Ben Duydum

Kadir Gecesi Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Kadir Gecesi Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Kadir Gecesi Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Vahyin insanlığa gönderilmesiyle Allah’ın bir hedefi de insanı yüceltmektir, kâmilleştirmektir, başıboş bir şekilde yaratılmadığını bildirmektir. Her bir ibadet insanın bir yönünü tamamlar, insanın kâmilleşmesini sağlar, iradesinin farkına vardırır. Kadir gecesi tam anlamıyla bir insanın ömründe ele geçireceği en büyük fırsat iklimidir. Bu geceye erişen kul sanki bir sonraki Kadir gecesine erişemeyecekmiş gibi düşünmeli, içinde bulunduğu anı en güzel şekilde değerlendirmelidir. En faziletli ibadetlerden sıralayacak olursak, kadir gecesi yapılacak ibadetler ve önemi şu şekilde;

  1. Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmelidir. Çünkü bu ay Kur’an ayı olduğu gibi bu gece de vahyin indiği gecedir, en çok üzerinde durduğumuz ibadetlerden biri bu olmalıdır… Varsa hatimlerimiz tamamlanmalı, hatim duası yapılmalı ve Rabbimizin kabul buyurması için dua etmelidir.

Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kur’ân hüzünle nazil oldu, onu okurken ağlayınız. Ağlayamıyorsanız, ağlar gibi okuyunuz (veya kendinizi ağlamaya zorlayınız.”[2]

  1. Dua etmek: Allah Rasulü bu gece ile alakalı bir hadiste şöyle buyurmuştur:

Hz. Aişe (ra) şöyle dedi:
-Ya Rasulullah! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? Diye sordum. Allah Rasulü (sav):
– “Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! Diye dua et“[3] buyurdu. O halde bu gecede Rasulullah’ın bize öğrettiği şekilde bu duayı dualarımız arasına eklemeli ve sıkça yapılmalıdır.

Tasavvuf âlimlerinden Süfyan-ı Servi (rh) bu gece ile alakalı: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek, namazdan daha sevimlidir. Kur’an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir”  demiştir. Allah Rasulü de bu gecede dua etmenin üzerinde durmuş ve okunacak duayı öğretmiştir.

      3. Kaza namazlarımız varsa bunlar hesaplanmalı, kılınmaya başlanmalı, kulun eksikliklerini gidereceği, eksiklerini gidermenin kararını aldığı gecesi olmalıdır.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

Kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk ameli onun namazıdır. Eğer namazı düzgün olursa, işi iyi gider ve kazançlı çıkar. Namazı düzgün olmazsa, kaybeder ve zararlı çıkar. Şayet farzlarından bir şey noksan çıkarsa,

Azîz ve Celîl olan Rabb’i:

– Kulumun nâfile namazları var mı, bakınız? der. Farzların eksiği nafilelerle tamamlanır. Sonra diğer amellerinden de bu şekilde hesaba çekilir.” (Tirmizî, Mevâkît 188. Ebû Dâvûd, Salât 149;  Nesâî, Salât 9;  İbni Mâce, İkâmet 202)

4. Allah Rasulü’nün sünneti müekkedi olan teheccüd namazına bu gece önem verilmeli, bu gecenin bin aydan daha hayırlı oluşunu düşünerek sevabının ve feyzinin fazla olduğu bilinciyle bunu ihya etmeye çalışmalı.

Gece namazına devam ediniz. Zira bu sizden önceki salihlerin ibadetidir. Çünkü gece ibadeti, Allah’a yakınlık, günahlara kefaret olup insanı bedeni hastalıklardan korur ve günahlardan uzaklaştırır.” (Tirmizi)

      5. Meal okunmalı, Kul, Kur’an’ın nazil olduğu bu gecede Rabbimizin hitabını anlayabilmek için meal okuyup, üzerinde düşünülmeli.

      6. Kadir Suresi’nin tefsirine bakılmalı. Bazı olayların etkisini ve tesirini anlayabilmek için yalnızca meal okumak yeterli gelmemektedir. O surenin nazil oluş sebebi, içerisindeki derin manaları kavrayabilmek için tefsire başvurmak gerekir. Bu gecenin ve olayın kıymetini daha iyi idrak edebilmek için sure olarak adını alan tek gece olması hasebiyle de Rabbimizin Kadir gecesini övdüğü, yücelttiği bu surenin tefsiri okunmalı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ