Ben Duydum

Profesyonel yöneticiler işletmenin kurumsal stratejilerinin ve rekabet stratejilerinin oluşturulmasında söz sahibidirler 

Profesyonel yöneticiler işletmenin kurumsal stratejilerinin ve rekabet stratejilerinin oluşturulmasında söz sahibidirler 

Profesyonel yöneticiler işletmenin kurumsal stratejilerinin ve rekabet stratejilerinin oluşturulmasında söz sahibidirler

İşletmede üst düzey profesyonel yöneticilerinin sorumluluğunda olan vizyon, misyon ve stratejik amaçlar belirlendikten sonra, bu amaçlara ulaşabilmek için stratejilerin geliştirilmesi gerekir.
Strateji, rekabet üstünlüğü sağlayabilmek ve amaçlar doğrultusunda ilerleyebilmek için sürekli olarak iç ve dış çevre analizlerinin gerçekleştirilmesi ve buna göre güçlü ve zayıf yönler ile piyasadaki fırsat ve tehditler göz önünde bulundurularak işletmenin konumunun belirlemesidir.

İşletmeler ancak doğru stratejiler belirlendiğinde vizyonları doğrultusunda amaçlarına ulaşabilmektedir.
Üst düzey profesyonel yöneticiler; bir sektörden çıkma, bir sektöre girme, kapasite artırma (büyüme) gibi kurumsal stratejilerin ve farklılaşma, maliyet liderliği, odaklanma gibi rekabet stratejilerinin oluşturulmasında söz sahibidirler.

Stratejinin uygulanması sırasında nihai amaca hizmet etmeyen ancak rekabet ve çevre koşullarındaki anlık değişime göre alınan kararlar olarak tanımlanan taktikler, genelde uygulamaya yakın olmaları nedeniyle alt düzey profesyonel yöneticiler tarafından doğrudan bağlı oldukları orta düzey yöneticilerin desteğiyle geliştirilirler.

Şekil 1.5’te yöneticilerin profesyonelleşme düzeyi ile strateji oluşturma arasındaki ilişki görülmektedir.

Kurumsal stratejiler ve rekabet stratejileri doğrultusunda, orta düzey yöneticilerinin sorumluluğunda olan fonksiyonel amaçlara (bölüm hedeflerine) ulaşabilmek için, politikaların oluşturulması gerekir.
Politika genel olarak, işletmede çalışanların davranış ve kararlarına yol gösteren anlatımlardır ve amaçlara ulaşmayı sağlayan araçlardır.

Politika, stratejilerle saptanmış amaçlara ulaşım yollarının belirlenmesidir.
Strateji daha çok profesyonel yöneticinin tasarlama, öngörü ve sezgileriyle ilgilidir.
Kalite politikası, insan kaynakları politikası, ücret politikası gibi politikalar ise, özel durumlar için oluşturulmuş, uygulama odaklı bazı ilke ve kuralları ifade etmektedir.

Politikalar sık sık değişmez oysa stratejiler sürekli değişen çevreye uyum sağlamak durumundadırlar.
Bu nedenle, işletme politikalarının her ne kadar profesyonelleşme düzeyi yüksek üst düzey yöneticilerinin belirlediği stratejilerle sınırları çizilmiş olsa da, profesyonelleşme düzeyi daha düşük orta düzey yöneticileri doğrudan ilgilendirdiğini söyleyebiliriz.

Ağırlıklı olarak teknik yetkinliklere sahip ve profesyonelleşme düzeyi daha düşük alt düzey yöneticiler, işin uygulanma süreçlerinde bazı yenilikçi yaklaşımlar geliştirebilmektedir.
Bu tür süreç iyileştirme ve geliştirme çabaları işletmeye rekabet avantajı sağlayarak kurumsal performansı yükseltebilmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ