Ben Duydum

SİVİL KULLANIM AMAÇLI PATLAYICI MADDELERİN BELGELENDİRİLMESİ, PİYASAYA ARZI VE DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK – İKİNCİ BÖLÜM

SİVİL KULLANIM AMAÇLI PATLAYICI MADDELERİN BELGELENDİRİLMESİ, PİYASAYA ARZI VE DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK – İKİNCİ BÖLÜM

SİVİL KULLANIM AMAÇLI PATLAYICI MADDELERİN BELGELENDİRİLMESİ, PİYASAYA ARZI VE DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

19 Ağustos 2017 CUMARTESİ

Resmî Gazete – Sayı : 30159

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: (2014/28/AB)

İKİNCİ BÖLÜM

İktisadi İşletmelerin Yükümlülükleri

İmalatçının yükümlülükleri

MADDE 6 – (1) İmalatçı, patlayıcı maddeleri piyasaya arz ederken veya onları kendi amaçlarına uygun şekilde kullanırken ürünlerin Ek-II’de belirtilen temel güvenlik gerekliliklerine uygun bir şekilde tasarlandıklarını ve üretildiklerini garanti etmek zorundadır.

(2) İmalatçı, EK-III’te belirtilen teknik dosyayı hazırlamak ve 21 inci maddede atıfta bulunulan ilgili uygunluk değerlendirme prosedürünü yerine getirmek zorundadır. Bu prosedür sonucunda patlayıcının ilgili gereksinimlere uygun olması halinde imalatçı AB uygunluk beyanını hazırlayarak “CE” işaretini iliştirir.

(3) İmalatçı, teknik dosyayı ve AB uygunluk beyanını, patlayıcının piyasaya arz edildiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle muhafaza etmek zorundadır.

(4) İmalatçı, patlayıcının bu Yönetmeliğe uygunluğunun seri üretim boyunca da sürdürülmesini sağlar. Bir patlayıcının tasarımındaki veya özelliklerindeki değişiklikleri ve uyumlaştırılmış standardlar ya da patlayıcının uygunluğuna ilişkin olarak bildirilen diğer teknik şartnamelerdeki değişiklikler yeterince dikkate alınmalıdır.

(5) İmalatçı, piyasaya arz edilen patlayıcıların 16 ncı maddede düzenlenen patlayıcıların tanımlanması ve izlenebilirlik sistemi ile uyumlu tek bir tanımlamayı taşımasını temin eder. Bu sistem dışında kalan patlayıcılar için imalatçı:

a) Piyasaya arz ettikleri patlayıcıların tip, parti veya seri numarası veya tanınmalarını sağlayacak başka bir unsur taşımasını, küçük ölçü, şekil veya tasarım gibi özellikleri nedeniyle patlayıcının bunu mümkün kılmadığı durumlarda ise gerekli bilginin patlayıcının ambalajında ya da patlayıcıya iliştirilen bir dokümanda verilmesini temin eder.

b) Patlayıcının üzerinde, bunun mümkün olmaması halinde patlayıcının ambalajında veya ürüne ilişik bir dokümanda ismini, kayıtlı ticari unvan veya ticari markasını ve kendisine ulaşılabilecek posta adresini belirtmelidir. Bu adres, imalatçıyla irtibat kurulabilecek tek bir noktayı göstermelidir. İletişim bilgileri, Türkçe veya nihai kullanıcıların kolayca anlayabileceği ve Bakanlığın kabul edeceği bir dilde olmalıdır.

(6) İmalatçı pazara arz edilen patlayıcıların, talimat ve güvenlik bilgilerinin, Türkçe olarak ürünle birlikte bulunmasını sağlar. Bu talimatlar ve güvenlik bilgileri herhangi bir etiketlemede olduğu gibi açık ve anlaşılabilir ve okunaklı olmalıdır.

(7) Piyasaya arz edilen bir patlayıcının bu Yönetmeliğe uygun olmadığını bildiği veya bilmesinin gerektiği hallerde imalatçı, gerektiğinde söz konusu patlayıcıyı uygun hale getirmek, gerektiğinde piyasadan çekmek veya geri çağırmak için derhal gerekli düzeltici önlemleri alır. Ayrıca, patlayıcının risk teşkil ettiği durumlarda, imalatçı özellikle uygunsuzluğa ve alınan tüm düzeltici tedbirlere dair detayları vererek, bu hususta Bakanlığı derhal bilgilendirir.

(8) İmalatçı, Bakanlığın gerekçeli talebi doğrultusunda, patlayıcının bu Yönetmeliğe uygunluğunu gösteren tüm bilgi ve belgeleri Türkçe veya Bakanlığın kabul edeceği bir dilde, yazılı veya elektronik ortamda sunar. İmalatçı, Bakanlığın talebi olması halinde piyasaya arz ettikleri patlayıcılardan doğan riskleri ortadan kaldırmak için alınan herhangi bir önlem konusunda Bakanlıkla işbirliği yapar.

Yetkili temsilci

MADDE 7 – (1) İmalatçı, yazılı bir yetki belgesi ile yetkili bir temsilci tayin edebilir. 6 ncı maddenin birinci fıkrasında yer alan yükümlülükler ile 6 ncı maddenin ikinci fıkrasında belirtilen teknik dosya hazırlama yükümlülüğü, yetkili temsilcinin görevleri arasında yer almaz.

(2) Yetkili temsilci, imalatçıdan aldığı yetki çerçevesinde belirtilen görevleri yerine getirmek zorundadır. Bu yetkiler, yetkili temsilcinin en az aşağıdakileri yerine getirmesine izin verir:

a) AB uygunluk beyanı ve teknik dosyanın, patlayıcının piyasaya arz edilmesinden itibaren on yıl süreyle, talep halinde Bakanlığa sunulmak üzere saklanması,

b) Bakanlığın gerekçeli talebine istinaden, bir ürünün uygunluğunun tespit edilebilmesi için gerekli tüm bilgi ve belgelerin sunulması,

c) Bakanlığın talebi üzerine, yetkili temsilcinin görevlendirilmesine konu ürünlerin teşkil ettiği riskleri ortadan kaldırmak için gerçekleştirilen herhangi bir faaliyet hususunda Bakanlık ile işbirliği yapılması.

İthalatçının yükümlülükleri

MADDE 8 – (1) İthalatçı sadece bu Yönetmelik hükümlerine uygun patlayıcıları piyasaya arz eder.

(2) İthalatçı, bir patlayıcı maddeyi piyasaya arz etmeden önce, 21 inci maddede belirtilen ilgili uygunluk değerlendirme prosedürünün imalatçı tarafından yerine getirildiğinden emin olur. İthalatçı, imalatçının teknik dosya düzenlediğini, patlayıcı maddenin CE işaretini taşıdığını ve gerekli belgelerin patlayıcıyla birlikte sunulduğunu, 6 ncı maddenin beşinci fıkrasında belirtilen gereklilikleri yerine getirdiğinden emin olur. Herhangi bir patlayıcının Ek II’de belirtilen temel güvenlik gerekleriyle uyumlu olmadığını bildiği veya bilmesinin gerektiği durumlarda ithalatçı, söz konusu patlayıcı, uyumlu hale getirilene kadar ürünü piyasaya arz edemez. Ayrıca patlayıcının tehlike arz ettiği durumlarda imalatçıyı ve Bakanlığı bu yönde bilgilendirmek zorundadır.

(3) İthalatçı, patlayıcının üzerine adını, kayıtlı ticari unvanını veya tescilli ticari markasını ve temasa geçilebilecek iletişim adresini yazmak ya da bunun mümkün olmadığı durumlarda bu bilgileri patlayıcıların paketlerinin üzerinde ya da beraber gelen belgelerde bulundurmak zorundadır. İletişim bilgileri Türkçe veya nihai kullanıcının anlayacağı ve Bakanlığın kabul edeceği bir dilde olmalıdır.

(4) İthalatçı, kullanım ve güvenlik talimatlarının Türkçe olarak patlayıcının beraberinde bulunmasını sağlamak zorundadır.

(5) İthalatçı, bir patlayıcının kendi sorumluluğunda bulunduğu sürece muhafaza ya da nakliye koşullarının Ek II’de belirtilen temel güvenlik gereklerine uygunluğunu tehlikeye atmasını önler.

(6) Piyasaya arz edilmiş olan bir patlayıcının bu Yönetmeliğe uygun olmadığını bildiği veya bilmesinin gerektiği hallerde ithalatçı, ilgili patlayıcıyı uygun hale getirmek, gerekirse ürünü piyasadan çekmek ya da gerektiğinde geri çağırmak için derhal gerekli düzeltici önlemleri almak zorundadır. Ayrıca, patlayıcının risk arz ettiği durumlarda, ithalatçı, özellikle uygunsuzluk ve alınan tüm düzeltici önlemi içeren ayrıntılı bilgiyi Bakanlığa ivedilikle bildirir.

(7) İthalatçı, patlayıcının piyasaya arzından sonraki on yıl boyunca veya satışı durdurulmuş ise bu tarihten itibaren 10 yıl süreyle, AB uygunluk beyanının bir kopyasını Bakanlığa sunmak üzere saklar ve teknik dosyanın da talep edilmesi halinde, sunulabilmesini sağlar.

(8) İthalatçı, Bakanlığın gerekçeli talebi üzerine ilgili patlayıcının bu Yönetmeliğe uygunluğunun gösterilmesi için gerekli tüm bilgi ve belgeleri, Türkçe veya Bakanlığın kabul edeceği bir dilde yazılı veya elektronik ortamda sunmak zorundadır. İthalatçı, piyasaya arz ettikleri patlayıcıların taşıdığı riskleri ortadan kaldırmak için gerçekleştirilecek tüm faaliyetlerde talebi halinde Bakanlıkla işbirliği yapar.

Dağıtıcının yükümlülükleri

MADDE 9 – (1) Dağıtıcı herhangi bir patlayıcıyı piyasada bulundurduğunda, bu Yönetmeliğin gereksinimlerini yerine getirmek zorundadır.

(2) Dağıtıcı piyasada herhangi bir patlayıcıyı bulundurmadan önce söz konusu patlayıcının CE işareti taşıdığını, gerekli belgelerin ve kullanım ve güvenlik bilgilerinin, Türkçe olarak ürünle birlikte sunulduğunu, imalatçının ve ithalatçının sırasıyla 6 ncı maddenin beşinci fıkrasında ve 8 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilenleri yerine getirdiğini doğrulamak zorundadır. Herhangi bir patlayıcının Ek II’de belirtilen temel güvenlik gerekleriyle uyumlu olmadığını bildiği veya bilmesinin gerektiği durumlarda dağıtıcı, söz konusu patlayıcı, uyumlu hale getirilene kadar ürünü piyasaya arz edemez. Ayrıca, patlayıcının tehlike arz ettiği durumlarda dağıtıcı, imalatçıyı ve ithalatçı ile Bakanlığı bu yönde bilgilendirmek zorundadır.

(3) Dağıtıcı, herhangi bir patlayıcının kendi sorumluluklarında bulunduğu sürece muhafaza veya nakliye koşullarının Ek II’de belirtilen temel güvenlik gereklerine uygunluğunu tehlikeye atmasını önlemek zorundadır.

(4) Piyasada bulundurdukları herhangi bir patlayıcının bu Yönetmeliğe uygun olmadığını bildiği veya bilmesinin gerektiği hallerde dağıtıcı, ilgili patlayıcıyı uygun hale getirmek, piyasadan çekmek veya gerektiğinde geri çağırmak için gereken düzeltici önlemlerin alındığından emin olur. Ayrıca, dağıtıcı patlayıcının tehlike arz ettiği durumlarda, özellikle uygunsuzluk ve alınan tüm düzeltici önlemi içeren ayrıntılı bilgiyi Bakanlığa ivedilikle bildirir.

(5) Dağıtıcı, gerekçeli talep üzerine ilgili patlayıcının bu Yönetmelikle uygunluğunu gösteren gerekli tüm bilgi ve belgeleri, yazılı veya elektronik ortamda Bakanlığa sağlamak; ayrıca piyasada bulundurdukları patlayıcıların ortaya çıkardığı riskleri ortadan kaldırmak için gerçekleştirilecek tüm faaliyetlerde talebi halinde Bakanlıkla işbirliği yapmak zorundadır.

İmalatçının yükümlülüklerinin ithalatçılar ve dağıtıcılar için de geçerli olduğu durumlar

MADDE 10 – (1) Bir patlayıcıyı kendi adı ya da ticari markası altında piyasaya arz eden veya hali hazırda piyasaya arz edilmiş olan bir patlayıcının, bu Yönetmeliğin gereklerine uygunluğunu etkileyecek bir şekilde değiştiren ithalatçı veya dağıtıcılar bu Yönetmeliğe istinaden imalatçı olarak kabul edilir ve 6 ncı maddede belirtilen imalatçının tabi olduğu yükümlülüklere tabi olur.

İktisadi işletmecilerin belirlenmesi

MADDE 11 – (1) 16 ncı maddede öngörülen sisteme dâhil olmayan patlayıcılar hakkında talep üzerine, iktisadi işletmeciler, Bakanlığa aşağıda belirtilen bilgileri sunar:

a) Kendilerine patlayıcı tedarik eden iktisadi işletmecilerin bilgilerini,

b) Kendilerinin patlayıcı tedarik ettiği iktisadi işletmecilerin bilgilerini.

(2) İktisadi işletmeler, birinci fıkrada belirtilen bilgileri, söz konusu patlayıcıyı tedarik ettikleri tarihten itibaren 10 yıl süreyle ve patlayıcıyı başkasına tedarik ettikleri tarihten itibaren de 10 yıl süre ile sunabilecek durumda olur.

 

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ