Ben Duydum

Organize Sanayi Bölgeleri -1

Organize Sanayi Bölgeleri -1

Yenilik Yönetimi

Organize Sanayi Bölgeleri -1

Sanayi bölgeleri, benzer bir ürünün üretiminde çeşitli aşamalarda ilgili olan büyük bir çoğunluğunun küçük veya çok küçük ölçekli olan birçok işletmenin oluşturduğu coğrafi alan olarak tanımlanan üretim sistemleridir.
1980’ler ve 1990’lar boyunca, sanayi bölge kavramını inceleyen birçok çalışmanın sonuçları ya da özel anlamıyla “yerel üretim sistemleri” ışığında, marjinal ekonomistler uzun soluklu tezat bir düşüş içerisine girmektedirler.
Sanayi bölgesi konusu “sistematik perspekif ”ten ekonomik analiz yapmak için oldukça faydalı bir araç olmuştur.

Bu bağlamda, Marshallcı sanayi bölgeleri de endüstriler arası ilişkilerin yerelleşmiş büyümesi, zaman içerisinde bir durağanlık gösterir ve Marshall’ın anlatmak istediği birleşme teknolojik anlamda değil mekânsal ya da endüstriyel bölge anlamında birleşmedir.
Post- Marshall’cı perspektifin ele aldığı yeni görüşte olduğu gibi en son “sanayi bölgeler” kavramı, özellikle son yirmi yılda, çok tartışmalı bir akademik konu haline gelmiştir.

Endüstriyel bölge fikrini savunan bilim adamları yeni endüstriyel organizasyonuna yön verecek üretim modeli olarak Fordist üretim tipinin gündem dışı kaldığını ileri sürmektedirler.
Fordist üretim modeli dikey bir şekilde biraraya gelmiş üretim sistemlerinden oluşmaktadır.
Endüstriyel gelişme ve endüstriyel pazardaki müşterilerin yeni ihtiyaçlarına bağlı olarak, daha esnek bir yapıya ihtiyaç duyulmuştur.

Sanayi bölgeleri, bağımsız küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında oluşan dikey üretim sistemi anlamına gelen esnek uzmanlaşma ile açıklanmıştır.
Bu yeni yaklaşımlar sanayi bölgelerinin gizli kalmış birçok farklı sosyo-kültürel dokunun ve birçok farklı emek örgütlenmesinin sonucunda oluştuğunu ileri sürmektedirler.
Sanayi bölgeleri güven ve işbirliği ile yönetilen organizasyon çeşitleri olarak görülebilir.

Bugün, modern ekonomik büyüme teorileri ekonomik faaliyetlerin coğrafi olarak birbirine yakın bölgelerde, bölgesel bir araya gelme ve büyüme ekonomileri üreten bilişsel yayılım sağladıklarını söylemektedir.
Bu süreç, sanayi bölgelerinin oluşmasını sağlamaktadır.
Bölge de zaten var olan faaliyetlere oldukça bağlıdır.

Bu farklılıklar birçok farklı yolla gözlemlenebilir:

• Araştırma ve geliştirme faaliyetleri için yatırım stratejileri,
• Araştırma ve geliştirme faaliyetinde farkında olmadan yapılan yeni bilgi üretimi,
• Yeni teknolojik gelişmelere yol açacak var olan bilginin çevresinde oluşan etkileşim,
• Bölge içinde yerleşmiş olan üniversite ve girişimlerin arasındaki etkileşim.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ