur.

Bununla birlikte zararın ikinci işlevi ise tazminatın miktarının ve kapsamının belirlenmesinde zararın büyüklüğünün belirleyici unsurlardan biri olmasıdır.

Zarar, genel olarak kişinin malvarlığında istemeden yaşadığı azalmalar, eksilmelerdir şeklinde tanımlanmaktadır ve çeşitli açılardan farklı tasnife tabi tutulmaktadır.

Bu tanım ile kastedilen maddi (malvarlığı zararları) zarar, diğer bir ifade ile malvarlığı/para ile ölçülebilen zarar kalemleridir.

Ancak kişinin hukuka aykırı fiil neticesinde kişilik hakkı ile korunan bir değeri zarar gördüyse kişilik hakkının ihlali ile ortaya fiziki, biyolojik, psikolojik, sosyal eksiklik, duyulan acı, elem ve ıstırap; manevi zarar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Esas olarak manevi zararın karşılığı olmasa da manevi zarar gören kişiye belli bir miktar paranın tazminat olarak ödenmesi mümkündür.

Bu zarar kalemi, aşağıda incelenecek olan manevi tazminatın konusunu oluşturur.

Zararın hesaplanması bakımından haksız fiilin gerçekleştiği an esas alınır.

Kişinin haksız fiil gerçekleşmeden önceki malvarlığı durumu ile hukuka aykırı fiil gerçekleştirildikten sonraki malvarlığı durumu arasındaki fark, zararı ifade eder.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ