Ben Duydum

Oksi-Asetilen Kaynağında İş Güvenliği ve Duman Tehlikesi

Oksi-Asetilen Kaynağında İş Güvenliği ve Duman Tehlikesi

Oksi-Asetilen Kaynağında İş Güvenliği ve Duman Tehlikesi

Oksi-asetilen alevi ile uzun süre temas hâlinde kalan maddeler, azot oksitlerin oluşmasına yardım eder. Bundan dolayı kapalı yerlerde gaz kaynakları için özel havalandırma veya özel nefes alma sistemi gereklidir.

Oksi-asetilen kaynak ve kesme uygulamalarında meydana gelen duman, eriyik metal buharından oluştuğu için, geçici veya kronik sağlık problemlerine neden olabilir.

Bu duman parçacıklarının boyutları yaklaşık bir mikron civarında olduğu için insan bağışıklık sistemi tarafından yakalanamamakta ve insan vücudunda kalarak ileride sağlık problemlerine yol açmaktadır.

Kaynak ve kesme uygulamaları sırasında ortaya çıkan zararlı kimyasal bileşiklerin önemlileri çinko, kadmiyum, berilyum, demir oksit, cıva, kurşun ve florürdür.

Prinç alaşımının üretilmesinde ve metallerin galvanizlenmesinde kullanılan çinko, metal duman zehirlenmesinin ana sebebi olarak bilinir.

Çeliklerde kaplama malzemesi olarak kullanılan kadmiyumun yüksek orandaki dumanı, akciğerde tahrişlere, su toplanmasına bazen ölümlere bile yol açabilir.

Düşük dozajda kadmiyum uzun dönemde insanlarda böbrek problemlerine yol açabilir.

Berilyum, genellikle bakır ile birlikte alaşım elementi olarak kullanılır.

Kaynak dumanındaki berilyum parçacıkları nefes alma güçlüklerine kronik öksürüklere önemli derecede kilo kayıplarına, yorgunluk ve halsizliğe sebep olabilir.

Çelik üretiminin vazgeçilmez elementi olan demir, oksijen ile birleşerek demiroksit yapar.

Demiroksit içeren dumanının teneffüs edilmesi boğazda ve akciğerlerde tahrişlere yol açabilir.

Cıva bileşikleri ise metallerin kaplanmasında kullanılır.

Cıva buharı mide ağrılarına, böbrek bozukluklarına ve ruhsal bozukluklara yol açabilir.

Yüzeyi kurşun esaslı boya ile boyanmış veya kurşun ile kaplanmış malzemeler kaynatıldığında veya kesildiğinde kurşun oksit dumanı ortaya çıkar.

Kurşun, beyin sinir sistemini, dolaşım sistemini ve hücre yenileme sistemini etkiler. Böbrek ve kaslara zarar verir.

Kaynak ve lehimlerde kullanılan dekopan ve örtü malzemelerinde kullanılan florür bileşikleri göz, burun ve boğazlarda tahrişlere, deride kaşıntılara yol açabilir.

Bütün bu sebeplerden dolayı bu tür malzemelerin kaynak ve kesme uygulamalarında kaynakçı özel giysi ve nefes alma sistemi ile donatılmalıdır.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ