Ben Duydum

Afad ve Japonya

Afad ve Japonya

Afad ve Japonya

Japonya “Kriz Yönetimi” sistemi tam olarak bilgisayar ortamında işletilmektedir.

Bu karakteristik özelliği ile her yerleşim bölgesinde mevcut tüm bina ve tesisler ile bu bina ve tesislerde yaşayan insanlar bilgisayar ortamında kayıtlı olup, kriz halinde yapılacak yardım, arama ve kurtarma faaliyetleri ihtimallere değil, belirli verilere dayandırılmaktadır.

Japonya’da kriz yönetim sistemi iki ayrı grup içinde örgütlendirilmiştir; birisi daimi, diğeri kriz halinde teşkil edilmek üzere görev yapmaktadır.

Daimi Örgütlenme; Ulusal, Eyaletler ve Belediyeler olmak üzere üç ayrı seviyeye ayrılmıştır.

Milli Ülke Ajansı ulusal düzeyde krizlerle ilgilidir.

Bu ajansın başkanı Devlet Bakanı statüsünde olup, kuruluşunda Afetleri Önleme Bürosu bulunmakta, her yıl Başbakan’ın başkanlığında Afetleri Önleme Konseyi toplanmaktadır.

Konseyi tüm Bakanlar, Merkez Bankası, Radyo Televizyon Kurumu, Telefon ve Haberleşme Kurumu ve Kızılhaç Başkanları oluşturmaktadır.

Konseyin temel görevi; Afetleri Önleme Temel Planını güncellemek ve uygulanabilir düzeyde bulundurulmasını sağlamaktır.

Bu planın uygulanmasından sorumlu kurum ve kuruluşların sayısı 31’dir ve sorumlu tüm kuruluşlar temel plana uygun şekilde kendi Uygulama Planlarını oluşturmak zorundadır.

Halkın eğitimi belediyelerin sorumluluğundadır.

Eyalet ve belediyelerde teşkil edilen Afetleri Önleme Konseyleri bu çalışmalardan sorumludur.

Bu kapsamda ilk yardım kursları açılmakta, her yıl 1 Eylül tarihinde görevli kuruluşlar ve tüm şehir halkının katılımı ile afet tatbikatları düzenlenmektedir.

Ayrıca Japonya’da uluslararası iş birliği programı içinde afetlere yönelik sürekli bilimsel araştırmalar yapmakta olan Yer Bilimleri ve Afetlerin Önlenmesi Ulusal Araştırma Enstitüsü bulunmaktadır.

Japonya’da, kriz hallerinde Ulusal Kriz Yönetim Merkezi kurulmaktadır.

Yüzden fazla can kaybının meydana geldiği krizlerde, Büyük Afet Denetim Merkezi adı verilmekte ve Başbakan başkanlık yapmakta, yüzden az can kaybının olduğu krizlerde ise Acil Afet Denetim Merkezi adı verilmekte, Milli Ülke Ajansı Başkanı başkanlık etmektedir.

Bu aşamada krizin olduğu bölgede de derhal Acil Afet Merkezinin bir bürosu kurulmakta ve bu yerel ofise Milli Ülke Ajansı Başkan Yardımcısı başkanlık etmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ