Ben Duydum

Dördüncü Kuşak Yenilik Modelleri-İnteraktif (Etkileşimli) Modeller

Dördüncü Kuşak Yenilik Modelleri-İnteraktif (Etkileşimli) Modeller

Dördüncü Kuşak Yenilik Modelleri-İnteraktif (Etkileşimli) Modeller

Dördüncü kuşak modeller 1980’li yılların ortasındaki ekonomik canlanma döneminde geliştirilmiştir ve yoğun bir şekilde, söz konusu dönemde egemen olan Japon endüstrisinin uygulamalarından etkilenmiştir.
Bu durum, yenilik süreçlerinin yönetimi konusunda organizasyonların faaliyetlerini değiştirmelerine yol açmış ve entegrasyon ile paralel gelişmeye odaklanan bir modelin ortaya çıkması ile sonuçlanmıştır.

Başarı için gerekli olan şartlar arasında yer alan bilgi değişiminin geliştirilmesi modelin önceliklerinden biridir.
Yenilik yönetimi, yenilik sürecinin etkinliğinin geliştirilmesi ile ilgilidir.
Burada amaç, yenilikçi faaliyetlerin artırılabilmesi için sürecin işleyişine engel olan olumsuzlukların giderilmesidir.
Bu yeni model aynı zamanda daha bütünsel bir perspektif ortaya koymakta ve süreçteki sistem etkilerini belirlemektedir.

Söz konusu model, yenilik süreçleri arasındaki entegrasyonu ve bilgi değişimini artırmaktadır.
Bu modelin yenilik yönetimine yaptığı önemli katkılar; yenilik sürecinde iç ve dış paydaşlar arasında artan entegrasyon, paralel faaliyet ilişkilerinden kaynaklanan karmaşıklığın tanınması ve devam eden öğrenme süreci aracılığıyla sürecin etkinliğinin artırılması olarak sıralanabilir.

1980’li yılların başı şirketlerin öncelikli olarak ana faaliyet alanlarına ve çekirdek teknolojilere yoğunlaştığı bir dönem olmuştur.
Bu sürece, teknoloji stratejisinin önemine ilginin artmasıyla gelişen, jenerik teknolojilerin (örneğin; gelişmiş malzeme teknolojileri, biyoteknoloji / genetik, hızlı
ulaşım teknolojileri, nanoteknoloji, enerji teknolojileri, uzay ve havacılık teknolojileri gibi) stratejik önemine ilişkin bilincin artması eşlik etmiştir.

Bilgi teknolojileri temelli yeni nesil ekipmanların ortaya çıkması, imalat stratejisi üzerinde yeni bir odak noktasının ortaya çıkmasına yol açmıştır.
Küresel anlamda bir strateji kavramının ortaya çıktığı bu dönemde, sürekli devlet desteği ve teşviki ile şirketler arasındaki stratejik ortaklıkların sayısında hızlı
artışlar yaşanmıştır.

Sadece büyük firmalar değil, aynı zamanda küçük yenilikçi firmalar da yoğun bir şekilde network (ağ) faaliyetleri ile meşgul olmuşlardır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ