Ben Duydum

ÖRGÜTSEL YENİLİK SÜRECİ VE YÖNETİMİ – 2

ÖRGÜTSEL YENİLİK SÜRECİ VE YÖNETİMİ – 2

ÖRGÜTSEL YENİLİK SÜRECİ VE YÖNETİMİ – 2

Örgütsel yenilik, özel araçlar, kurallar ve disiplin gerektiren bir yönetim süreci olarak da değerlendirilmektedir.
Buradan hareketle işletmelerde başarılı yenilik yönetim süreci, gerekli araçların, dinamiklerin, kural ve düzenlemelerin, örgütsel altyapı, kültür ve uygulamadaki disipliner yapının hazırlanmasıyla mümkün olacaktır.

Bugünkü işletmelerin öncekilere nazaran daha karmaşık yapıda oldukları düşünüldüğünde bu tür gerekliliklerin yerine getirilmesinde ve yenilikçi kurumların ihdas edilmesine daha dikkatli ve özenli yaklaşmak gerekmektedir.
Yenilik sürecinin yönetilmesine katkıda bulunacak kurumsal yapıların yanı sıra çalışanların da bireysel olarak katkısı dikkate alınarak, onların sürece katılımını  sağlayacak motivasyonel mekanizmaların da varlığı kaçınılmazdır.

Çünkü gerek yeni fikirlerin ortaya çıkarılmasında gerekse yeniliklerin işletme içerisinde başarıyla gerçekleştirilip uygulanmasında çalışanların etkisi oldukça yüksektir.
Bu süreçte çalışanlar bazen mucit bazen girişimci bazen de yönetici gibi roller üstlenerek sürecin temel yapı taşlarından birisini oluşturacaktır.
Yenilik yönetim sürecinin başarısı ve yeniliklerin işletmelere rekabetçi bir üstünlük sağlayabilmeleri, bu sürecin belirli dinamikler üzerine bina edilmesiyle mümkün olacaktır.

Yenilik yönetim sürecinin başarısını belirleyecek bu dinamikleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

• Yenilikler belirli bir strateji temeline dayanmalıdır.
• Yenilik sürecinde iç ve dış bağlantılar kurulmalı ve işletilmelidir.
• Yeniliklerin gerektirdiği değişimlerin işletmede uygulanması için esnek bir mekanizmanının varlığı gereklidir.
• İşletmelerde yeniliği destekleyecek bir altyapı ve örgütsel yapının varlığı başarılı bir yenilik için zorunludur.

Yenilik yönetiminin başarısı için stratejik yaklaşımın varlığı önemlidir.
Ayrıca ilgili aktörlerle iletişimi sağlayacak bilgi üretme ile bilginin paylaşımını sağlayacak bir yenilik bilgi sisteminin varlığı bir diğer önemli unsurdur.
Bununla birlikte işletmelerde yenilik sürecinin başarıyla uygulanması ve çalışanların yenilikçiliğe motive edilmesi de yenilikçi bir örgüt kültürünün varlığı ile mümkün olacaktır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ