Ben Duydum

SİVİL KULLANIM AMAÇLI PATLAYICI MADDELERİN BELGELENDİRİLMESİ, PİYASAYA ARZI VE DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK – ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

SİVİL KULLANIM AMAÇLI PATLAYICI MADDELERİN BELGELENDİRİLMESİ, PİYASAYA ARZI VE DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK – ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

SİVİL KULLANIM AMAÇLI PATLAYICI MADDELERİN BELGELENDİRİLMESİ, PİYASAYA ARZI VE DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

19 Ağustos 2017 CUMARTESİ

Resmî Gazete – Sayı : 30159

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: (2014/28/AB)

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Güvenlik Hükümleri

Patlayıcıların taşınması

MADDE 12 – (1) Patlayıcılar, bu maddenin ikinci ile sekizinci fıkralarına uygun olarak taşınabilirler.

(2) Patlayıcı maddeleri ithal, ihraç edecek ve transit geçiş ile yurtiçi taşıma yapacaklar İçişleri Bakanlığından onay almak zorundadırlar. İçişleri Bakanlığı, ülke içerisindeki alıcının patlayıcıları edinmeye yasal olarak yetkili olduğunu ve gerekli izin ve belgelere sahip olduğunu doğrular. Taşımadan sorumlu olan iktisadi işletmeci, patlayıcının geçiş yapacağı ülkenin yetkili otoritesine bildirmek ve geçiş yapacağı ülkenin önceden yazılı iznini almak zorundadır.

(3) İçişleri Bakanlığı, ikinci fıkrada belirtilen patlayıcı edinme yetkisinin teyidi hususunda bir sorun olduğunu düşünürse, konu hakkındaki mevcut bilgileri, Ekonomi Bakanlığı aracılığıyla Komisyona bildirir.

(4) İçişleri Bakanlığı bir ithal, ihraç transit geçişe ve yurtiçi taşımaya onay vermesi halinde, alıcıya beşinci fıkrada belirtilen tüm bilgileri içeren bir belge hazırlar ve bir nüshasını da muhafaza eder. Söz konusu belge, patlayıcılar belirtilen varış adresine ulaşana kadar patlayıcılarla birlikte bulunur. İlgili mercilerin talep etmesi halinde bu belgeler gösterilir. Bu belgenin bir nüshası, alıcının ülkesindeki yetkili otorite tarafından incelenmek üzere talep edilmesi halinde, bu belgeyi sunmakla yükümlü olan alıcı tarafından muhafaza edilir.

(5) Türkiye topraklarında veya topraklarının bir kısmında patlayıcıların taşımasının özel güvenlik gereklerine uymak amacıyla özel olarak denetime tabi tutulması zorunda olan durumlarda, taşımadan önce alıcı tarafından İçişleri Bakanlığına aşağıdaki bilgiler verilmelidir:

a) İlgili iktisadi işletmenin isim ve adresleri,

b) Taşınacak patlayıcıların adet ve miktarı,

c) Söz konusu patlayıcıların ve Birleşmiş Milletler kayıt numarası da dâhil olmak üzere tanımlanma yöntemlerinin kapsamlı bir tanımı,

ç) Patlayıcıların piyasaya arzı halinde, piyasaya arz koşullarına uyulduğunu gösteren bilgiler,

d) Taşıma yöntemi ve güzergah bilgileri,

e) Tahmini gönderim ve varış tarihleri,

f) Ülke giriş ve çıkış noktalarını gösterir net bilgi.

(6) Beşinci fıkranın (a) bendinde yer alan bilginin, İçişleri Bakanlığının iktisadi işletmecilerle irtibata geçmesine ve iktisadi işletmecilerin teslimatı almaya yetkili olduklarını teyit edebilmesini sağlamak amacıyla yeterli detaya sahip olması gerekmektedir.

(7) İçişleri Bakanlığı, taşımanın yapılabileceği koşulları, özellikle özel güvenlik gerekliliklerine göre inceler. Özel güvenlik gerekliliklerinin karşılanması halinde, taşıma için onay verilir. Üye ülkelerin toprakları üzerinden taşıma yapılması halinde, bu üye ülkeler de aynı şekilde taşımaya ilişkin şartları ilgili mevzuat uyarınca inceleyebilir ve onaylayabilir.

(8) Eğer İçişleri Bakanlığı, dördüncü ve beşinci fıkralarda belirtilen özel emniyet gerekliliklerine ihtiyaç olmadığına karar verir ise, beşinci fıkrada belirtilen öncelikle bilgi verme hükmü işletilmeden taşıma yapılabilir. İçişleri Bakanlığı, daha sonra belli bir süre için makul bir gerekçeye dayalı olarak herhangi bir zamanda geri çekme veya askıya alma sorumluluğunu içeren bir onay verir. Dördüncü fıkrada belirtilen, patlayıcıların son varış yerine ulaşana kadar patlayıcılarla birlikte bulunacak dokümanlar sadece bu onaya atıfta bulunur.

(9) Gönderinin yapıldığı ülkenin kendi topraklarında yapacağı normal kontrollere halel getirmeksizin, ilgili yetkili otoritenin talebi üzerine, ilgili alıcılar ve iktisadi işletmeciler, patlayıcıların taşınmasına ilişkin olarak ellerinde bulunan tüm bilgileri, gönderinin yapıldığı üye ülkenin ve taşıma güzergâhında bulunan üye ülkelerin yetkili mercilerine iletir.

(10) Hiçbir iktisadi işletmeci, alıcının bu maddenin ikinci, dördüncü, beşinci ve sekizinci fıkralarına uygun olarak taşıma için gerekli izinleri almadıkça patlayıcıları taşıyamaz.

(11) Nakil sırasında kullanılan tüm araçların hareketleri GPS aracılığı ile izlenir. Kazaya karışmaları ve nakil sorumlusunun başlatacağı erken uyarı sistemi ile bulunduğu yere en yakın acil sağlık çağrı merkezine olay ve riskleri konusunda bildirimde bulunur.

Mühimmatın taşınması

MADDE 13 – (1) Mühimmat, ikinci ila beşinci fıkralarda açıklanan prosedüre uygun olarak taşınır. Bu fıkralar aynı zamanda posta yolu ile yapılan mühimmat taşınmalarında da geçerlidir.

(2) Bir başka ülkeye mühimmat nakledilecek olması halinde ilgili şahıs, herhangi bir sevkiyat yapılmadan önce, İçişleri Bakanlığına aşağıdaki hususları iletir:

a) Mühimmatın satıldığı kişinin veya mühimmatın nakledileceği kişinin, satın alan ya da almaya hak kazanan kişinin ve gerektiğinde sahibinin adları ve adresleri,

b) Mühimmatın gönderileceği ya da nakledileceği adres,

c) Gönderilecek ya da nakledilecek mühimmat miktarı,

ç) Mühimmatı tanımlamayı sağlayacak veriler ve ayrıca, mühimmatın 1 Temmuz 1969 tarihli Küçük Silahların Kontrol Damgalarının Karşılıklı Olarak Tanınmasına Dair Konvansiyona uygun bir kontrolden geçtiğine dair bir ibare,

d) Nakliye yöntemi,

e) Hareket tarihi ve tahmini varış tarihi.

(3) İkinci fıkranın (d) ve (e) bentlerinde atıfta bulunulan bilgi, alıcılar arasında taşıma yapılacağında uygulanmaz. İçişleri Bakanlığı nakliyenin yapılacağı şartları özellikle güvenlikle ilgili olanları inceler. İçişleri Bakanlığının böyle bir taşımaya onay vermesi halinde, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen özelliklerin hepsini içeren bir izin belgesi İçişleri Bakanlığınca hazırlanır. Bu izin belgesi, teçhizat son varış yerine ulaşana kadar mühimmatla birlikte bulunur. Bu belge, İçişleri Bakanlığı tarafından talep edildiği her an düzenlenebilir.

(4) İçişleri Bakanlığı alıcılara ikinci fıkrada belirtilen ön izin olmaksızın, kendi topraklarından başka bir üye ülkede yerleşik bir alıcıya mühimmatın taşınması yetkisi tanıyabilir. İçişleri Bakanlığı bu amaçla, üç yıl süresince geçerli olan ancak gerekçeli bir kararla her zaman askıya alınabilen ya da geri çekilebilen bir yetki belgesi verir. İzin belgesi, mühimmat yerine ulaşana kadar mühimmatla birlikte bulunur. Bu belge, İçişleri Bakanlığı tarafından talep edildiği her an düzenlenebilir. Taşımadan önce, alıcı bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen tüm bilgileri İçişleri Bakanlığına iletir.

(5) İçişleri Bakanlığı, diğer üye ülkelere, ön onay olmaksızın kendi topraklarına nakliyesine müsaade edilebilecek mühimmatların bir listesini verir. Bu mühimmat listeleri, bu maddenin dördüncü fıkrasında yer alan usul uyarınca ön izin almaksızın mühimmat nakliyesi için onay almış olan alıcılara iletilir.

(6) İçişleri Bakanlığı kesin olarak gerçekleşecek mühimmat nakliyatlarına ilişkin olarak elinde bulunan tüm faydalı bilgileri, nakliyatın yapılacağı üye ülkeye bildirir. Bakanlığın bu maddenin üçüncü ve dördüncü fıkraları uyarınca elde ettiği tüm bilgiler, nakliyatın ulaşacağı üye ülkelere söz konusu nakliyatlar gerçekleşmeden önce; gerektiğinde ise nakliye güzergahı üzerinde bulunan üye ülkelere yine nakliye zamanından önce iletilir.

Güvenlik istisnaları

MADDE 14 – (1) Patlayıcıların veya mühimmatların yasadışı şekilde bulundurulması veya kullanılması nedeniyle kamu güvenliğinin ciddi şekilde tehlikeye girmesi ya da saldırıya uğraması halinde İçişleri Bakanlığı, 12 nci maddenin ikinci, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkraları ile 13 üncü maddeye uymaksızın, patlayıcıların veya mühimmatın nakliyesine ilişkin olarak, söz konusu yasadışı bulundurma veya kullanımı durdurmak amacıyla gereken tüm önlemleri alabilir.

(2) Birinci fıkrada belirtilen tedbirler orantılılık prensibine uygun olmalıdır. Bu önlemler, keyfi ayrımcılık ya da ticarete getirilen gizli bir sınırlama unsuru olamaz.

(3) Söz konusu önlemleri alan İçişleri Bakanlığı, bunları Ekonomi Bakanlığı aracılığı ile Komisyona bildirir.

Bilgi alışverişi

MADDE 15 – (1) İçişleri Bakanlığı, 12 nci ve 13 üncü maddelerin uygulanması ile ilgili bilgi alış verişini Ekonomi Bakanlığı aracılığıyla Komisyon ile gerçekleştirir. İçişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı aracılığı ile Komisyona ve üye ülkelere bu maddelerde belirtilen prosedürleri uygulamaktan, bilgileri almaktan veya iletmekten sorumlu olan ulusal otoritelerini bildirir.

(2) İçişleri Bakanlığı, 17 nci maddede belirtilen yetki veya izinlere haiz iktisadi işletmeciler ile ilgili güncel bilgileri, Ekonomi Bakanlığı aracılığıyla Komisyon ve üye devletlerin talebi halinde onlarla paylaşmak üzere hazır bulundurur.

Patlayıcıların tanımlanması ve takibi

MADDE 16 – (1) İktisadi işletmeciler, patlayıcıların kendine özgü şekilde tanımlanması ve takibi için, patlayıcıların büyüklüğünü, şeklini veya tasarımını göz önünde bulunduran, patlayıcının düşük seviyede tehlikeli olması, düşük zarar verici etkisi ve kötü kullanımdan kaynaklı düşük potansiyel etkileri nedeniyle içerdiği düşük güvenlik riskleri gibi özellikleri veya faktörleri açısından yeknesak bir tanımlama gerekmeyen durumlar dışında, yeknesak bir sisteme üye olurlar. Bu sistem, paketlenmemiş halde veya taşıma kamyonları ile doğrudan patlama deliğine boşaltılmak üzere taşınmış patlayıcılara veya patlama alanlarında üretilen ve üretim sonrası acele olarak doldurulan patlayıcılara uygulanmaz.

(2) Bu sistem, verilerin toplanması ve depolanmasına olanak tanımakta ve böylelikle, patlayıcının kendine özgü bir şekilde tanımlanmasına ve takibine; ayrıca da patlayıcı ve/veya ambalajı üzerine bu verilere ulaşılmasını sağlayan kendine özgü bir tanımlayıcı işaret konmasına imkân sağlar. Söz konusu veriler, uygun olan durumlarda elektronik olarak da toplanabilir. Bu veriler, söz konusu patlayıcının kendine özgü tanımlamasına ilişkin olur ve buna, iktisadi işletmecilerin elinde bulunduğu esnadaki konumu ve bu iktisadi işletmecilerin kimlikleri de dâhildir.

(3) İkinci fıkrada bahsi geçen veriler belirli aralıklarla test edilir ve kazara veya kasten zarar görmeleri ya da yok edilmelere karşı korunurlar. Bu veriler, iktisadi işletmeci ticari faaliyetlerini durdurmuş olsa dahi, işlemin gerçekleşmesinden veya patlayıcıların kullanılmış ya da imha edilmiş olması halinde kullanım ya da imha tarihinden itibaren 10 yıl süre ile muhafaza edilir. Bu veriler, yetkili mercilerin talebi olması halinde gecikmeksizin hazır bulundurulur.

Belge ve yetkilendirme

MADDE 17 – (1) İktisadi işletmeciler, patlayıcıların imalat, depolama, kullanım, ithalat, ihracat, taşıma veya ticareti ile ilgili tüm belge ve yetkileri haiz olurlar.

(2) Birinci fıkra, lisans veya yetki belgesine sahip olan bir iktisadi işletmecinin çalışanlarına uygulanmaz.

İmalat faaliyetlerinin belgelenmesi

MADDE 18 – (1) İçişleri Bakanlığı, 17 nci maddede belirtilen patlayıcıların imalatı ile ilgili bir belge ya da yetki belgesi düzenlediğinde, özellikle iktisadi işletmecilere verilen lisans veya yetki belgelerindeki gerekliliklere uygun hareket etme ehliyetlerini de kontrol eder.

El koyma

MADDE 19 – (1) Patlayıcının kanunsuz şekilde ele geçirileceğine, kullanılacağına veya bunun için uğraşıldığına dair yeterli kanıt olması halinde, 23/3/2016 tarihli ve 29662 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Suç Eşyası Yönetmeliğinin 5 inci maddesi kapsamında patlayıcıya el konulmasına yönelik gerekli tedbirler alınır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ