Ben Duydum

Ölüm Durumunda Zarar

Ölüm Durumunda Zarar

Ölüm Durumunda Zarar

TBK m. 53 ölüm hâlinde uğranılan zararları;
(1) cenaze giderleri,
(2) ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar
(3) ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar şeklinde; sınırlı sayıda olmamak kaydıyla saymıştır.

Hemen belirtelim ki bir kimse öldüğü takdirde kişiliği sona erdiğinden bu zararlar kural olarak ölen kişinin mirasçıları ve bakıp gözettiği kişilerin üzerinde doğar.

TBK m. 53’te ölüm hâlinde uğranılan zararlar arasında sayılan ilk kalem cenaze giderleri olup bunların kapsamına yıkama, defin, tören, ilan, mezar ve taşıma masrafları gibi giderler girmektedir.

TBK m. 53 b.2’de ise kanun koyucu ölümün her zaman hemen gerçekleşmeyeceği gerçeğini dikkate alarak zarar görenin de tedavi giderlerini ve ölenin çalışma gücünün azalması ya da yok olmasından doğan kayıpları da talep edebilmesi imkânını getirmiştir.

Ölümün hemen ya da sonra gerçekleşmesine bakılmaksızın TBK m. 53 b.3’te ölen kişinin desteğinden yoksun kalan kimselere, bu nedenle uğradığı zararları için tazminat talep etme imkânı tanınmıştır.

Buna destekten yoksun kalma tazminatı denilmektedir.

Esas itibarıyla destekten yoksun kalan kişiler, doğrudan haksız fiile maruz kalmamakla birlikte bu hüküm sayesinde yansıma zarar niteliğinde olmak üzere tazminat talep etme hakları doğmaktadır.

Bu tazminatı talep edebilmek için destekten yoksun kalanın, ölenin mirasçısı ya da kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişi olması şart olmayıp ölenin fiilen bu kişinin geçimini sürekli olarak sağlaması ve büyük olasılıkla ileride de bunu sürdüreceğinin belli olması gerekli ve yeterlidir.

Bu çerçevede kardeşler, nikâhsız eş ve ileride kendilerine bakması muhtemel olan ölen çocukların anne ve babaları dahi şartları varsa destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilirler.

Destekten yoksun kalmada zarar belirlenirken hak sahibinin ölüm nedeniyle yaşam düzeyinin ekonomik olarak düşüp düşmediğine bakılır.

Bu yapılırken davacının sosyal durumu da nazara alınır.

Zararın miktarı tespit edilirken davacının ölenden alacağı muhtemel yardım miktarı, muhtemel yardım süresi ve destek ihtiyacının ortadan kalkma ihtimali de dikkate alınmalıdır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ