Ben Duydum

Marka Sahibinin Hakları

Marka Sahibinin Hakları

Marka Sahibinin Hakları

Marka sahibinin marka üzerindeki hakkı mutlak nitelikte bir haktır.
Dolayısıyla, marka sahibi hakkını, marka hakkını ihlal eden herkese karşı kullanabilir.
Tescilli markanın sahibi, tescil kapsamına giren mal ve hizmetlerle ilgili olarak aynı markanın üçüncü kişiler tarafından kullanılmasını yasaklayabileceği gibi tescil kapsamına giren mal ve hizmetlerin aynı veya benzerleri için tescilli marka ile karıştırılması ihtimali bulunan aynı veya benzeri bir işaretin kullanılmasına da engel olabilir.

Markanın tanınmış bir marka olduğu hallerde ise marka sahibi, tescilli markasının aynının veya benzerinin, farklı mal ve hizmetler için de kullanılmasını yasaklayabilir.
Bunun için, kullanılacak aynı veya benzeri işaretin tescilli markanın itibarından dolayı haksız avantaj elde edilmesine yol açacak veya tescilli markanın ayırt edici karakterine zarar verecek nitelikte olması koşulu aranır (MarKHK m.9/I, c).

Tescilli marka sahibi, MarKHK 9/I. Maddesi ile kendisine tanının hakka dayanarak markanın aynı veya benzeri olan bir işaretin mal veya ambalajı üzerine konulmasına, bu tür işareti taşıyan mal ve hizmetin piyasaya sürülmesine, bu amaçla stoklanmasına, işareti taşıyan malın ihraç ya da ithaline ve işaretin, işletmenin iş evrakı ya da reklamlarında kullanılmasına engel olabilir (MarKHK m.9/II).

Tescilli marka sahibi ayrıca, markasının tescilli olduğu belirtilmeden bir sözlük, ansiklopedi veya bir başka başvuru eserinde jenerik ad izlenimi verecek şekilde yayımlanması durumunda yayımcıdan, yayımın sonraki ilk sayısında yanlışlığın düzeltilmesini, başka bir deyişle markanın tescilli olduğunun açıklanmasını isteme hakkına da sahiptir (MarKHK m.10).
Tescilli marka sahibinin, markanın aynının veya benzerinin sonradan başka bir kişi adına tescil ettirilmek istenmesi halinde bu tescile itiraz etme hakkı da vardır.

Tescilli marka sahibinin markayı kullanma konusundaki mutlak hakkı, markayı taşıyan malların kendisi ya da izin verdiği kişiler (lisans alan gibi) tarafından piyasaya sunulması ile son bulabilir.
“Marka tescilinden doğan hakların tüketilmesi” olarak isimlendirilen bu ilke uyarınca, markayı taşıyan malların marka sahibi tarafından (ya da onun iznine dayanarak hareket eden üçüncü kişilerce ) piyasaya sunulmasından sonra marka sahibi, marka hakkına dayanarak bu malların el değiştirmesine ve markanın, bu mallarla ilgili reklamlarda kullanılmasına engel olamaz.

Ancak marka sahibinin, malın, piyasaya sunulmasından sonra üçüncü kişiler tarafından değiştirilerek veya kötüleştirilerek ticari amaçla kullanılmasına engel olma yetkisi devam eder.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ