Ben Duydum

Yeniliğin Teorik Altyapısı, Modern Anlayış ve Uygulamaları -1

Yeniliğin Teorik Altyapısı, Modern Anlayış ve Uygulamaları -1

Yeniliğin Teorik Altyapısı, Modern Anlayış ve Uygulamaları -1

Doğrusal modeller; teknoloji merkezli ve pazar merkezli yenilik modellerinden oluşurken,
doğrusal olmayan modeller; eşleştirme modeli, interaktif (etkileşimli) model ve sistemik ve öğrenen ağ modeli olmak üzere üçe ayrılmaktadır.

Teknoloji merkezli yenilik modelleri ise; Utterback ve Abernathy dinamik yenilik modeli, Tushman ve Rosenkopf teknoloji yaşam döngüsü modeli ve Foster “S” eğrisi modeli şeklinde sınıflandırılmaktadır.
Teknoloji merkezli modellerde Ar-Ge faaliyetleri ön plandadır ve Ar-Ge neye karar verirse o üretilir ve pazara sunulur.

Pazar merkezli modellerde pazarın ihtiyaçları yeniliklerin kaynağıdır ve Ar-Ge pazarın ihtiyaçlarına cevap vermede reaktif bir role sahiptir.
Eşleştirme modellerinde pazarlama ve Ar-Ge birlikte çalışır ve pazarlama, Ar-Ge ve üretim arasında eş zamanlı iletişim ve bilgi paylaşımı vardır.

İnteraktif (etkileşimli) modellerde teknolojinin itici ve pazarın çekici gücü birlikte dikkate alınır ve pazarlama, Ar-Ge ve üretim ile bilim ve pazar arasında interaktif bir iletişim vardır.
Sistemik ve öğrenen ağ modelinde ise, bilim ve pazarın dışında diğer çevresel faktörler de dikkate alınır ve sistem kendini yenileyen, esnek ve öğrenen bir yapıya
sahiptir.

Kapalı yenilik modelinde başkalarının fikirlerinin kalitesine ve kapasitesine güvenilmediği için, yenilik sürecinin herhangi bir aşamasında dışarıyla ilişki kurmak veya fikir alışverişinde bulunmak sözkonusu değildir.
Bu nedenle, eğer firma yenilik yapacaksa kendi kendisine yapmalıdır görüşü egemendir. Açık yenilik modeli ise, firmaların, firma içi fikirlerin yanı sıra, firma dışı fikirler ve pazar için iç ve dış yöntemler kullanması gerektiğini ifade eder.

Difüzyon, bir yeniliğin zamanla belirli kanallar aracılığıyla sosyal sistemin üyeleri arasında yayılmasını sağlayan bir süreçtir.
Difüzyon’un; yenilik, iletişim kanalları, zaman ve sosyal sistem olmak üzere dört ana bileşeni vardır.

Difüzyon sürecinin özü, bir veya birden fazla kişinin yeni bir fikir üzerine bilgi alış-verişidir.
Difüzyon, bir sosyal sistemde meydana gelir. Sistemin sosyal yapısı, yeniliğin difüzyonunu birçok yönden etkilemektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ