Ben Duydum

SİVİL KULLANIM AMAÇLI PATLAYICI MADDELERİN BELGELENDİRİLMESİ, PİYASAYA ARZI VE DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK – DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

SİVİL KULLANIM AMAÇLI PATLAYICI MADDELERİN BELGELENDİRİLMESİ, PİYASAYA ARZI VE DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK – DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

SİVİL KULLANIM AMAÇLI PATLAYICI MADDELERİN BELGELENDİRİLMESİ, PİYASAYA ARZI VE DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

19 Ağustos 2017 CUMARTESİ

Resmî Gazete – Sayı : 30159

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: (2014/28/AB)

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Patlayıcı Maddelerin Uygunluğu

Patlayıcı maddelerin uygunluk varsayımı

MADDE 20 – (1) Avrupa Birliği Resmî Gazetesinde referans numaraları yayımlanmış uyumlaştırılmış standartlara (veya bunlara karşılık gelen uyumlaştırılmış Türk Standartlarına) veya bunların ilgili bölümlerine uygun olan, bu standartlar veya ilgili bölümleri kapsamında Ek II’de belirtilen temel gereklere uygun olduğu varsayılır.

Uygunluk değerlendirme prosedürleri

MADDE 21 – (1) İmalatçı, patlayıcı maddelerin uygunluğunun değerlendirilmesi için EK III’te belirtilen aşağıdaki prosedürlerden birini takip eder:

a) AB Tip İncelemesi (Modül B) ile birlikte imalatçının tercihine göre aşağıdakilerden birisi olmalıdır:

1) Düzensiz aralıklarla yapılacak denetimli ürün kontrolleri ile iç imalat kontrollerine dayanan tip uygunluk modülü (Modül C2),

2) İmalat sürecinin kalite güvencesine dayanan tip uygunluk modülü (Modül D),

3) Ürün kalite güvencesine dayanan tip uygunluk modülü (Modül E),

4) Ürün doğrulamasına dayanan tip uygunluk modülü (F Modülü),

b) Birim doğrulamasına dayanan uygunluk modülü (Modül G).

AB uygunluk beyanı

MADDE 22 – (1) AB uygunluk beyanı, Ek II’de belirtilen temel güvenlik gereklerinin yerine getirildiğini gösterir.

(2) AB uygunluk beyanı, EK IV’te belirtildiği şekilde olur, EK III’te yer alan ilgili modüllerde belirtilen unsurları içerir ve sürekli güncellenir. Başka dillerde düzenlendiği durumlarda, AB uygunluk beyanına Türkçe tercümesi de eklenir.

(3) Bir patlayıcı maddenin AB uygunluk beyanı gerektiren birden fazla teknik mevzuata tabi olduğu durumlarda, tüm söz konusu teknik mevzuat için tek bir AB uygunluk beyanı düzenlenir. Bu beyan ilgili teknik mevzuatın yayınlanma referanslarını da dahil tanımlamasını içerir.

(4) İmalatçı, AB uygunluk beyanını düzenleyerek patlayıcı maddenin bu Yönetmelikte belirtilen gereksinimlere uygunluğu ile ilgili sorumluluğu üstlenmiş olur.

CE işaretinin genel esasları

MADDE 23 – (1) “CE” işareti, 16/12/2011 tarihli ve 2011/2588 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “CE” İşareti Yönetmeliği hükümlerine tabidir.

CE işaretinin iliştirilmesi ile ilgili kurallar ve koşullar

MADDE 24 – (1) CE işareti görünür, okunabilir ve kalıcı bir şekilde patlayıcı maddelere iliştirilir. Bunun mümkün olmadığı veya patlayıcı maddenin mahiyetinden dolayı garanti edilemediği durumlarda ambalaj malzemesinin ve beraberinde gelen belgelerin üzerine iliştirilir.

(2) CE işareti patlayıcı maddenin piyasaya arzından önce iliştirilir.

(3) CE işaretini, imalatın kontrol aşamasında yer alan onaylanmış kuruluşun kimlik numarası takip eder. Onaylanmış kuruluşun kimlik numarası kuruluşun kendisi tarafından veya kendi talimatlarına istinaden imalatçı veya yetkili temsilcisi tarafından iliştirilir.

(4) CE işareti ve uygulanabildiği durumlarda onaylanmış kuruluşun kimlik numarası, özel bir tehlike ya da kullanımı ifade eden diğer bir işaret tarafından takip edilebilir.

(5) Patlayıcıların kişisel kullanım için imal edilmesi, taşınması ve paketlenmeden gönderilmesi veya patlatma deliğine doğrudan boşaltım yapan mobil araçların ve imalat sonrası imalat sahasında acilen yüklendikleri durumlarda, CE işareti beraberindeki evraklara iliştirilir.

(6) Bakanlık, CE işaretinin doğru uygulanmasını sağlamak için mekanizmaları kurar ve işaretin yanlış kullanımı durumunda uygun önlemleri alır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ