Ben Duydum

Girişimcinin Sahip Olması Gereken Özellikler

Girişimcinin Sahip Olması Gereken Özellikler

Girişimcinin Sahip Olması Gereken Özellikler

• Girişimcinin temel özelliği “kâr odaklı” olmasıdır.

Kâr elde edebilmesi için kurduğu işletmenin (sistemin) verimli çalışması gerekir.
Bir sistemin verimliliği, o sistemin çıktı miktarının (veya çıktıların parasal değerinin) girdi miktarına (veya girdilerin parasal değerine) oranını ifade eder.

Verimliliği artırmak dört şekilde olabilir.
1. Aynı girdi miktarıyla daha çok çıktı yaratarak,
2. Aynı çıktıyı daha az girdiyle yaratarak,
3. Girdi miktarında yaşanan artışın daha fazlasını çıktı miktarında yaratarak,
4. Çıktı miktarının azalma oranını girdi miktarındaki azalmadan daha düşük miktarda tutarak.

• Girişimcinin “verimlilik odaklı” olmasının önemli bir özellik olduğu ve mevcut mal ve hizmetlerin üretim yöntemlerini ya da pazara sürüş yöntemlerini ve biçimlerini değiştirerek önemli kazançlar elde edebileceği düşünülmektedir.

• Girişimcinin bir diğer önemli özelliği “inovasyon odaklı” olmasıdır.

Tüketici talebi öngörüleri doğrultusunda yeni mal ve hizmetleri ilk kez piyasaya sundukları için bu konuda rakipleri piyasaya girinceye kadar çok büyük karlar elde ederler.
Örneğin, 1980’li yıllarda Avrupa ülkelerinin televizyon sistemleri birbirinden farklıydı ve aynı dili konuşan ancak farklı ülkelerde yaşayan Avrupalılar birbirlerinin televizyon kanallarını izleyemiyorlardı.

Sony tarafından geliştirilen ve Trinitron olarak adlandırılan bir televizyon farklı sistemler (pal, secam, ntsc gibi) üzerinden yayın yapan kanalların hepsini izleme olanağı verdiği için çok başarılı oldu ve satış rekorları kırdı.
Japon Sony firması İngiltere ve İspanya’da televizyon fabrikaları kurdu.

• Girişimcinin önemli özelliklerinden birisi de “stratejik iş ortağı odaklı” olmasıdır.

Günümüzde girişimcilerin üzerinde durduğu en önemli konu “kaynak bağımlılığı” nın yaratabileceği tehlikeler konusunda alınabilecek önlemlerdir.
Bu bağlamda; joint venture yatırımlar, konsorsiyumlar (şirketler birliği) gibi stratejik iş ortaklıkları büyük maliyet ve rekabet avantajları sağlamaktadır.

• Girişimcinin “küresel pazar odaklı” olması, ulusal pazarların dünya pazarı ile bütünleştiği ve ulusal ekonomilerin tek bir pazara dönüştüğü günümüzde özellikle yeni pazarlar bulunması ve mal/hizmet satışlarını artırması açısından önemlidir.

Küreselleşme doğrultusunda ürünlerin/hizmetlerin üretimi ve dağıtımı, işletmeleri ve tüketicileri birbirine bağlayan karmaşık küresel ağlar üzerinden  yapılmaktadır.

Örneğin Nike firması; ürün geliştirme ve tasarımını, marka ve pazarlama çalışmalarını Amerika’da; üretimini  Tayvan, Çin, Brezilya gibi ülkelerde gerçekleştirmektedir.

• Girişimcinin “işlem maliyeti odaklı” olması günümüzde gittikçe önem kazanmaktadır.

Bunun nedeni; artık hammadde ve benzer maddelerin sağlanabileceği yeni kaynaklar bulabilmenin gittikçe zorlaşmasından kaynaklanmaktadır.
Ayrıca mevcut kaynaklar azaldıkça fiyatı yükseltmekte, artan üretim maliyetleri ise satışları olumsuz yönde etkilemektedir.
Bu bağlamda, girişimcinin işletmeyi “işlemlerden oluşan bir bütün” ya da “işlemler serisi” olarak görmesinin maliyetleri en aza indirmede ve karlılığı artırmada
önemli bir özellik olduğu düşünülmektedir.

Nitekim mal ve hizmet üretimi sonrasında gerçekleşen maliyetlerin de en az girdi ve üretim maliyetleri kadar önemli olduğu artık bilinen bir gerçektir.
Girişimcilerde bulunması gereken özelliklerle profesyonel yöneticilerde bulunması gereken özellikleri birbirinden ayırmak zordur.
Girişimciler profesyonel yöneticilerde bulunan bazı özelliklere, profesyonel yöneticiler de girişimcilerde bulunan bazı özelliklere sahip olabilirler.
Bunun en güzel örneği bazı girişimcilerin kendi işletmelerinde yönetici rolünü üstlenerek çalışmalarıdır.

Bu konuda halk dilinde güzel bir deyiş vardır:

Her girişimci yönetici olabilir ama her yönetici girişimci olamaz.

Burada vurgulamak istediğimiz, iki rolün birden üstlenilmesi durumunda bazen rollerden birinde daha başarılı, diğerinde daha başarısız olunabileceğidir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ