Ben Duydum

Örgütsel Öğrenme

Örgütsel Öğrenme

YENİLİĞİ DESTEKLEYEN VE KOLAYLAŞTIRAN UYGULAMALAR

Örgütsel Öğrenme

Yenilikçi örgütlerde, yenilik için gerekli olan yeni fikirlerin üretilmesi, örgüt çalışanlarının katılımıyla paylaşılması ve bunların yeniliğe dönüştürülmesi oldukça önemlidir.
Ancak, bunlar kadar önemli olan başka bir süreçte, her yenilik süreci sonunda örgütlerin yenilik yapma konusundaki tecrübe ve beceri kazanabilmeleri ve bir sonraki süreçte daha başarılı yenilikler yapabilmek için kazandıkları deneyim ve beceriyi gelecekteki çalışmalara aktarabilmeleridir.

Çünkü bu sayede, sonraki yenilik çalışmalarının etkinliği ve verimliliği artacak, ekonomik ve sosyal katma değeri yüksek yenilikler ortaya çıkacaktır.
Bu çerçevede, işlerin daha iyi yapılması ve geliştirilmesi için örgütleri birer öğrenen varlıklar haline getirmeyi amaçlayan örgütsel öğrenme ile yenilikçi örgüt yapısı oluşturma arasında etkili bir iletişimin varlığı kaçınılmazdır.
Bu nedenle yenilikçi örgütlerin aynı zamanda, öğrenen örgütler olması gerektiğini de söylemek mümkündür.

Öğrenen örgüt, bir işletmenin sürekli olarak yaşadığı olaylardan sonuç çıkaran, İşletmeyi değişen çevre şartlarına adapte edebilen ve işletmelerin sürekli olarak değişen, gelişen ve kendini yenileyen dinamik birer varlıklar olmasını sağlayan bir kavramdır.
Yenilik sürecinde örgütlerin, yeni fikirler için iç ve dış çevre faktörleriyle etkileşimi dikkate alındığında, yenilikçi bir ortam için öğrenen bir örgüt yapısına sahip olmak da kaçınılmazdır.

Bu gelişim sürecinin son aşamasında, tüm bu süreçlerin uygulanmasına bağlı olarak öğrenen bir örgüt oluşacaktır.
Öğrenen örgütler sürekli öğrenmeyi teşvik ederler, çalışanların gelişimine öncelik verirler, açık haberleşmeyi ve yapıcı iletişimi sağlarlar.
Öğrenen örgütlerin sürekli öğrenmeyi teşvik eden, örgüt üyelerinin bireysel gelişimine öncelik veren ve iletişim odaklı olmak gibi özellikleri, başarılı yenilik çabaları için gerekli süreçlerin etkinliğini de beraberinde getirecektir.

Çünkü yenilikçi örgütlerin de öğrenen, anlayan ve düşünen birer örgütler oldukları, bireysel yaratıcılığın ve etkileşimin bu örgütler için temel unsurlar olduğu unutulmamalıdır.
Örgütsel öğrenmenin, bilgi edinme, paylaşma, yorumlama ve örgütsel bellek olmak üzere dört temel yapısal faktöre sahip olduğu söylenebilir.
Örgütlerde öğrenme yeteneği, uygulama ve rutinlere, işletme içi ve dışı etkileşim yapısına ve bireysel bilgilerin harekete geçirilmesine ve etkileşimi teşvik etme yeteneğine bağlı olarak gelişecektir.

Böyle bir öğrenme yapısı ise yeni fikirleri geliştiren ve cesaretlendiren daha esnek ve akılcı bir örgüt yapısı oluşturarak sağlanabilecektir.
Yenilikçi örgütlerde etkili bir öğrenme sisteminin geliştirilmesi ve bunu örgütün günlük işleyiş sürecinde fonksiyonel hale getirilmesi için bazı faaliyetlerin yapılması gerekmektedir.

Bu faaliyetleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

• Deneyimlerin paylaşılması; başkalarının başarı ve hatalarından ders çıkarma.
• Yeni kavramlara açık olma; araç ve tekniklerle ilgili yeni fikirleri benimseme.
• Deneyim; yenilik yönetiminin temel problemlerinin çözümünde farklı yaklaşımları deneme.
• Yeniliğin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda sürekli gözden geçirme ve analizleri yapma.

Yenilikçi örgütlerin öğrenen, düşünen ve deneyimlerini katma değere dönüştüren işletmeler olabilmesi için iç ve dış iletişime önem veren, yenilik stratejisi olan ve bunu iyi yönetebilen, yeni fikir ve bilgilere daima açık olan ve deneyimlerini paylaşarak bunlardan ders çıkaran ve sonraki süreçlere geri beslemede bulunan birer örgüt olmaları gerekmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ